Έντυπη Έκδοση

Χολωμένοι από την επιλογή Ράικου, οι οικονομικοί εισαγγελείς... τα βροντούν

Λίγες ημέρες προτού το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου αποφασίσει αν θα παραμείνουν ή όχι στις θέσεις τους ως αρμόδιοι για το οικονομικό έγκλημα οι Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης, οι δυο εισαγγελείς Εφετών «τερμάτισαν» με δική τους πρωτοβουλία τη θητεία τους.

Σπύρος Μουζακίτης και Γρηγόρης Πεπόνης Σπύρος Μουζακίτης και Γρηγόρης Πεπόνης Με ένα λακωνικό έγγραφο που απέστειλαν στις 5 Μαΐου 2013 προς το ΑΔΣ, οι δυο εισαγγελείς γνωστοποιούσαν ότι, εν όψει της επικείμενης λήξης της υπηρεσίας τους, δεν επιθυμούν την ανανέωσή της. Είναι αξιοσημείωτο ότι τόσο η πρόεδρος όσο και ο εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου, Ρένα Ασημακοπούλου και Ι. Τέντες αντίστοιχα, ενημερώθηκαν μόλις χθες για την αποστολή του εγγράφου.

Εισαγγελικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν καινοφανή την ενέργειά τους. Συνδέεται άμεσα με την πρόσφατη τοποθέτηση της Ελένης Ράικου στη θέση της εισαγγελέως εγκλημάτων διαφθοράς, η οποία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, επελέγη από το ΑΔΣ με οριακή πλειοψηφία 6-5.

Χαρακτηριστικό είναι ότι συγχρόνως με τη γνωστοποίηση της θέσης τους να μην εξακολουθήσουν να ασκούν τα καθήκοντα του οικονομικού εισαγγελέα, οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης παρέδωσαν συνολικά 16 δικογραφίες που χειρίζονταν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Χρ. Μαρκογιαννάκη, με το σκεπτικό ότι οι αρμοδιότητές τους επικαλύπτονται με αυτές της κ. Ράικου. Μεταξύ των φακέλων που διαβίβασαν στην Εισαγγελία Εφετών είναι και αυτές που αφορούν τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων (όδευε προς περάτωση σύντομα), τα CDS κ.ά.

Οι δυο εισαγγελείς στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας επισκέφθηκαν τον επικεφαλής για το οικονομικό έγκλημα, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, τον οποίο ενημέρωσαν ότι πρόκειται να παραδώσουν τις δικογραφίες. Από την πλευρά του κ. Παντελή, τους επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος για τέτοια βιασύνη, διότι ακόμη η κ. Ράικου δεν έχει αναλάβει καθήκοντα - άλλωστε δεν έχει δημοσιευθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Τους συστήθηκε δε να κρατήσουν τις υποθέσεις που χειρίζονται και να προχωρήσουν σε τυχόν ενέργειες που επιβάλλονται από το νόμο και έχουν επείγοντα χαρακτήρα.

Οπως επισημαίνουν εισαγγελικές πηγές, οι οικονομικοί εισαγγελείς και μετά τη δημιουργία του νέου θεσμού του εισαγγελέα διαφθοράς εξακολουθούν να έχουν εκτεταμένο πεδίο δράσης, αφού στην αρμοδιότητά τους υπάγεται μεταξύ άλλων και ένα σημαντικό κομμάτι του οικονομικού εγκλήματος που αφορά όλες τις υποθέσεις φοροδιαφυγής. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι τα κριτήρια για να επιληφθεί μιας υπόθεσης ο εισαγγελέας διαφθοράς είναι τρία, και συγκεκριμένα η ιδιότητα του δράστη, να είναι κρατικός αξιωματούχος-δημόσιος υπάλληλος, να έχουν γίνει με κατάχρηση εξουσίας και να είναι κακουργήματα.

Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης είχαν υποβάλει ξανά τις παραιτήσεις τους από τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων, επικαλούμενοι πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους, προκαλώντας έρευνα του Αρείου Πάγου για όσα κατήγγειλαν. Τότε, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είχε ανανεώσει τη θητεία τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (ΑΔΣ)
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΟΛΜΕ
Μετωπική ΟΛΜΕ-κυβέρνησης
Υπουργείο Υγείας
Χωρίς εξετάσεις οι ασθενείς με AIDS
Εκπαίδευση
Πόσο μετράει μία μονάδα στις Πανελλαδικές
ΑΔΣ
Χολωμένοι από την επιλογή Ράικου, οι οικονομικοί εισαγγελείς... τα βροντούν
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Ο Δένδιας σχεδιάζει την απαγόρευση μικρών διαδηλώσεων
Σκουριές
Σκουριές: και πάλι χημικά και δακρυγόνα κατά κατοίκων
Δήμος Αθηναίων
Υπογράφτηκε «Συμμαχία Υγείας» μεταξύ Καμίνη και πανεπιστημιακών
Ποίηση
Σώζεται άθικτη η συνοικία της ψυχής
Αθήνα
Ενα μαγικό ζυμάρι φουσκώνει στην Κυψέλη