Έντυπη Έκδοση

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ: «ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 3ΩΡΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ»

Στη Βουλή για τους παιδικούς σταθμούς

«Εις τον αφρό της θάλασσας, ο υπουργός κοιμάται. Παρακαλώ σας κύματα στον πάτο να τον πάτε...». Παραφράζοντας το γνωστό άσμα και τραγουδώντας το εκατοντάδες παιδαγωγοί συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Καραϊσκάκη και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τη Βουλή.

Από τη χθεσινή πορεία εκατοντάδων παιδαγωγών. «Δεν είμαστε φρουροί των παιδιών. Ακυρώνεται το εκπαιδευτικό μας έργο» Από τη χθεσινή πορεία εκατοντάδων παιδαγωγών. «Δεν είμαστε φρουροί των παιδιών. Ακυρώνεται το εκπαιδευτικό μας έργο» Ηταν κυρίως γυναίκες, που αποτελούν το 99% των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών τούς δέχθηκε τελικά και υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει το αίτημά τους -να μην αυξηθεί το ωράριό τους κατά τρεις ώρες- στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Στη συνέχεια έφτασαν στη Βουλή. «Δεν έχουμε καθήκοντα ειδικού φρουρού, δεν είμαστε τα πιόνια του κάθε υπουργού», «Οι παιδικοί σταθμοί ανήκουν στον δημότη, δεν είναι το τσιφλίκι του κάθε ιδιώτη», τα συνθήματα.

Μητέρες και οι ίδιες εξηγούν: «Το αυξανόμενο ωράριο ακυρώνει τον εκπαιδευτικό μας ρόλο. Θα παραμένουμε στην τάξη κάνοντας φύλαξη των παιδιών. Είναι αδύνατο να αποδώσουμε και να εγγυηθούμε την ασφάλεια των παιδιών τόσες ώρες».

Πολλές οι ώρες

Η Ευφροσύνη Γραμμένη μάς πληροφορεί ότι μόνο στους 87 παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων φιλοξενούνται 5.500 παιδιά. Εργάζονται 1.400 παιδαγωγοί, οι 470 συμβασιούχοι. Σε κάθε παιδαγωγό αντιστοιχούν 24 παιδιά από 8 μηνών μέχρι 4 ετών, το καθένα με διαφορετικές ανάγκες: «Για να τα φροντίσουν δεν σταματούν ούτε λεπτό. Το οχτάωρο είναι εξοντωτικό. Ηδη οι παιδαγωγοί προσχολικής ηλικίας έχουν το μεγαλύτερο ωράριο από όλους τους εκπαιδευτικούς. Επιστρέφοντας στο σπίτι νιώθεις ράκος. Δεν μπορείς να προσφέρεις τίποτα στην οικογένειά σου. Γιατί είσαι άδειος ψυχολογικά, συναισθηματικά, νοητικά», λέει.

Υστερα από 21 χρόνια σε παιδικούς σταθμούς, η Ευτέρπη Θεοτοκάτου επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των αιτήσεων: «Αρκετοί γονείς έμειναν άνεργοι. Πήραν τα παιδιά τους από τους ιδιωτικούς σταθμούς και τα έφεραν στους δημοτικούς. Ορισμένοι μάς εκλιπαρούν να τα πάρουμε "για να φάνε ένα κομμάτι ψωμί"».

Η Βάσω Προβατά δουλεύει 23 χρόνια στον Δήμο Κορυδαλλού «με συνθήκες απάνθρωπες. Δούλεψα μόνη μου με 50 παιδιά. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετέτρεψε τους παιδικούς σταθμούς σε χώρους ψηφοθηρίας, άγρας πελατών. Η πολιτεία ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για θέματα προσχολικής ηλικίας».

Εξηγεί ότι ήδη «τα παιδιά που παραμένουν στον παιδικό σταθμό μέχρι τις 4 παρουσιάζουν προβλήματα προσαρμογής, απομόνωσης, δυσκολίες ένταξης στα μαθησιακά προγράμματα, δείχνουν κουρασμένα. Δεν μπορεί ο παιδικός σταθμός ν' αντικαταστήσει το οικογενειακό περιβάλλον».

«Η αύξηση του ωραρίου είναι σε βάρος των παιδιών. Ετσι επιτυγχάνεται η φύλαξη κι όχι η εκπαίδευση. Δεν μπορεί ο παιδαγωγός να δουλεύει άπειρες ώρες με μικρά παιδιά που έχουν αυξημένες ανάγκες. Ο αριθμός των παιδιών στις τάξεις μεγαλώνει, ενώ δεν προσλαμβάνουν προσωπικό», προσθέτει ο Θανάσης Δημούδης, με 21 χρόνια δουλειάς.

