Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ

«Μακριά από τις κάλπες»

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι πολίτες του Πακιστάν για την ανάδειξη της επόμενης κυβέρνησης του Ισλαμαμπάντ, έπειτα από προεκλογική εκστρατεία που αμαυρώθηκε από πολιτική βία, με περισσότερους από 110 νεκρούς, και σημαδεύτηκε από την απαγωγή του γιου πρώην πρωθυπουργού της χώρας. «Ορόσημο» χαρακτηρίζονται αυτές οι εκλογές, καθώς είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του Πακιστάν που μία εκλεγμένη κυβέρνηση θα παραδώσει την εξουσία σε άλλη πολιτική, εκλεγμένη κυβέρνηση.

Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας στο Πακιστάν για το φόβο επιθέσεων αυτοκτονίας Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας στο Πακιστάν για το φόβο επιθέσεων αυτοκτονίας Χιλιάδες στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα 70.000 εκλογικά τμήματα για την προστασία των ψηφοφόρων, ενώ οι Ταλιμπάν, που έχουν κατ' επανάληψη προειδοποιήσει για επιχειρήσεις αυτοκτονίας με στόχο κόμματα και υποψηφίους που τάσσονται υπέρ ενός κράτους κοσμικού χαρακτήρα, «συμβουλεύουν» τους πολίτες «να αποφύγουν τις κάλπες».

Επί συνόλου 342 εδρών στην Εθνοσυνέλευση του Πακιστάν απαιτούνται τουλάχιστον 172 για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Καθώς όμως το πολιτικό τοπίο είναι κατακερματισμένο, εκτιμάται ότι κανένα κόμμα δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία και θα ακολουθήσουν εβδομάδες διαπραγματεύσεων σε μία προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού, σε περίοδο κρίσιμη για τη χώρα.

Μπροστά στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται ο Πακιστανικός Μουσουλμανικός Σύνδεσμος-Ναουάζ (PML-Ν), το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, έχοντας «επενδύσει» στη λαϊκή δυσαρέσκεια για την απερχόμενη κυβέρνηση του Πακιστανικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡΡ), που κατηγορείται ότι απέτυχε να αντιμετωπίσει σοβαρά ζητήματα, τόσο πολιτικά, όπως αυτό της ευρύτατης διαφθοράς, όσο και καθημερινά προβλήματα, όπως οι μακροχρόνιες διακοπές ρεύματος. Ο Σαρίφ έχει σοβαρές πιθανότητες να αναλάβει και πάλι τη διακυβέρνηση της χώρας 14 χρόνια μετά την ανατροπή του με στρατιωτικό πραξικόπημα.

Ενισχυμένο αναδεικνύεται στις δημοσκοπήσεις το Κίνημα για τη Δικαιοσύνη (ΡΤΙ) του 60χρονου πρώην παίκτη του κρίκετ Ιμράν Χαν, που έχει μεγαλύτερη απήχηση σε νεαρές ηλικίες, καθώς ο Χαν θεωρείται «σύμβολο» αλλαγής. Εκτιμάται ότι αυτός θα «ξεκλειδώσει» το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς με το ποσοστό του το κόμμα του θα κληθεί να γίνει το δεύτερο του νέου κυβερνητικού σχηματισμού.

Στις εκλογές συμμετέχει με τον Πακιστανικό Μουσουλμανικό Σύνδεσμο (APML) και ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Πακιστάν από το 1999 έως το 2008 και επέστρεψε πρόσφατα από την εξορία.

(Πηγές: ΑΠΕ, BBC, Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πακιστάν
Εκλογές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
ΗΠΑ
Τη θανατική ποινή αντιμετωπίζει ο Κάστρο
Τουρκία
«Προετοίμαζαν απόπειρα κατά του Βαρθολομαίου»
Ηλεκτρονικό έγκλημα
Η συμμορία με τα λάπτοπ
Βουλγαρία
Πάνε για ισοπαλία
Γερμανία
Σκάει η φούσκα της «Εναλλακτικής»
Συρία
Για επέμβαση στη Συρία πιέζει η Αγκυρα
Μπανγκλαντές
Την ανέσυραν έπειτα από 17 μέρες
Πακιστάν
«Μακριά από τις κάλπες»
Άλλες ειδήσεις
Διαρροή αμμωνίας στο διαστημικό σταθμό