Έντυπη Έκδοση

Ξεκίνησε να λειτουργεί, σε χαμηλά όμως επίπεδα, ο πυρηνικός σταθμός στο Μπουσέχρ του Ιράν

Ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπουσέχρ του Ιράν έχει αρχίσει να λειτουργεί σε χαμηλά επίπεδα, πράγμα που αποτελεί σημαντικό βήμα προς την πλήρη λειτουργία του, ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία που τον κατασκεύασε.

Νωρίτερα, τα ιρανικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι είχε ολοκληρωθεί η φόρτωση πυρηνικού καυσίμου και ο σταθμός θα λειτουργούσε σύντομα.

Η εταιρεία Atomstroyexport ανέφερε ότι ο σταθμός έχει έναν αντιδραστήρα, στον οποίον έχει ήδη αρχίσει η σχάση και ο οποίος λειτουργεί στο ελάχιστο ελεγχόμενο επίπεδο ισχύος. Πρόκειται για τον πρώτο πυρηνικό σταθμό του Ιράν. Εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 2010. Η κατασκευή του και η ολοκλήρωση του έργου καθυστέρησαν πολύ. Αρχικώς λόγω των επιφυλάξεων της Δύσης ότι το Ιράν θα εκμεταλλευόταν τα χρησιμοποιημένα καύσιμα για την παραγωγή πυρηνικών όπλων. Οι φόβοι καθησυχάστηκαν με συμφωνία Τεχεράνης-Μόσχας, η οποία προβλέπει την επιστροφή των χρησιμοποιημένων ράβδων καυσίμου στη Ρωσία. Μετά προέκυψαν τεχνικά προβλήματα, όπως η επίθεση με τον ιό Stuxnet που δέχτηκαν, μεταξύ άλλων, και οι εγκαταστάσεις του Μπουσέχρ.

Ετσι, ενώ προβλεπόταν να αρχίσει τον Ιανουάριο η λειτουργία, αυτή καθυστέρησε, καθώς χρειάστηκε να εκφορτωθούν τα καύσιμα, να καθαριστούν και να ξαναφορτωθούν. «Το καύσιμο καθαρίστηκε, φορτώθηκε και τώρα γίνονται οι τελικές δοκιμές», δήλωσε βουλευτής του Μπουσέχρ, μέλος της αρμόδιας για το θέμα κοινοβουλευτικής επιτροπής, έγραψε η κυβερνητική εφημερίδα «Iran Daily». Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο σταθμός θα πρέπει να συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο «σε δύο μήνες». Η ρωσική υπηρεσία ατομικής ενεργείας Rosatom εξήγησε ότι τα καύσιμα έπρεπε να καθαριστούν και ο αντιδραστήρας να ελεγχθεί μετά τον εντοπισμό ζημιών σε μία από τις τέσσερις αντλίες ψύξης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Πυρηνικά
Ιράν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μπιν Λάντεν τέλος
Επίθεση βάσει μυστικής συμφωνίας
5 ερωτήματα που απασχολούν τους Αμερικανούς
Λιβύη
Στην «Ιθάκη» δεν έφτασαν 800
ΝΑΤΟ: άγριοι βομβαρδισμοί της Τρίπολης
Συρία
Ανελέητη καταστολή
Συνθήκη Σένγκεν
Ευρωβουλευτές: Ευρώπη χωρίς σύνορα, αλλά με... κάγκελα θέλει η Κομισιόν
Ιαπωνία
Παραμένει πρωθυπουργός αμισθί
Greenpeace
Η Greenpeace χαιρετίζει
Ιράν
Ξεκίνησε να λειτουργεί, σε χαμηλά όμως επίπεδα, ο πυρηνικός σταθμός στο Μπουσέχρ του Ιράν
Αφγανιστάν
«Να μη φύγουν οι κατακτητές»
Γαλλία
Ο πρόεδρος πρωταγωνιστεί σε θρίλερ
Αργεντινή
Αργεντινή: συνέλαβαν τους αξιωματικούς του Πινοσέτ που πέταξαν γυναίκες από αεροπλάνο
Νορβηγία
Είπαν όχι στην ωραία Γκαλίνα
Άλλες ειδήσεις
Το πρώτο «Βραβείο Διαλόγου»
Κρεμασμένα σύμβολα