Γονείς

Ανεργη και μητέρα δύο μικρών παιδιών είναι σήμερα η Δήμητρα Καπότση. Λέει ότι τόσα χρόνια που εργαζόταν «αν δεν τα έστελνα στον δημοτικό παιδικό σταθμό του Παλαιού Φαλήρου δεν θα τα έβγαζα πέρα. Εφευγα για τη δουλειά μου ήσυχη. Γιατί επιστρέφοντας έβλεπα τα παιδιά μου ικανοποιημένα. Αυτό που μας προσφέρουν είναι αναντικατάστατο. Κι ας αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα, όπως οι περικοπές μισθών. Το παιδί μου έλεγε δέκα λέξεις και μέσα σε τέσσερις μήνες πήρε μέρος σε παιδική παράσταση».

Η ίδια απορεί: «Δύο παιδιά έχω κι έρχονται στιγμές που λέω πως δεν αντέχω άλλο. Δεν ξέρω πώς αντέχουν φροντίζοντας τόσα παιδιά. Γιατί είναι μικρά παιδιά. Θα χυθεί επάνω τους το φαγητό, βρέχονται με το νερό, θα λερωθούν και θα τα πλύνουν στην τουαλέτα. Κυριολεκτικά, μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Τα βλέπω που κάθονται στην αγκαλιά τους. Κι όταν αλλάζουν παιδαγωγό πονάνε».

«Ο παιδικός σταθμός είναι τρεις μέρες κλειστός. Τι να κάνω τα παιδιά μου;», λέει η Μάγδα Σινανίδου, προσθέτοντας ότι αναγκάζεται να τα παίρνει μαζί της στο ψυχιατρείο όπου εργάζεται.

Εξηγεί ότι «οι παιδαγωγοί στον 2ο σταθμό Κορυδαλλού παράγουν επιστημονικό έργο. Αλλά το οχτάωρο για τον παιδαγωγό είναι πολύ σκληρό. Γιατί πρέπει να τα βγάλει πέρα με 25-30 παιδιά. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να βρίσκονται απλώς σε χώρο φύλαξης. Η κυβέρνηση αν θέλει να επιλύσει το πρόβλημα να κάνει προσλήψεις. Διότι σ' αυτή την ηλικία έχουν εξατομικευμένες ανάγκες.

Τριών ετών ήταν ο γιος μου όταν πήγε στον παιδικό σταθμό. Εκλαιγε 15 μέρες. Τόσες μέρες τον κρατούσε αγκαλιά η παιδαγωγός. Θα μπορέσει να το κάνει με τόσα παιδιά την περίοδο προσαρμογής; Κάνουν φιλότιμες προσπάθειες, αλλά χρειάζονται ψυχικά αποθέματα». **

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εσωτερικών
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Εκπαίδευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Εκπαίδευση
Αγριο μαχαίρι στους εισακτέους στα ΤΕΙ, αύξηση στα ΑΕΙ
Απέρριψε την αίτηση για το διπλό απολυτήριο
SOS για τη λέσχη του ΑΠΘ
Γενική απεργία
Η Ελλάδα που αντιστέκεται
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
Αγρια νύχτα και κυνήγι μαγισσών
Εκ των υστέρων
«Σφάζονται για ένα ευρώ, για ένα τσιγαριλίκι και δεν είναι μόνο αλλοδαποί»
Αστυνομικός παρίστανε τον τροχονόμο και εξαπατούσε τουρίστες
Ανθρώπινα δικαιώματα
Παράθυρο για τις υιοθεσίες
Δολιοφθορά στον ΟΣΕ
Τριήμερο σαμποτάζ
Περιβάλλον
Επικυρώθηκε η συμφωνία
ΛΑΡΚΟ κατά συρροή
Διαχείριση απορριμμάτων
Νέφος από τη χωματερή Πηνειού
ΚΤΕΟ
Δεν έχεις ΚΤΕΟ, δεν θα έχεις ασφάλεια
Οδικό δίκτυο
Επιβεβαίωση της «Ε» για τις πλαστές αποδείξεις
Διαμαρτυρία παιδαγωγών
Στη Βουλή για τους παιδικούς σταθμούς
Υπερκατανάλωση αλκοόλ
Στο Ηράκλειο
Στη Ρόδο
Υγεία
Δανεικοί νοσηλευτές για να καλυφθούν τα κενά στο Νοσοκομείο Ρόδου
ΟΑΕΔ
«Δεν θα κοπεί το επίδομα ανεργίας»
Εργατικό ατύχημα
Εσπασε ο κάβος, νεκρός 38χρονος ναυτικός
Δικαστικό ρεπορτάζ
Πέλεκυς για την τοκογλυφία
Δικογραφία με «ληγμένα»
Άλλες ειδήσεις
Οι θέσεις σε όλα τα τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ
Ζητούν απόφαση από το δήμο