Έντυπη Έκδοση

ΠΟΛΕΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ - ΚΕΕΛΠΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ

Χωρίς εξετάσεις οι ασθενείς με AIDS

Πόλεμος μεταξύ υπουργείου Υγείας και ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ξεσπάσει, με θύματα τους ασθενείς με AIDS. Εδώ και περίπου ένα μήνα έχουν διακοπεί από τα τρία Κέντρα Αναφοράς του ιού οι εξειδικευμένες επαναληπτικές εξετάσεις σε οροθετικούς, επειδή δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια.

Η έλλειψη κονδυλίων καθυστερεί τις εξετάσεις των ασθενών με AIDS και επομένως και τον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας Η έλλειψη κονδυλίων καθυστερεί τις εξετάσεις των ασθενών με AIDS και επομένως και τον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς να καθυστερούν να ξεκινήσουν τη θεραπεία τους, καθώς οι συγκεκριμένες εξετάσεις προσδιορίζουν το είδος των φαρμάκων που θα χορηγηθούν.

Η αρμόδια υφυπουργός Φωτεινή Σκοπούλη κατηγορεί το ΚΕΕΛΠΝΟ ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια σε βάρος της δημόσιας υγείας. Υπογραμμίζει μάλιστα στην «Ε» ότι ήδη έχει αποστείλει επιστολή στους τρεις συγκυβερνώντες, Σαμαρά, Βενιζέλο, Κουβέλη, αλλά και στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, για την αντικατάσταση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπενθυμίζει επίσης ότι ο φορέας ελέγχεται από ΣΔΟΕ, ΣΕΥΥΠ, αλλά και άλλες έξι δημόσιες αρχές, για τα οικονομικά του.

Διαβεβαιώνει ακόμη ότι τα χρήματα για τις εξειδικευμένες αυτές εξετάσεις του AIDS έχουν δοθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ τα κονδύλια που θα δίνονταν τον Δεκέμβριο του 2012 δεν δόθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ, επειδή οι αρμόδιοι του Κέντρου καθυστέρησαν να υποβάλουν το σχετικό αίτημα.

Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Τζένη Κρεμαστινού, απαντώντας μέσω της «Ε», υπογραμμίζει ότι χρήματα δεν έφθασαν ούτε για το 2013, ενώ ο υπολογισμός του υπουργείου Υγείας προβλέπει πολύ χαμηλότερη επιχορήγηση από αυτήν που απαιτείται για την υλοποίηση των επαναληπτικών εξετάσεων στους ασθενείς, από τις οποίες όμως κρίνεται και η θεραπεία τους.

Πάντως, μέχρι να αποσαφηνιστεί η όλη υπόθεση, τα Κέντρα Αναφοράς λειτουργούν στο όριο, με το Εργαστήριο της Αθήνας (επικεφαλής καθηγητής: Αγγελος Χατζάκης) να αντέχει ακόμη ένα με δύο μήνες.

Οπως σημειώνει στην «Ε» η υφυπουργός Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη, «μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν είχε ζητήσει τα χρήματα -περίπου 400.000 για όλο το χρόνο-, επειδή διέθετε ρευστό. Τα ζήτησε όμως τον Δεκέμβριο, δηλαδή όχι έγκαιρα, και τα κονδύλια προωθήθηκαν σε άλλες ανάγκες. Φέτος ο κωδικός έχει τα χρήματα και έχουν αποδοθεί τα αντίστοιχα του πρώτου τριμήνου του 2013 στα Κέντρα Αναφοράς του AIDS. Βέβαια, προτάσσουν τέτοια αιτήματα για διάφορους άλλους λόγους. Αλλωστε έχουν κόψει και τους αντίστοιχους ελέγχους για την ηπατίτιδα. Και όλα αυτά επειδή τους έχουμε βάλει έναν ελέγχο και προσπαθούμε να εξορθολογήσουμε τη λειτουργία τους και τις δαπάνες».

Η υφυπουργός Υγείας επισημαίνει ότι έχει θέσει και επισήμως στο υπουργικό συμβούλιο το θέμα του τρόπου λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ με επιστολή της στον υπουργό Υγείας που γνωστοποιήθηκε στους Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη ζήτησε την αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που το διέπει.

«Περιμένω να μου απαντήσουν με ενέργειες πια», λέει στην «Ε» η κ. Σκοπούλη.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Τζένη Κρεμαστινού, αναφέρει: «Τα χρήματα πηγαίνουν κατευθείαν στα τρία Κέντρα Αναφοράς του AIDS και δεν χρησιμοποιούνται από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα, με επιστολή μου στην κ. Σκοπούλη είχα ζητήσει να στέλνεται η επιχορήγηση αυτή απευθείας στα εργαστήρια, χωρίς να περνά από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

»Το σημαντικό είναι ότι για φέτος στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί μόλις 180.000 ευρώ, ενώ τα εργαστήρια έχουν υπολογίσει για τα έξοδα 400.000-500.000 ευρώ. Μέχρι στιγμής χρήματα δεν έχουν έρθει. Ενδεχομένως να έχουν μπλοκαριστεί σε κάποια γραφειοκρατική διαδικασία. Πάντως, δεν τα έχουμε πάρει».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΚΕΕΛΠΝΟ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΟΛΜΕ
Μετωπική ΟΛΜΕ-κυβέρνησης
Υπουργείο Υγείας
Χωρίς εξετάσεις οι ασθενείς με AIDS
Εκπαίδευση
Πόσο μετράει μία μονάδα στις Πανελλαδικές
ΑΔΣ
Χολωμένοι από την επιλογή Ράικου, οι οικονομικοί εισαγγελείς... τα βροντούν
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Ο Δένδιας σχεδιάζει την απαγόρευση μικρών διαδηλώσεων
Σκουριές
Σκουριές: και πάλι χημικά και δακρυγόνα κατά κατοίκων
Δήμος Αθηναίων
Υπογράφτηκε «Συμμαχία Υγείας» μεταξύ Καμίνη και πανεπιστημιακών
Ποίηση
Σώζεται άθικτη η συνοικία της ψυχής
Αθήνα
Ενα μαγικό ζυμάρι φουσκώνει στην Κυψέλη