Έντυπη Έκδοση

Καταλυτικός ροκ θόρυβος

Οι Νεοϋορκέζοι Swans, με νέο δίσκο, την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη και την Παρασκευή στην Αθήνα

«Μου πήρε τριάντα χρόνια αυτός ο δίσκος. Είναι η κορύφωση κάθε άλλης μουσικής που έγραψα ή ονειρεύτηκα. Και παραμένει ημιτελής, όπως όλα τα τραγούδια του, καθώς αποτελείται από ηχητικά πλαίσια που συστρέφονται, μπλέκονται και συχνά αργοσβήνουν».

Μπορεί η περιγραφή του Michael Gira για το νέο δίσκο του «The Seer» να φαίνεται αλλόκοτη, αλλά ο ίδιος ο δίσκος ανατρέπει όλα τα δεδομένα της σύγχρονης σκηνής, αφού οι Swans φτάνουν στο σημείο να παίζουν τραγούδια πάνω από δέκα λεπτά το καθένα, με αποκορύφωμα το ομώνυμο κομμάτι, που έχει διάρκεια μισής ώρας.

Αυτόν το δίσκο, μαζί με ακυκλοφόρητα κομμάτια των Swans, θα παρουσιάσουν την Πέμπτη στο Club του Μύλου (Θεσσαλονίκη) και την Παρασκευή στο Fuzz Live Music Club (Αθήνα). Και αν ο νέος δίσκος έχει μια ειδική βαρύτητα για τον Gira, υπάρχει και μια ολόκληρη ιστορία πίσω από την μπάντα, η οποία θα εξελιχθεί στη σκηνή.

Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του '80, οι Swans ήταν η μπάντα που πρωτοστάτησε στην επιστροφή του ροκ εν ρολ σε ένα μινιμαλιστικό ήχο που θύμιζε τα πρώιμα μπλουζ, ανακατεμένα με τον τζαζ αυτοσχεδιασμό, ο οποίος βαφτίστηκε «no wave». Γι' αυτό και ο Τύπος τότε τους συνέκρινε με τον θρυλικό μπλούζμαν Χόουλιν Γουλφ.

Φυσικά οι Swans δεν ήταν απλοί αναβιωτές της νεοϋορκέζικης πανκ σκηνής. Ηταν οι τύποι που εκτόξευαν ένα κιθαριστικό μπαράζ, ανακατεύοντας στίχους εμπνευσμένους από τον Ζαν Ζενέ και το Μαρκήσιο ντε Σαντ. «Δεν νομίζω ότι ανήκαμε σε κάποιου είδους σκηνή», λέει τώρα ο Gira. «Σκοπός μας ήταν να αφήσουμε στην άκρη τη μελωδία και να χρησιμοποιήσουμε το ρυθμό και τον ήχο για να δημιουργήσουμε ξανά τη ροκ μουσική. Δεν ήταν κάτι προσχεδιασμένο το πώς θα τα καταφέρουμε, αλλά ήταν μια πρόκληση για την οποία το κοινό έδειξε ενδιαφέρον».

Κάπως έτσι φτιάχτηκαν δίσκοι όπως το «Filth» και το «Cop», που έμειναν στην ιστορία της ροκ για το θηριώδη ήχο τους. Οι Swans σιγά σιγά εγκατέλειψαν το θόρυβο για πιο μελωδικά τραγούδια, και το 1998 έγραψαν μόνοι τους το ρέκβιέμ τους με το διπλό λάιβ «Swans Are Dead».

Μέχρι τρία χρόνια πριν, όταν ο Gira αποφάσισε να ξαναζωντανέψει την μπάντα, γιατί «ήθελα να ξανακούσω αυτό τον ήχο». Ετσι, το 2010 κυκλοφόρησε το «My Father Will Guide Me up a Rope to the Sky», με μουσικούς από τους παλιούς Swans και από την πειραματική μπάντα που είχε φτιάξει όταν διαλύθηκαν, τους Angels of Light. Και με όσα χρήματα έβγαλε από τις πωλήσεις ηχογράφησε το «The Seer».

«Δεν με ενδιαφέρει το παρελθόν», καταλήγει ο ηγέτης των Swans για τις συναυλίες τους. «Θέλω να παίζω τα νέα μου κομμάτια σαν ένα τεστ αντοχής τους. Να παρουσιάζω νέα μουσική, ζωτική για μένα, γιατί στη μουσική μου υπάρχει πάντα ο θόρυβος, αλλά τα κομμάτια είναι πολυεπίπεδα και είναι μια συναρπαστική εμπειρία για το κοινό και για εμάς».

*Οι Swans παίζουν την Πέμπτη 16/5 στο Club του Μύλου (Θεσσαλονίκη), έναρξη 8.00 μ.μ., είσοδος 26 ευρώ, και την Παρασκευή 17/5 στο Fuzz Live Music Club (Αθήνα) έναρξη 8.00 μ.μ., είσοδος 30 ευρώ.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Αισθάνομαι εξόριστη Ρωμιά
Μουσική
Καταλυτικός ροκ θόρυβος
ΚΘΒΕ
«Αισθάνομαι τη Σάρα Κέιν σαν αδελφή μου»
Οπερα
Ενας μαέστρος -μάνατζερ
Μυθιστορήματα
Αριστουργηματικός «Πότης»
Βιβλίο
Εγκλημα αλά ιταλικά
Νταβατζής φιλόσοφος
Το Μιλάνο τη νύχτα έχει τελείως νουάρ
Ο Ρενουάρ στον Ακράγαντα
Η κρίση φέρνει... χωρισμό
Μαφίες Σέρβων και Κοσοβάρων
Υγεία & Διατροφή
Οταν και η επιστήμη κάνει λάθη!
Μειωμένη σεξουαλική απόλαυση λόγω... περιτομής!
Πόσο σεξ είναι φυσιολογικό;
Το μέγεθος μετράει και στη διατροφή
Καρύδια εναντίον διαβήτη 2