Έντυπη Έκδοση

Ο «ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Επίθεση βάσει μυστικής συμφωνίας

Μυστική συμφωνία ΗΠΑ-Πακιστάν, που επιτρέπει στην πρώτη χώρα να κάνει επιχειρήσεις σαν της 2ας Μαΐου σε πακιστανικό έδαφος, αποκαλύπτει η εφημερίδα «Γκάρντιαν», ενώ οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι το Ισλαμαμπάντ θα τους επιτρέψει να ανακρίνουν τις συζύγους του Μπιν Λάντεν.

Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι, μετά την 11η Σεπτεμβρίου και αφού οι Αμερικανοί έχασαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στην οροσειρά Τόρα Μπόρα (τέλη του 2001), οι τότε πρόεδροι των δύο χωρών, Τζορτζ Μπους και Περβέζ Μουσάραφ, κατέληξαν σε συμφωνία που θα επέτρεπε στις αμερικανικές δυνάμεις να μπουν σε πακιστανικό έδαφος για να ψάξουν τον Μπιν Λάντεν, τον Αλ Ζαουάχρι και τον τρίτο στην ηγεσία της Αλ Κάιντα. Μετά την επιχείρηση, η συμφωνία προέβλεπε ότι το Πακιστάν θα ξεσήκωνε τον κόσμο σε διαμαρτυρία. Η εφημερίδα επικαλείται Αμερικανό πρώην ανώτερο αξιωματούχο και έναν Πακιστανό αξιωματούχο. Ο τελευταίος επιβεβαιώνει ότι τη συμφωνία έκανε ο Μουσάραφ και συμπληρώνει ότι μετά την περίοδο της εξάμηνης μετάβασης στη Δημοκρατία, όταν ο Μουσάραφ ήταν πρόεδρος, αλλά υπήρχε πια πολιτική κυβέρνηση, ο στρατός την ανανέωσε.

«Να σκοτώνουν τους... σωστούς»

Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι η συμφωνία συνάδει και με την πολιτική του Ισλαμαμπάντ απέναντι στις επιθέσεις της CIA με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως την αποκάλυψαν τα έγγραφα από το WikiLeaks. Βάσει αυτών, ο πρόεδρος Γκιλάνι φέρεται να έχει δηλώσει για τις αμερικανικές επιθέσεις: «Δεν με μοιάζει τι κάνουν, φτάνει να σκοτώνουν τους σωστούς ανθρώπους. Θα διαμαρτυρηθούμε στη Βουλή και θα το αγνοήσουμε». Αυτό έχει γίνει μέχρι στιγμής και με τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν. Η εφημερίδα γράφει ότι προσπάθησε να βρει τον Μουσάραφ, αλλά δεν τα κατάφερε. Ο πρώην πρόεδρος του Πακιστάν, όμως, έβαλε τον εκπρόσωπό του, Φαουάζ Τσάουντρι, να διαψεύσει οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Ο τελευταίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια γραπτή συμφωνία, αλλά ούτε είχε γίνει και καμία προφορική συνεννόηση. Το Ασοσιέιτεντ Πρες μετέδωσε χθες ότι, το 2002, ο τότε διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Τόμι Φρανκς, είχε αναφερθεί σε συμφωνία που επέτρεπε στις αμερικανικές δυνάμεις να περνούν τα σύνορα, καταδιώκοντας εξτρεμιστές ηγέτες.

Πάντως, οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» έγραψαν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα είχε δώσει εντολή να αυξηθεί η δύναμη που θα έμπαινε στο Πακιστάν, ώστε σε περίπτωση εμπλοκής με τον πακιστανικό στρατό να μπορέσει να βγει από τη χώρα πολεμώντας. Οι Αμερικανοί χθες ανέφεραν ότι το Πακιστάν ίσως τους αφήσει να ανακρίνουν τις χήρες του Οσάμα, αν και οι Πακιστανοί δεν το επιβεβαίωσαν.

Μήνυμα από τους γιους του Μπιν Λάντεν

Οι γιοι του Οσάμα Μπιν Λάντεν δήλωσαν ότι θα κινηθούν δικαστικά εναντίον του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο θεωρούν «υπεύθυνο» για την τύχη του πατέρα τους.

Οι ίδιοι, με μήνυμά τους στο Διαδίκτυο, χαρακτήρισαν «απαράδεκτη» και «ταπεινωτική» τη ρίψη της σορού του πατέρα τους στη θάλασσα. Το μήνυμα επικαλείται το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνής τρομοκρατία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
ΗΠΑ
Πακιστάν
Σχετικά θέματα: Μπιν Λάντεν τέλος
5 ερωτήματα που απασχολούν τους Αμερικανούς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μπιν Λάντεν τέλος
Επίθεση βάσει μυστικής συμφωνίας
5 ερωτήματα που απασχολούν τους Αμερικανούς
Λιβύη
Στην «Ιθάκη» δεν έφτασαν 800
ΝΑΤΟ: άγριοι βομβαρδισμοί της Τρίπολης
Συρία
Ανελέητη καταστολή
Συνθήκη Σένγκεν
Ευρωβουλευτές: Ευρώπη χωρίς σύνορα, αλλά με... κάγκελα θέλει η Κομισιόν
Ιαπωνία
Παραμένει πρωθυπουργός αμισθί
Greenpeace
Η Greenpeace χαιρετίζει
Ιράν
Ξεκίνησε να λειτουργεί, σε χαμηλά όμως επίπεδα, ο πυρηνικός σταθμός στο Μπουσέχρ του Ιράν
Αφγανιστάν
«Να μη φύγουν οι κατακτητές»
Γαλλία
Ο πρόεδρος πρωταγωνιστεί σε θρίλερ
Αργεντινή
Αργεντινή: συνέλαβαν τους αξιωματικούς του Πινοσέτ που πέταξαν γυναίκες από αεροπλάνο
Νορβηγία
Είπαν όχι στην ωραία Γκαλίνα
Άλλες ειδήσεις
Το πρώτο «Βραβείο Διαλόγου»
Κρεμασμένα σύμβολα