Έντυπη Έκδοση

Ο πρόεδρος πρωταγωνιστεί σε θρίλερ

Μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Νικολά Σαρκοζί, ενώ η δημοτικότητά του έχει καταρρεύσει και οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές, μια ταινία πολιτικού θρίλερ απομυθοποιεί την εικόνα του προέδρου.

Σε μια στιγμή που ο Σαρκοζί ξεκινάει προεκλογικού τύπου εμφανίσεις επιδιώκοντας ανάκτηση της κοινής γνώμης, το φιλμ του σκηνοθέτη Ξαβιέ Ντιρινζέρ «La conquete - η κατάκτηση» τον τορπιλίζει.

Η ταινία θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Κανών εκτός συναγωνισμού στις 18 Μαΐου και συγχρόνως σε 400 κινηματογραφικές αίθουσες στη Γαλλία. Τον Σαρκοζί υποδύεται ο ελληνικής καταγωγής γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός Ντενί Πονταλιντές (Ντένης Ποδαλίδης) - ο οποίος στις 24 Μαΐου θα βρίσκεται στην Αθήνα για να πρωταγωνιστήσει στο θεατρικό «Η υπόθεση Τζέκιλ». Οι παραγωγοί βρήκαν μεγάλες δυσκολίες για τη χρηματοδότηση της ταινίας, λόγω «αυτολογοκρισίας» σχετικά με την προσαρμογή σε μυθοπλασία της ζωής ενός προέδρου ενώ ασκεί τη θητεία του. Το γύρισμα καλύφθηκε με μυστικότητα. Οι παραγωγοί δεν θέλησαν να δείξουν πουθενά ολόκληρη την ταινία. Αίσθηση έχουν προκαλέσει ωστόσο το διαφημιστικό βίντεο του φιλμ και η χαρακτηριστική αφίσα του, που δείχνει έναν κοντό άντρα χωρίς κεφάλι, καθισμένο σε πανύψηλη καρέκλα που αιωρείται στο κενό.

Το φιλμ «Κατάκτηση» παρουσιάζει τον βίο και την πολιτεία του προέδρου, με τη μορφή πολιτικού θρίλερ ή «πολιτικής κωμωδίας». Η ιστορία ξεκινάει στις 6 Μαΐου 2007, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ενώ οι Γάλλοι ψηφίζουν τον νέο τους πρόεδρο, ο Σαρκοζί κλεισμένος σπίτι του, καταβεβλημένος και σκοτεινός, ψάχνει να βρει τη γυναίκα του Σεσίλια που τον αποφεύγει. «Είναι η ιστορία ενός άντρα που κέρδισε την εξουσία του και έχασε τη γυναίκα του», λέει ο σκηνοθέτης.

Ο Ντιρινζέρ εξηγεί ότι το σενάριο εμπνέεται από εκατοντάδες βιβλία και ντοκουμέντα. Ο θεατής εισχωρεί στα παρασκήνια της πολιτικής και ανακαλύπτει τις συνθήκες της ακατανίκητης αναρρίχησης του Σαρκοζί στην εξουσία, την ταραχώδη ιδιωτική ζωή του. Το φιλμ τον παρουσιάζει ως προσωπικότητα ασταθή, οξύθυμη, ενστικτώδη, ως αδίστακτο πολιτικό. Ο Ντένης Ποδαλίδης τον εκφράζει πειστικά δείχνοντας όλες τις αντινομίες του και το ιδιάζον προεδρικό του στιλ.

Ο Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν θα πάει να δει την ταινία, παρ' όλο που δέχτηκε τον Ποδαλίδη στα Ηλύσια και μίλησε μαζί του «γενικά για πολιτιστικά θέματα». Προσωπικότητες της Δεξιάς όμως προσπάθησαν «να θάψουν» το φιλμ πριν κυκλοφορήσει. Ορισμένοι εκτίμησαν ότι «το έργο είναι μακριά από την αλήθεια της σαρκοζικής εξουσίας». Κάποιοι θεωρούν ότι «ο ηθοποιός που υποδύεται τον πρόεδρο δεν είναι στο ύψος του ρόλου, δεν ανταποκρίνεται στη χαρισματικότητα, τη δύναμη και την ενέργεια του Σαρκοζί». Αλλοι έκριναν ότι το έργο αποτελεί «καρικατούρα» της εξουσίας και τη «γελοιοποιεί». Πάντως το φιλμ προκαλεί δυσφορία στα Ηλύσια και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κατά πόσο η ταινία αυτή που προβάλλεται σε προεκλογική περίοδο θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους.*

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Μπιν Λάντεν τέλος
Επίθεση βάσει μυστικής συμφωνίας
5 ερωτήματα που απασχολούν τους Αμερικανούς
Λιβύη
Στην «Ιθάκη» δεν έφτασαν 800
ΝΑΤΟ: άγριοι βομβαρδισμοί της Τρίπολης
Συρία
Ανελέητη καταστολή
Συνθήκη Σένγκεν
Ευρωβουλευτές: Ευρώπη χωρίς σύνορα, αλλά με... κάγκελα θέλει η Κομισιόν
Ιαπωνία
Παραμένει πρωθυπουργός αμισθί
Greenpeace
Η Greenpeace χαιρετίζει
Ιράν
Ξεκίνησε να λειτουργεί, σε χαμηλά όμως επίπεδα, ο πυρηνικός σταθμός στο Μπουσέχρ του Ιράν
Αφγανιστάν
«Να μη φύγουν οι κατακτητές»
Γαλλία
Ο πρόεδρος πρωταγωνιστεί σε θρίλερ
Αργεντινή
Αργεντινή: συνέλαβαν τους αξιωματικούς του Πινοσέτ που πέταξαν γυναίκες από αεροπλάνο
Νορβηγία
Είπαν όχι στην ωραία Γκαλίνα
Άλλες ειδήσεις
Το πρώτο «Βραβείο Διαλόγου»
Κρεμασμένα σύμβολα