Έντυπη Έκδοση

Andrea Camilleri

Εγκλημα αλά ιταλικά

ΟΑντρέα Καμιλέρι δεν «κοιμάται» αυτάρεσκα στις επιτυχίες του. Τα κατάφερε μια χαρά με τον ήρωα του, τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο - το επώνυμό του αποτελεί φόρο τιμής στον εκλιπόντα Ισπανό συγγραφέα Μανουέλ Βάσκεθ Μονταλμπάν.

Ο διχοτομημένος Σικελός, μεταξύ κοινωνικού και αστυνομικού μυθιστορήματος, γνωρίζει ότι έχει κληρονομήσει τη μεγάλη θεατρική παράδοση της κομέντια ντελ άρτε. Η ζωή μπορεί να είναι κομέντια, αλλά χρειάζεται την τέχνη, για να ξαναβρίσκει το νόημά της, όταν το χάνει.

Ο εκ καταγωγής και εξ ιδιοσυγκρασίας Σικελός αγαπήθηκε πρωτίστως από τους συμπατριώτες του, γιατί έφερε στο προσκήνιο το ξεχασμένο ιδίωμα τής σικελικής ανεμελιάς, δρομολογημένο με το στοχασμό εκείνο, με τον οποίο οι ιδέες αντιμετωπίζονται ως πράγματα.

Γίνονται απτές, κατανοητές, προσπελάσιμες, διαχυτικές, συνεργάσιμες, επικοινωνιακές. Στα 88 του χρόνια γνωρίζει ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο αναγνώστης έχουν χρόνο για χάσιμο και τον τιμά δεόντως. Γι' αυτό του κλείνει το μάτι και του μαγειρεύει ωραία, διαβαστερά βιβλία.

Ο Τζόρτζιο Φαλέτι έγινε γνωστός το 2002, όταν κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Εγώ σκοτώνω» - πούλησε στην πατρίδα του πάνω από τεσσεράμισι εκατομμύρια αντίτυπα. Οταν, δύο χρόνια μετά, εξέδωσε το «Να πιστεύεις μόνο στα μάτια σου», πιστοποίησε την αξία του ως συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Ο 63χρονος πολυκαλλιτέχνης, αφού έχει ασχοληθεί παράλληλα με το θέατρο και το τραγούδι, έχει την ευφυΐα να μη χωρίζει το μυθιστορηματικό κόσμο του σε καλούς και κακούς, που ίσως να διευκολύνει την αναγνωστική βουλιμία για συγκρουσιακή δράση, αλλά δεν εξυπηρετεί την ίδια τη ζωή, η οποία αρνείται τους εύκολους διαχωρισμούς.

Οπωσδήποτε και οι ήρωες του δεν είναι από τα καλύτερα παιδιά και ας διακατέχονται από απροκάλυπτο εγωισμό, που συνήθως διαθέτουν τα «παιδιά της νύχτας». Αλλά όπως όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, παίζουν. Τα πολύ έξυπνα διαχειρίζονται τις ήττες τους σαν νίκες. Τα πολύ κουτά παίζουν για να κερδίζουν πάντα. Εξ ου και οι ήττες τους τα εξοντώνουν. Στα βιβλία του έγκλημα, πολιτικό και ποινικό, συμπλέκονται, οι καθώς πρέπει αστοί συνυπάρχουν με ρεμάλια, κύριοι της «καλής» κοινωνίας συμβιώνουν με πόρνες. Το χάος και το τυχαίο δεν οριοθετούνται εύκολα κι όταν συμβαίνει, αποδεικνύεται ότι κωπηλατούν με βάρκα στον ωκεανό. Το πιθανότερο είναι να βουλιάξουν και αυτοί μαζί της. Εκτός κι αν θέλουν να ζήσουν υποκριτικά και αυτάρεσκα...

Ο Μάσιμο Καρλότο έζησε πρώτα το μυθιστόρημα της ζωής του. Ο 57χρονος συγγραφέας, μέλος ακροαριστερής οργάνωσης, το 1976 κατηγορήθηκε για φόνο που δεν διέπραξε. Φυγοδίκησε στην κεντρική Αμερική, στη συνέχεια παραδόθηκε στις ιταλικές αρχές και, τελικά, το 1994 του δόθηκε χάρη από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Πώς θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά. Το πρώτο του μυθιστόρημα κόμιζε το αυτοβιογραφικό υλικό μόνο και μόνο λόγω του τίτλου του: «Ο φυγάδας». Ακολούθησε το 1996 «Η αλήθεια του αλιγάτορα», το πρώτο μιας σειράς πέντε αστυνομικών μυθιστορημάτων με «νουάρ απόχρωση και μπλουζ διάθεση». Τα ιταλικά λογοτεχνικά έντυπα τον συστήνουν ως τον ανανεωτή του σύγχρονου ιταλικού νουάρ μυθιστορήματος.

Το νουάρ το οποίο προτείνει έχει κάτι το παλιομοδίτικα νοσταλγικό, ένα στάσιμο σε σελίδες των αψεγάδιαστων ηθικά ντετέκτιβ, οι οποίοι αναδύονται από μία κοινωνία που χρειάζεται ακόμη τους τιμωρούς. Ομως, ακόμη κι έτσι, αυτή θεωρεί ο Καρλότο ως τη «νόμιμη» συναισθηματική άμυνα εναντίον των μαφιόζων οποιασδήποτε εθνικότητας, με μπόλικο πασπάλισμα διακίνησης ναρκωτικών και τράφικινγκ. Δεν είναι άγνωστος τόπος ότι η νομιμότητα των αρχών, φανερών και μυστικών, δεν αντιστέκεται πάντοτε στην παρανομία...

** Η «Βιβλιοθήκη» μέσω του enet.gr προσφέρει βιβλία σε τρεις τυχερούς. Αυτό το Σάββατο: Αντρέα Καμιλέρι, «Ο κλεμμένος ουρανός. Φάκελος Ρενουάρ», εκδόσεις Καστανιώτη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Λογοτεχνία
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Νταβατζής φιλόσοφος
Το Μιλάνο τη νύχτα έχει τελείως νουάρ
Ο Ρενουάρ στον Ακράγαντα
Η κρίση φέρνει... χωρισμό
Μαφίες Σέρβων και Κοσοβάρων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Αισθάνομαι εξόριστη Ρωμιά
Μουσική
Καταλυτικός ροκ θόρυβος
ΚΘΒΕ
«Αισθάνομαι τη Σάρα Κέιν σαν αδελφή μου»
Οπερα
Ενας μαέστρος -μάνατζερ
Μυθιστορήματα
Αριστουργηματικός «Πότης»
Βιβλίο
Εγκλημα αλά ιταλικά
Νταβατζής φιλόσοφος
Το Μιλάνο τη νύχτα έχει τελείως νουάρ
Ο Ρενουάρ στον Ακράγαντα
Η κρίση φέρνει... χωρισμό
Μαφίες Σέρβων και Κοσοβάρων
Υγεία & Διατροφή
Οταν και η επιστήμη κάνει λάθη!
Μειωμένη σεξουαλική απόλαυση λόγω... περιτομής!
Πόσο σεξ είναι φυσιολογικό;
Το μέγεθος μετράει και στη διατροφή
Καρύδια εναντίον διαβήτη 2