Έντυπη Έκδοση

Σκάει η φούσκα της «Εναλλακτικής»

Ρατσιστικές και αντικοινωνικές θέσεις πρεσβεύει το γερμανικό κόμμα των ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών

Ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, υπό τις ιδανικές συνθήκες για να διεμβολίσει το πολιτικό σύστημα και να στεγάσει όλους όσοι πιστεύουν ότι το ευρώ φέρνει περισσότερα δεινά παρά οφέλη. Το νεόκοπο γερμανικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στα πρώτα του βήματα έφτασε να συγκεντρώνει σχεδόν 20% θετικών απαντήσεων, όταν στις δημοσκοπήσεις ετίθετο η ερώτηση αν οι πολίτες θα μπορούσαν να σκεφτούν να το ψηφίσουν στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Είναι ένα κόμμα «μορφωμένων και επιτυχημένων», εφ' όσον στα σχεδόν 10.000 μέλη του συγκαταλέγονται περισσότεροι ακαδημαϊκοί παρά φοιτητές, πιο πολλοί επιχειρηματίες παρά υπάλληλοι. Λέει τα πράγματα με το όνομά τους και δίνει απλές απαντήσεις σε απλά ερωτήματα.

Μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα οι μετρήσεις το φέρνουν πλέον κοντά στο 3% και το μόνο που φαίνεται ότι ίσως μπορέσει να επιτύχει είναι να στερήσει από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες (FDP) αρκετές ψήφους, ώστε να μη φτάσουν το εκλογικό μέτρο του 5%, και από την καγκελάριο Μέρκελ τον εταίρο που θα της εξασφάλιζε την κυβερνητική αυτοδυναμία.

Ακρότητες

Το μεγάλο πρόβλημα της «Εναλλακτικής» είναι ότι όπου συνωστίζονται πολλοί ακαδημαϊκοί που έχουν πολιτικές φιλοδοξίες, συνήθως ακούγονται πολλά εξωφρενικά, τα οποία αποκαλύπτουν λεπτομέρειες που τρομάζουν. Οπως κάποιες από τις θέσεις που συγκέντρωσε ο Γερμανός δημοσιογράφος Γιενς Μπέργκερ και δημοσίευσε προ ημερών στην (πρασινο-αριστερής απόχρωσης) εφημερίδα «Die Tageszeitung».

Ηταν γνωστό ότι η «Εναλλακτική» πολιτικά κινείται στο χώρο δεξιά της... κυβερνητικής Δεξιάς και πως πρεσβεύει την άποψη ότι όλες οι δραστηριότητες πρέπει να υποκύψουν στην ιδεολογία της ελεύθερης αγοράς. Πώς όμως μπορεί να ερμηνευτεί η άποψη -στο πρόγραμμα του κόμματος- ότι η Παιδεία είναι ευθύνη της οικογένειας και πως τα σχολεία πρέπει απλώς να λειτουργούν συμπληρωματικά; Ακόμη και οι πλέον «νεοφιλελεύθεροι» Γερμανοί ανατριχιάζουν μπροστά σε τέτοιες «παλαιοφιλελεύθερες» θέσεις.

Ακόμη χειρότερα, το κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, ο καθηγητής Πέτερ Ομπερεντερ, του Πανεπιστημίου του Μπαϊρόιτ, διατύπωσε την άποψη ότι όσοι (σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γερμανία) ζουν με κοινωνικό επίδομα θα πρέπει να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση πουλώντας όργανα του σώματός τους για μεταμόσχευση! Στη διοικούσα επιτροπή της «Εναλλακτικής» μετέχει ο Βόλφγκανγκ Φάουμπελ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μάνχαϊμ, ο οποίος προτείνει οι «κατώτατες κοινωνικές τάξεις» να μην έχουν πλέον δικαίωμα ψήφου στις εκλογές!

Και όμως! Στις έρευνες φαίνεται ότι αυτό το κόμμα είναι πολύ πιθανόν να προσελκύσει όχι μόνο υπερσυντηρητικούς Γερμανούς, αλλά και ένα μη ευκαταφρόνητο ποσοστό εκείνων που ψήφιζαν την Αριστερά ή τους Πράσινους. Προφανώς η εικόνα του «μονοθεματικού» πολιτικού φορέα που αγωνίζεται σχεδόν αποκλειστικά για την κατάργηση του ευρώ είναι σε θέση να εξαπατήσει ακόμη και ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται προοδευτικοί. Ευτυχώς οι πιθανότητες να μπουν οι «Εναλλακτικοί» στη γερμανική Βουλή μειώνονται όσο γίνονται γνωστές οι θέσεις που πρεσβεύουν.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Τη θανατική ποινή αντιμετωπίζει ο Κάστρο
Τουρκία
«Προετοίμαζαν απόπειρα κατά του Βαρθολομαίου»
Ηλεκτρονικό έγκλημα
Η συμμορία με τα λάπτοπ
Βουλγαρία
Πάνε για ισοπαλία
Γερμανία
Σκάει η φούσκα της «Εναλλακτικής»
Συρία
Για επέμβαση στη Συρία πιέζει η Αγκυρα
Μπανγκλαντές
Την ανέσυραν έπειτα από 17 μέρες
Πακιστάν
«Μακριά από τις κάλπες»
Άλλες ειδήσεις
Διαρροή αμμωνίας στο διαστημικό σταθμό