Έντυπη Έκδοση

Ο Ρενουάρ στον Ακράγαντα

Μπορεί ο ουρανός να πέσει θύμα κλοπής; Αν «παντρέψουμε» το καναβάτσο ενός από τους σπουδαιότερους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους με την ευφυΐα, τη φαντασία και την πένα του «παππού» της ιταλικής αστυνομικής λογοτεχνίας, τότε, ναι, ακόμα κι αυτό είναι πιθανόν.

Στο μυθιστόρημα του 88χρονου Αντρέα Καμιλέρι, η φαντασία περιπλέκεται με την πραγματικότητα, με κεντρικό άξονα το ταξίδι του Πιερ-Ογκίστ Ρενουάρ στη γενέτειρα του Καμιλέρι, το Αγκριτζέντο της Σικελίας. Ο Καμιλέρι, έπειτα από επισταμένες έρευνες και μελέτες, δεν μπόρεσε να εντοπίσει κανένα έργο του Γάλλου ιμπρεσιονιστή από την περίοδο της παραμονής του στη Σικελία. Αραγε πώς και γιατί να χάθηκαν οι πίνακες που ζωγράφισε ο Ρενουάρ ενόσω βρισκόταν στο Αγκριτζέντο; Το μυστήριο ανέλαβε να διαλευκάνει ο ίδιος ο Καμιλέρι, τοποθετώντας την ιστορία του στις αρχές του 2000.

Κεντρικός ήρωας είναι ο Μικέλε Ριότα, ένας εύπορος ηλικιωμένος Σικελός συμβολαιογράφος, ο οποίος λαμβάνει την επιστολή μιας άγνωστης και αινιγματικής νεαρής γυναίκας σχετικά με το εν λόγω ταξίδι του Ρενουάρ, με αφορμή ένα βιβλίο που είχε γράψει ο Ριότα στα νιάτα του. Ο αναγνώστης παρακολουθεί την αλληλογραφία των δύο ηρώων μέσα από τις επιστολές του ηλικιωμένου άνδρα, ο οποίος σιγά σιγά ερωτεύεται παράφορα τη μυστηριώδη γυναίκα, ώσπου η αλληλογραφία τους διακόπτεται απότομα.

Η φιλοτεχνία, ο έρωτας, το πάθος και το μυστήριο περιστρέφονται γύρω από τη φιγούρα του Ρενουάρ, μέσα από γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του, για να δώσουν τη θέση τους σε υπομνήματα και αναφορές των τοπικών αρχών του Αγκριτζέντο. Κι όλα αυτά συνοδεία ενός υπέροχου 16σέλιδου με έργα του Γάλλου ζωγράφου και μιας ιδιόχειρης επιστολής του.

Με τον γνωστό παιγνιώδη λόγο του, ο Καμιλέρι, μετά την «Εξαφάνιση του Πατό», επιστρέφει στο επιστολικό μυθιστόρημα για να εξυφάνει άλλη μια νουάρ ιστορία ή μάλλον άλλη μια διπλή νουάρ ιστορία, με διαφορετικές αποχρώσεις αυτή τη φορά. Στον «Κλεμμένο ουρανό», το νουάρ συναντά τον κόσμο της τέχνης μιλώντας με περίτεχνο τρόπο για τη μοναξιά αλλά και τον έρωτα στην τρίτη ηλικία, τη λαχτάρα για επικοινωνία. Και σ' αυτή την ιστορία τέχνης και ζωής, η τέχνη της απάτης ανατρέπει τη ζωή...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο
Σχετικά θέματα: Βιβλίο
Εγκλημα αλά ιταλικά
Νταβατζής φιλόσοφος
Το Μιλάνο τη νύχτα έχει τελείως νουάρ
Η κρίση φέρνει... χωρισμό
Μαφίες Σέρβων και Κοσοβάρων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Αισθάνομαι εξόριστη Ρωμιά
Μουσική
Καταλυτικός ροκ θόρυβος
ΚΘΒΕ
«Αισθάνομαι τη Σάρα Κέιν σαν αδελφή μου»
Οπερα
Ενας μαέστρος -μάνατζερ
Μυθιστορήματα
Αριστουργηματικός «Πότης»
Βιβλίο
Εγκλημα αλά ιταλικά
Νταβατζής φιλόσοφος
Το Μιλάνο τη νύχτα έχει τελείως νουάρ
Ο Ρενουάρ στον Ακράγαντα
Η κρίση φέρνει... χωρισμό
Μαφίες Σέρβων και Κοσοβάρων
Υγεία & Διατροφή
Οταν και η επιστήμη κάνει λάθη!
Μειωμένη σεξουαλική απόλαυση λόγω... περιτομής!
Πόσο σεξ είναι φυσιολογικό;
Το μέγεθος μετράει και στη διατροφή
Καρύδια εναντίον διαβήτη 2