Έντυπη Έκδοση

«ΣΗΚΩΣΑΝ» 45 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Η συμμορία με τα λάπτοπ

Εδαφος για μία από τις μεγαλύτερες κλοπές τραπεζών προσέφερε το Διαδίκτυο, καθώς ληστές οπλισμένοι με λάπτοπ, αντί των παραδοσιακών όπλων, άδειασαν χιλιάδες χρεωστικές κάρτες από τράπεζες της Μέσης Ανατολής, «σηκώνοντας» περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια.

Η συμμορία των χάκερ φέρεται να είχε έδρα τη Νέα Υόρκη και συνεργάτες σε πολλά σημεία του κόσμου. Ο πυρήνας της αποτελούνταν από οκτώ άτομα, αλλά ο επικεφαλής μάλλον δολοφονήθηκε στις 27 Απριλίου, στη Δομινικανή Δημοκρατία. Ετσι, οι αμερικανικές αρχές έχουν τώρα συλλάβει επτά άτομα και συνεχίζουν τις έρευνες, οπότε είναι πολύ φειδωλές στην παροχή πληροφοριών. Λένε ότι οι αστυνομίες σε Ιαπωνία, Καναδά, Βρετανία, Ρουμανία και ακόμα 12 χώρες έχουν εμπλακεί στις έρευνες και ότι έχουν γίνει και άλλες συλλήψεις.

Το δίκτυο των οκτώ χρησιμοποίησε ψευτικές κάρτες για να σηκώσει χρήματα από Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές σε τράπεζες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ομάν. Πρώτα όμως «χάκεψε» τα ηλεκτρονικά συστήματα δύο τραπεζών, της Ράνκμπανκ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και της Τράπεζας του Μουσκάτ στο Ομάν. Οι χάκερ υπέκλεψαν τη βάση δεδομένων προπληρωμένων χρεωστικών κρατών, οι οποίες ήταν φορτωμένες με χρήματα και δεν συνδέονταν με τραπεζικό λογαριασμό ούτε με λογαριασμό πιστωτικής κάρτας. Αν το έκαναν, οι τράπεζες θα αντιλαμβάνονταν τις παράνομες αναλήψεις.

Οι... «ληστές χωρίς όπλα και μάσκες» άλλαξαν τα όρια αναλήψεων των καρτών προς τα πάνω και μετά έστειλαν τα δεδομένα που είχαν υποκλέψει σε άλλα μέλη του δικτύου τους, τους λεγόμενους και «ταμίες», σε άλλα μέρη του κόσμου... Αυτοί φόρτωσαν τα δεδομένα που έλαβαν σε παλιές, ληγμένες ή άκυρες κάρτες που είχαν συγκεντρώσει. Χρειαζόταν μόνο οι κάρτες να έχουν μαγνητική λωρίδα δεδομένων. Με τις νέες κάρτες, οι «ταμίες» έσπευσαν στα μηχανήματα ανάληψης και εργάστηκαν εντατικά.

Η πρώτη επιδρομή έγινε τον Δεκέμβριο στη Ράνκμπανκ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Εκαναν 4.500 συναλλαγές αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων από 20 χώρες. Οι εισαγγελικές αρχές εκτιμούν ότι η δεύτερη επιδρομή έγινε τον Φεβρουάριο στην Τράπεζα του Μουσκάτ. Σε διάστημα 10 ωρών, οι «ταμίες» απέσυραν από τις ΑΤΜ 40 εκατομμύρια δολάρια. Κυριολεκτικά τις «στράγγισαν». Αμέσως έσπευσαν να ξεπλύνουν τα χρήματα, υποστηρίζουν οι αρχές, ανοίγοντας λογαριασμό σε τράπεζα στο Μαϊάμι και αγοράζοντας είδη πολυτελείας, αυτοκίνητα ρολόγια κ.λπ. Είναι η μεγαλύτερη κλοπή του είδους της στην, έστω και μικρής ηλικίας, ιστορία του Ιντερνετ. Οι εισαγγελικές αρχές των ΗΠΑ τονίζουν τη χειρουργική ακρίβεια με την οποία εργάστηκαν και συνεργάστηκαν τα μέλη του δικτύου σε 27 χώρες σε όλο τον κόσμο, το πόσο εξελιγμένο μπορεί να είναι σήμερα το έγκλημα διεθνώς και φυσικά το πόσο μεγάλη απειλή μπορεί να αποτελέσει το Διαδίκτυο για τις τράπεζες.

(ΠΗΓΕΣ: REUTERS, ASS. PRESS)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ηλεκτρονικό έγκλημα
Πληροφορική και διαδίκτυο
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Τη θανατική ποινή αντιμετωπίζει ο Κάστρο
Τουρκία
«Προετοίμαζαν απόπειρα κατά του Βαρθολομαίου»
Ηλεκτρονικό έγκλημα
Η συμμορία με τα λάπτοπ
Βουλγαρία
Πάνε για ισοπαλία
Γερμανία
Σκάει η φούσκα της «Εναλλακτικής»
Συρία
Για επέμβαση στη Συρία πιέζει η Αγκυρα
Μπανγκλαντές
Την ανέσυραν έπειτα από 17 μέρες
Πακιστάν
«Μακριά από τις κάλπες»
Άλλες ειδήσεις
Διαρροή αμμωνίας στο διαστημικό σταθμό