Έντυπη Έκδοση

Για επέμβαση στη Συρία πιέζει η Αγκυρα

Πιέσεις υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία ασκεί η Αγκυρα στην Ουάσιγκτον, υποστηρίζοντας ότι η «κόκκινη γραμμή» των χημικών όπλων έχει ήδη ξεπεραστεί και δηλώνοντας πρόθυμη να στηρίξει ενδεχόμενη αμερικανική απόφαση για επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο NBC News, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Ασαντ έχει χρησιμοποιήσει πυραύλους και χημικά όπλα: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, χρησιμοποίησαν περίπου 200 πυραύλους. (...) Και υπάρχουν θάνατοι που προκλήθηκαν από αυτούς τους πυραύλους. Και υπάρχουν σοβαρά εγκαύματα και χημικές αντιδράσεις. Και υπάρχουν ασθενείς που μεταφέρονται στα νοσοκομεία μας οι οποίοι έχουν τραυματιστεί από αυτά τα χημικά όπλα. Μπορείς να καταλάβεις από τα εγκαύματά τους ποιοι επλήγησαν από τους πυραύλους με χημικά όπλα».

Ο κ. Ερντογάν δεν διευκρίνισε εάν η Τουρκία πιστεύει ότι και οι 200 πύραυλοι έφεραν χημικά όπλα ενώ είπε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καταλήξει εάν χρησιμοποιήθηκε το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν. Δήλωσε ωστόσο πεπεισμένος ότι η «κόκκινη γραμμή» της χρήσης χημικών που έχει θέσει η αμερικανική κυβέρνηση έχει «ξεπεραστεί προ πολλού». Και απάντησε καταφατικά όταν ερωτήθηκε εάν η Τουρκία θα υποστήριζε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, ώστε να μην μπορεί η συριακή αεροπορία να χτυπά τους αντάρτες.

Μπορεί ο κ. Ερντογάν να βιάζεται να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων μετά τις πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον συριακών στόχων, όμως η Ουάσιγκτον δεν διακατέχεται από την ίδια βιασύνη, καθώς η επιβολή μιας τέτοιας ζώνης θα προϋπέθετε αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα και πιθανόν αποστολή στρατιωτών στη Συρία. Και μπορεί ορισμένοι Αμερικανοί αρθρογράφοι να υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν μπορεί να συνεχίσει να υπεκφεύγει, αλλά πρέπει να πάρει σαφή απόφαση για εμπλοκή ή όχι, ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαμηνύουν ότι το ζήτημα απαιτεί τη μέγιστη προσοχή.

Οι λύσεις στα προβλήματα της Μέσης Ανατολής, και ειδικά η κρίση στη Συρία ή η προοπτική απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, είναι «πολιτικές και όχι στρατιωτικές», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος εμφανίζεται αρνητικός σε οποιαδήποτε εμπλοκή του αμερικανικού στρατού σε νέες συγκρούσεις στην παρούσα φάση. Αλλά και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ προσεκτική εξαιτίας των λαθών που έγιναν στην εισβολή και στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003.

(ΠΗΓΕΣ: ASS. PRESS, AFP, REUTERS, ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Τουρκία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Τη θανατική ποινή αντιμετωπίζει ο Κάστρο
Τουρκία
«Προετοίμαζαν απόπειρα κατά του Βαρθολομαίου»
Ηλεκτρονικό έγκλημα
Η συμμορία με τα λάπτοπ
Βουλγαρία
Πάνε για ισοπαλία
Γερμανία
Σκάει η φούσκα της «Εναλλακτικής»
Συρία
Για επέμβαση στη Συρία πιέζει η Αγκυρα
Μπανγκλαντές
Την ανέσυραν έπειτα από 17 μέρες
Πακιστάν
«Μακριά από τις κάλπες»
Άλλες ειδήσεις
Διαρροή αμμωνίας στο διαστημικό σταθμό