Έντυπη Έκδοση

Πώς να επιλέξετε τα σωστά γυαλιά ηλίου για το καλοκαίρι

Ο ήλιος εχθρός των ματιών

Ερευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που εκτέθηκαν στον ήλιο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια της εφηβείας, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τα πρώτα στάδια ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, συγκριτικά με όσους απέφευγαν τον ήλιο

Με τη θερμοκρασία να παραπέμπει σε καλοκαιρινό μήνα και τον ήλιο να μας φτιάχνει τη διάθεση και να μας τροφοδοτεί με βιταμίνη D, είναι εύκολο να αφεθεί κάποιος στη νεοαποκτηθείσα αισιοδοξία, κόντρα στις δυσκολίες της εποχής. Αλλά ακόμα και αυτή η ανέξοδη απόλαυση του φωτός του ήλιου κρύβει τις παγίδες της, όχι μόνο για το δέρμα μας, το οποίο θα πρέπει να προστατεύσουμε με αντηλιακό, αλλά και για τα μάτια μας.

Σύμφωνα με τους οφθαλμιάτρους, η έκθεσή μας στις ηλιακές ακτίνες αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων, μεταξύ αυτών του καταρράκτη, ενώ συμβάλλει και στη γήρανση των ματιών μας, καθιστώντας τα γυαλιά ηλίου κάτι παραπάνω από αξεσουάρ. Σημειώστε, δε, ότι ακόμη και αν η ημέρα είναι νεφελώδης, η UV ακτινοβολία καταφέρνει και διαπερνάει τα σύννεφα.

Ερευνες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που εκτέθηκαν στον ήλιο, για μεγάλο χρονικό διάστημα, στη διάρκεια της εφηβείας, στη δεκαετία των 30 και μετά την ηλικία των 40 ετών, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τα πρώτα στάδια ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, συγκριτικά με όσους απέφευγαν τον ήλιο. Η πάθηση αυτή αποτελεί αιτία τύφλωσης για άτομα άνω των 50 ετών. Καπέλο αλλά, κυρίως, κατάλληλα γυαλιά, εξοπλισμένα με ειδικά φίλτρα και απορροφητικούς φακούς, αποδεικνύονται «πανοπλία» για τα μάτια μας ενάντια στα «βέλη» του ήλιου.

Χρειάζεται, όμως, προσοχή στην επιλογή των οπτικών, γιατί με τα λεγόμενα και γυαλιά-«μαϊμού» στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μόνο... διακοσμητικά, καθώς συνήθως τα γυαλιά που πωλούνται από μικροπωλητές στο δρόμο φέρουν πλαστή σήμανση ασφαλείας (CE). Ακόμη και το υλικό του σκελετού θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς δεν θα πρέπει να προκαλεί ερεθισμούς ή αλλεργίες στο δέρμα.

Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί, όπως προειδοποιεί και η Πανελλήνια Ενωση Οπτικών και Οπτομετρών, πως ακόμη και τα ορθά χαρακτηριστικά των γυαλιών ηλίου μπορούν να αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου. Σ' αυτή την περίπτωση συνιστάται η αλλαγή των φακών, ώστε να μπορούν τα γυαλιά να παράσχουν την απαραίτητη προστασία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία & Διατροφή
Σχετικά θέματα: Υγεία & Διατροφή,
Νέο στήθος χωρίς σιλικόνη, για τις καρκινοπαθείς!
Ο... «πόλεμος» του ροχαλητού!
ΕΣΥ χωρίς αναισθησία!
Φυματίωση: Επέστρεψε και «χτυπά» παιδιά!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Υγεία & Διατροφή,
Ο ήλιος εχθρός των ματιών
Νέο στήθος χωρίς σιλικόνη, για τις καρκινοπαθείς!
Ο... «πόλεμος» του ροχαλητού!
ΕΣΥ χωρίς αναισθησία!
Φυματίωση: Επέστρεψε και «χτυπά» παιδιά!