Έντυπη Έκδοση

Απαλύνοντας την απώλεια

Πόσο ικανοί και προετοιμασμένοι είμαστε ν' αντέξουμε τον πόνο της απώλειας; Να θεραπεύουμε τα τραύματά μας «όταν αλλάζει κάτι, όταν πεθαίνει κάποιος, όταν μια κατάσταση φτάνει στο τέλος της, όταν πια δεν έχουμε αυτό που είχαμε ή νομίζαμε πως είχαμε» ;

Ιδιαίτερα αγαπητός στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, ο Αργεντίνος ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Χόρχε Μπουκάι με απλό και κατανοητό τρόπο «γεωγραφεί» την ανθρώπινη ενδοχώρα χρησιμοποιώντας παράλληλα μικρούς και σοφούς μύθους στα βιβλία του («Να σου πω μια ιστορία», «Βασίσου πάνω μου», «Να βλέπεις στον έρωτα» κ.ά.).

Στο τωρινό εκλαϊκευμένο δοκίμιο «Ο δρόμος των δακρύων» (εκδόσεις «Οπερα», μετάφραση Κωνσταντίνας Επισκοπούλου) ανιχνεύει τα παραπάνω ερωτήματα κάνοντας προτάσεις με παρηγορητικό και αισιόδοξο τρόπο.

Επισημαίνοντας το μηχανισμό της εξάρτησης, το γεγονός ότι «το πένθος πονάει», την αναπόφευκτη αναγκαιότητα του πένθους και της απώλειας στον καθένα προσωπικά («απώλειες μας συνοδεύουν σ' όλη μας τη ζωή»), ο Μπουκάι:

**Προτρέπει να μη μένουμε προσκολλημένοι, να συμφιλιωνόμαστε με το αναπόδραστο, να επουλώνουμε με θάρρος τα τραύματά μας, να ωριμάζουμε μέσα από τις απώλειες, να δίνουμε κουράγιο στους πιο αδύναμους. «Να μπορούμε να ξεκινάμε πάλι από την αρχή, ν' αφήνουμε πράγματα πίσω μας, να μαθαίνουμε να λειτουργούμε αλλιώς, να μην εξαρτιόμαστε από το βλέμμα του άλλου, να πατάμε γερά στα πόδια μας».

**Προσεγγίζει τις διάφορες φάσεις (άρνηση, θυμό, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη, αποδοχή) που έχει το τραύμα της απουσίας ενός πρώην συντρόφου, η απώλεια της υγείας, το πένθος του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου, είτε ξαφνικά είτε λόγω γηρατειών («το πρόσωπο που πέθανε δεν χάνεται γιατί έχει εσωτερικευτεί συναισθηματικά»), τη βοήθεια και αλληλεγγύη που μπορούμε να προσφέρουμε στους πενθούντες.

Το βιβλίο «Ο δρόμος των δακρύων» είναι το τρίτο της τετραλογίας «Φύλλα πορείας» του Μπουκάι (τα προηγούμενα δύο σχετίζονται με την αυτονομία, τον έρωτα, ενώ το υπό έκδοση τέταρτο αναφέρεται στην αναζήτηση νοήματος).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Προσωπική ματιά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Θέατρο
Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
Γκάζι για νέους δημιουργούς
64ο Φεστιβάλ Κανών
Πρεμιέρα με Γούντι Αλεν, Μπερτολούτσι
34η Γιορτή Βιβλίου
34η Γιορτή Βιβλίου στο Ζάππειο με φόντο τη Λέρο και τους Λειψούς
Νέες ταινίες
Αγώνες για ανεξαρτησία
Εικαστικά
Γιάννης Μόραλης, ο ευπατρίδης
Μουσική
Μπάντμιντον, σαν αναψυκτήριο
ΜΜΕ
Βολές και προσβολές
ΠΟΣΠΕΡΤ: Να σταματήσει η κλοπή
Στον τελικό η ελληνική συμμετοχή