Έντυπη Έκδοση

ΕΣΥ χωρίς αναισθησία!

Κρίση, Μνημόνια, ξενιτιά. Αυτά είναι τα «τρία κακά της μοίρας» του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που πλήττουν ιδιαιτέρως τον κλάδο των αναισθησιολόγων. Στο πρόσφατο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναισθησιολογίας, οι προκλήσεις στο χώρο και ιδιαιτέρως στην Ελλάδα αποτέλεσαν σημαντικό κομμάτι της συζήτησης.

 Από το 2011, ακόμα, είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή η απουσία αναισθησιολόγων από τα ελληνικά νοσοκομεία, με 170 κενές οργανικές θέσεις. Οι μισές εξ αυτών ήταν σε μεγάλα νοσοκομεία, όπου διενεργείται το 60% των ετήσιων επεμβάσεων. Τώρα, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας και της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας Βορείου Ελλάδος, τα κενά φθάνουν το 30%, ενώ 18 νοσοκομεία λειτουργούν με έναν ή δύο αναισθησιολόγους.

Εκτός των άλλων θα πρέπει να προσθέσει κανείς και τους αναισθησιολόγους που μεταναστεύουν προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών και αμοιβών, αλλά και τις ελλείψεις σε υλικά και εξοπλισμό.

Η εικόνα χωρίς αμφιβολία είναι ιδιαιτέρως αποθαρρυντική. Οπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι αναισθησιολόγοι, η παροχή αναισθησίας σε μη χειρουργικούς ασθενείς, για διαδικασίες εκτός χειρουργείου, όπως γαστρεντερικές, είναι ελλιπής, λόγω της απουσίας αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτών, σε συνδυασμό με τη μακρά αναμονή των Ελλήνων ασθενών για προγραμματισμένες επεμβάσεις. Και τα «άσχημα νέα» δεν σταματούν εκεί, αφού οι ελλείψεις αυτές συντελούν και στη μετ' εμποδίων λειτουργία οργανωμένης και στελεχωμένης Αίθουσας Ανάνηψης στο περίπου 40% των νοσοκομείων. Μάλιστα, αν οι αναισθησιολόγοι δεν εργάζονταν περισσότερες ώρες, η άμεση μετεγχειρητική παρακολούθηση χειρουργικών ασθενών θα ήταν ανεπαρκής.

Μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο έδειξε ότι η «Οδύσσεια» γιατρών και νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία έχει σημαντική επίπτωση τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία τους. Ξεκαθαρίζουν, όμως, στους ασθενείς πως η διαδικασία της αναισθησίας στα κρατικά νοσοκομεία είναι απολύτως ασφαλής.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, στο χώρο της αναισθησίας, από το Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, διαπιστώθηκε ότι το 0,2% των ασθενών που υποβάλλονται σε γενική αναισθησία επανακτούν μέρος της συνείδησής τους κατά την επέμβαση.

Στην Ελλάδα του Μνημονίου, βέβαια, το ζητούμενο είναι να γίνονται οι επεμβάσεις. Χαρακτηριστική περίπτωση, η λίστα αναμονής στα χειρουργεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, η οποία πρόσφατα έφτανε τον ένα χρόνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία & Διατροφή
Σχετικά θέματα: Υγεία & Διατροφή
Ο ήλιος εχθρός των ματιών
Νέο στήθος χωρίς σιλικόνη, για τις καρκινοπαθείς!
Ο... «πόλεμος» του ροχαλητού!
Φυματίωση: Επέστρεψε και «χτυπά» παιδιά!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Υγεία & Διατροφή,
Ο ήλιος εχθρός των ματιών
Νέο στήθος χωρίς σιλικόνη, για τις καρκινοπαθείς!
Ο... «πόλεμος» του ροχαλητού!
ΕΣΥ χωρίς αναισθησία!
Φυματίωση: Επέστρεψε και «χτυπά» παιδιά!