Έντυπη Έκδοση

ΛΑΡΚΟ κατά συρροή

Περιβαλλοντικά εγκλήματα, κατά συρροή και κατά σύστημα, εντόπισαν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος κατά τις αυτοψίες τους στη ΛΑΡΚΟ. Η μεγαλύτερη μεταλλευτική μονάδα της χώρας διαπιστώθηκε ότι λειτουργεί χωρίς άδεια για τη διάθεση των υγρών αποβλήτων και χωρίς να έχει πάρει μέτρα προστασίας για τα αιωρούμενα σωματίδια και τους άλλους αέριους ρύπους.

Υπολογίζεται ότι μόνον οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φθάνουν τους 870.000 τόνους το χρόνο.

Πρόστιμο

Οι επιθεωρητές σημειώνουν ότι οι αρμόδιοι έδειξαν μόνον... καλή διάθεση και τιμώρησαν τις σοβαρές παραβάσεις με πρόστιμο ύψους 596.340 ευρώ, από τα υψηλότερα που έχουν επιβληθεί για περιβαλλοντικά αδικήματα. Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις ανάμεσα στη διοίκηση και το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να υλοποιηθούν μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για ημιδημόσια εταιρεία, αφού σημαντικό πακέτο μετοχών κατέχουν η ΔΕΗ και η Εθνική Τράπεζα. Κατά καιρούς έχουν γίνει αποτυχημένες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης. Κατά τύχη, ο Ομιλος Μυτιληναίου στη χθεσινή γενική συνέλευση ανακοίνωσε το ενδιαφέρον του για τη ΛΑΡΚΟ. Τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης είναι αρνητικά, παρά το γεγονός ότι το 2010 εμφάνισε λειτουργικό πλεόνασμα 10 εκατ. ευρώ.

Οι εγκαταστάσεις στη Λάρυμνα, στις ακτές του νομού Φθιώτιδας, λειτουργούν από τα μέσα της δεκαετίας του '60 και αποτελούν τον μεγάλο βραχνά της περιοχής, κυρίως λόγω της σκουριάς. Υπολογίζεται ότι παράγονται 2 εκατ. τόνοι κόκκινης λάσπης σε ετήσια βάση, που όλα αυτά τα χρόνια έχουν κατακλύσει υποθαλάσσια έκταση, που φτάνει τα 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το πάχος της σε πολλά σημεία φτάνει τα 2,5 μέτρα. Τα τελευταία χρόνια η επιβάρυνση έχει επεκταθεί και στην πλευρά της Εύβοιας, στην περιοχή της Μεσσαπίας, όπου βρίσκονται νέοι χώροι εξόρυξης σιδηρονικέλιου.

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος περιορίστηκαν σε τρεις τομείς, που επιβαρύνονται από τη λειτουργία της επιχείρησης:

***ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ. Διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν εγκατασταθεί συστήματα κατακράτησης των αέριων ρύπων, ενώ δεν γίνονται καν μετρήσεις για τα αιωρούμενα σωματίδια και τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του θείου, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή.

***ΥΓΡΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ. Δεν διαθέτει άδεια διάθεσης και δεν είχε καν υποβάλει μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες μελέτη για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων. Διαπιστώθηκαν υπερβάσεις πολλών επιβαρυντικών στοιχείων στα απόβλητα, που κατέληγαν στη θάλασσα ώς και τον περασμένο Μάιο. Επιπλέον, γίνεται άντληση νερών από πηγές και το κοντινό ποτάμι, χωρίς να έχει ζητήσει άδεια από την περιφέρεια.

**ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ. Χωρίς άδεια γίνεται η προσωρινή αποθήκευση μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων και σκουριάς. Λιπαντικά και γράσα, που βρέθηκαν σε βαρέλια, δημιουργούν κινδύνους ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον
Επικυρώθηκε η συμφωνία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Αγριο μαχαίρι στους εισακτέους στα ΤΕΙ, αύξηση στα ΑΕΙ
Απέρριψε την αίτηση για το διπλό απολυτήριο
SOS για τη λέσχη του ΑΠΘ
Γενική απεργία
Η Ελλάδα που αντιστέκεται
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Αγρια νύχτα και κυνήγι μαγισσών
Εκ των υστέρων
«Σφάζονται για ένα ευρώ, για ένα τσιγαριλίκι και δεν είναι μόνο αλλοδαποί»
Αστυνομικός παρίστανε τον τροχονόμο και εξαπατούσε τουρίστες
Ανθρώπινα δικαιώματα
Παράθυρο για τις υιοθεσίες
Δολιοφθορά στον ΟΣΕ
Τριήμερο σαμποτάζ
Περιβάλλον
Επικυρώθηκε η συμφωνία
ΛΑΡΚΟ κατά συρροή
Διαχείριση απορριμμάτων
Νέφος από τη χωματερή Πηνειού
ΚΤΕΟ
Δεν έχεις ΚΤΕΟ, δεν θα έχεις ασφάλεια
Οδικό δίκτυο
Επιβεβαίωση της «Ε» για τις πλαστές αποδείξεις
Διαμαρτυρία παιδαγωγών
Στη Βουλή για τους παιδικούς σταθμούς
Υπερκατανάλωση αλκοόλ
Στο Ηράκλειο
Στη Ρόδο
Υγεία
Δανεικοί νοσηλευτές για να καλυφθούν τα κενά στο Νοσοκομείο Ρόδου
ΟΑΕΔ
«Δεν θα κοπεί το επίδομα ανεργίας»
Εργατικό ατύχημα
Εσπασε ο κάβος, νεκρός 38χρονος ναυτικός
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πέλεκυς για την τοκογλυφία
Δικογραφία με «ληγμένα»
Άλλες ειδήσεις
Οι θέσεις σε όλα τα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ
Ζητούν απόφαση από το δήμο