Έντυπη Έκδοση

Το Μιλάνο τη νύχτα έχει τελείως νουάρ

Βρισκόμαστε στο 1978, λοιπόν, και η Ιταλία συγκλονίζεται από την υπόθεση της απαγωγής του Αλντο Μόρο από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες. Ο Μπράβο κινείται, παρατηρεί, στοχάζεται, πουλάει γυναίκες όταν και όπου θέλουν οι καλοπληρωτές πελάτες του. Το Μιλάνο τη νύχτα δεν έχει χαζοτουρίστες με φωτογραφικές μηχανές και χαμόγελα. Εχει κάτι τελείως νουάρ, τουλάχιστον στα μάτια του:

 «Πλούσιοι, μπατίρηδες, μπάτσοι, ξοφλημένοι, αρτίστες και πουτάνες». Ειλικρινή σχέση δεν έχει με κανέναν. Παρά μόνο, όπως φαίνεται, μ' έναν τυφλό γείτονά του, στον ίδιο όροφο της πολυκατοικίας. Πρώην μουσικό, ερασιτέχνη φιλόσοφο και μανιώδη λύτη γρίφων. Κουσούρι που έχει κολλήσει και στον Μπράβο.

Ολα πήγαιναν πρίμα μέχρι την εμφάνιση της Κάρλας. Της πανέμορφης καθαρίστριας που θέλησε να κάνει το μεγάλο άλμα για να ξεφύγει από το άγχος «να βρίσκει λεφτά για το νοίκι και τους λογαριασμούς». Με τα πολλά, ζήτησε από τον Μπράβο να μπει στην ομάδα των κοριτσιών του. Και από εκεί αρχίζει η μάχη «του χάους και του τυχαίου» - αγαπημένη φράση του ήρωα. Η Κάρλα, με τη μαγική της ατάκα «με εσένα θα πήγαινα και τσάμπα», αφύπνισε στον Μπράβο κάτι που δεν γινόταν να ολοκληρωθεί. Μια μυστηριώδης αναπηρία τού κόβει την ανάσα. Μια αναπηρία ζωτικής σημασίας, αλλά έχει βρει τον τρόπο να ζει μ' αυτήν.

Από εκεί και μετά, ο υπόκοσμος, το διεφθαρμένο κράτος, οι τρομοκράτες, οι επίορκοι -μιας και είναι της μόδας ο όρος- πιάνουν δουλειά. Συνδέονται πολλαπλώς μεταξύ τους. «Η εξουσία φθείρει. Δεν είναι αλήθεια. Ο φόβος μήπως τη χάσεις φθείρει στ' αλήθεια», γράφει ο Φαλέτι. Η πλοκή φλέγεται βοηθούμενη σε μεγάλο βαθμό από τη μετάφραση της Παπασταύρου. Ο ήρωας μπαίνει στη δίνη του κυκλώνα ξετυλίγοντας την κόκκινη κλωστή που συνδέει υπογείως τις μαφιόζικες φαμίλιες, τη διεφθαρμένη πολιτική εξουσία και το πολιτικό έγκλημα ή την πολιτική βία στην Ιταλία εκείνης της περιόδου.

Αφήνει, όμως, ανοιχτές τις γρίλιες της μυθοπλασίας για να τρυπώνουν αθόρυβα «το χάος και το τυχαίο». Αντε και ο έρωτας, αλλά όχι έτσι όπως τον ξέρουν οι νόμιμοι...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Εγκλημα αλά ιταλικά
Νταβατζής φιλόσοφος
Ο Ρενουάρ στον Ακράγαντα
Η κρίση φέρνει... χωρισμό
Μαφίες Σέρβων και Κοσοβάρων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Αισθάνομαι εξόριστη Ρωμιά
Μουσική
Καταλυτικός ροκ θόρυβος
ΚΘΒΕ
«Αισθάνομαι τη Σάρα Κέιν σαν αδελφή μου»
Οπερα
Ενας μαέστρος -μάνατζερ
Μυθιστορήματα
Αριστουργηματικός «Πότης»
Βιβλίο
Εγκλημα αλά ιταλικά
Νταβατζής φιλόσοφος
Το Μιλάνο τη νύχτα έχει τελείως νουάρ
Ο Ρενουάρ στον Ακράγαντα
Η κρίση φέρνει... χωρισμό
Μαφίες Σέρβων και Κοσοβάρων
Υγεία & Διατροφή
Οταν και η επιστήμη κάνει λάθη!
Μειωμένη σεξουαλική απόλαυση λόγω... περιτομής!
Πόσο σεξ είναι φυσιολογικό;
Το μέγεθος μετράει και στη διατροφή
Καρύδια εναντίον διαβήτη 2