Έντυπη Έκδοση

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 41% όσων ροχαλίζουν δέχονται σπρωξίματα, σκουντήματα, τσιμπήματα και άλλες σωματικές «παρακινήσεις» από τους συντρόφους τους για να «αλλάξουν πλευρό», ή απλώς να σταματήσουν να ακούγονται σαν αμαξοστοιχία του ΟΣΕ

Ο... «πόλεμος» του ροχαλητού!

Αιτία διαπληκτισμών στα ζευγάρια αποδεικνύεται το ροχαλητό που εμφανίζουν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες

Το ροχαλητό φέρεται να σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις

 Εχετε δοκιμάσει τα πάντα, τη σκουντήσατε, τον κλοτσήσατε, καλύψατε το κεφάλι σας με το μαξιλάρι, βάλατε ωτασπίδες, αλλά τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί. Το ροχαλητό τού/τής συντρόφου αφήνει πολλούς ξάγρυπνους, με αποτέλεσμα να παλεύουν με την κούραση και τον εκνευρισμό, αλλά και η σχέση του ζευγαριού να δοκιμάζεται καθημερινώς. Το ροχαλητό, ως δείκτης προβλημάτων υγείας, έχει μελετηθεί ιδιαιτέρως από τους επιστήμονες, ενώ στο μικροσκόπιο των ερευνητών έχουν μπει και οι ψυχολογικές, συναισθηματικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις του.

Εχει, άλλωστε, την ικανότητα να μετατρέπει την κρεβατοκάμαρα από «ναό του έρωτα» και της συντροφικότητας είτε σε «τόπο μαρτυρίων», για εκείνον που δεν ροχαλίζει συνεχώς, είτε σε ρινγκ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 41% όσων ροχαλίζουν δέχονται σπρωξίματα, σκουντήματα, τσιμπήματα και άλλες σωματικές «παρακινήσεις» από τους συντρόφους τους για να «αλλάξουν πλευρό», ή απλώς να σταματήσουν να ακούγονται σαν αμαξοστοιχία του ΟΣΕ.

Τελικά, στο 28% των περιπτώσεων το ροχαλητό κερδίζει και οι ξαγρυπνισμένοι σύντροφοι καταλήγουν να κοιμούνται στον καναπέ. Οι συνέπειες όλων αυτών φαίνονται την επόμενη ημέρα, με το 27% να αναφέρουν ότι είναι συχνά σε κακή διάθεση, 21% είναι συνεχώς κουρασμένοι και 16% βλέπουν πτώση της παραγωγικότητάς τους. Οπως αρκετοί από εσάς θα γνωρίζετε, ως παθόντες, το ροχαλητό δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των ανδρών. Παρ' ότι με βάση τις στατιστικές τέσσερις στους 10 άνδρες ροχαλίζουν, και οι γυναίκες δεν πάνε πίσω, καθώς βρέθηκε ότι το ένα τέταρτο του ωραίου φύλου αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Στη Βρετανία, όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, μόλις οι μισοί έχουν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, το οποίο, εκτός των άλλων, συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ούγγροι ερευνητές αναφέρουν ότι όσοι ροχαλίζουν δυνατά έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό ή καρδιακά προβλήματα συγκριτικά με όσους ροχαλίζουν σπάνια ή ποτέ. Το ροχαλητό φέρεται να σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, περισσότερο απ' ό,τι η υπνική άπνοια, η οποία κατηγορείται για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και άλλων παθήσεων.

Αντίστοιχη έρευνα από το Νοσοκομείο «Henry Ford» είχε συνδέσει το ροχαλητό με στένωση ή αφύσικες καρωτιδικές αρτηρίες, που οδηγούν με τη σειρά τους στην αθηροσκλήρωση, πρόδρομο μιας σειράς αγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, όσοι ροχαλίζουν βρήκαν συμμάχους από την Αυστραλία. Ερευνα επιστημόνων του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Woolcock εμφανίζει διαφορετικά αποτελέσματα, υποστηρίζοντας πως το ροχαλητό δεν είναι παράγων κινδύνου για το καρδιαγγειακό σύστημα, ακόμη και αν το άτομο υποφέρει από υπνική άπνοια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία & Διατροφή
Σχετικά θέματα: Υγεία & Διατροφή
Ο ήλιος εχθρός των ματιών
Νέο στήθος χωρίς σιλικόνη, για τις καρκινοπαθείς!
ΕΣΥ χωρίς αναισθησία!
Φυματίωση: Επέστρεψε και «χτυπά» παιδιά!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Υγεία & Διατροφή,
Ο ήλιος εχθρός των ματιών
Νέο στήθος χωρίς σιλικόνη, για τις καρκινοπαθείς!
Ο... «πόλεμος» του ροχαλητού!
ΕΣΥ χωρίς αναισθησία!
Φυματίωση: Επέστρεψε και «χτυπά» παιδιά!