Έντυπη Έκδοση

Εκτιμάται ότι έχει μολυνθεί το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού

Φυματίωση: Επέστρεψε και «χτυπά» παιδιά!

Τα αισιόδοξα μηνύματα θέλουν τα κρούσματα της νόσου να μειώνονται, έστω και αργά, και ο στόχος της παγκόσμιας κοινότητας είναι η αντιστροφή της εξάπλωσής της έως το 2015

Μόνο στο άκουσμά της οι περισσότεροι τουλάχιστον ανατριχιάζουμε. Η φυματίωση είναι λοιμώδης νόσος, που μεταδίδεται αερογενώς από τα άτομα που πάσχουν ήδη και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι η δεύτερη, μετά το AIDS, «δολοφόνος», χάρη σε μοναδικό μολυσματικό παράγοντα.

Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, εκτιμάται όχι έχουν μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Μόνο το 2011 αρρώστησαν 8,7 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ το 2010 η νόσος άφησε δέκα εκατομμύρια παιδιά ορφανά, αν και θεωρείται ιάσιμη. Η φυματίωση προτιμάει τις νεανικές και παραγωγικές ηλικίες, αλλά και τις αναπτυσσόμενες χώρες. Μάλιστα, το 95% των θανάτων από φυματίωση καταγράφονται στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες περιοχές, ενώ είναι μια από τις τρεις αιτίες θανάτου σε γυναίκες 15 έως 44 ετών. Ο κίνδυνος εκδήλωσης της φυματίωσης εκτιμάται στο 10%, αλλά ακόμα και αν η νόσος κάνει την εμφάνισή της, τα συμπτώματα είναι ιδιαιτέρως ήπια για αρκετούς μήνες, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις στη λήψη θεραπείας και περαιτέρω μετάδοσή της. Κάθε πάσχων μπορεί να μολύνει 10 με 15 άτομα, μέσα σε ένα χρόνο, ενώ χωρίς την κατάλληλη θεραπεία τα δύο τρίτα των ασθενών πεθαίνουν.

Τα αισιόδοξα μηνύματα θέλουν τα κρούσματα της νόσου να μειώνονται, έστω και αργά, και ο στόχος της παγκόσμιας κοινότητας είναι η αντιστροφή της εξάπλωσής της έως το 2015.

Στην Ελλάδα δηλώνονται περίπου 600 κρούσματα φυματίωσης ετησίως και η πλειονότητα των περιπτώσεων σε Ελληνες αφορά τις ηλικίες άνω των 65 ετών, ενώ σε ανθρώπους άλλης εθνικότητας τα περισσότερα κρούσματα (75,9%) αφορούν τις ηλικίες 15 έως 44 ετών.

Ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας στην καταπολέμηση της νόσου είναι το κομμάτι της παιδικής φυματίωσης. Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο παιδιά προσβάλλονται από φυματίωση κάθε χρόνο και έως 70 χιλιάδες χάνουν τελικά τη μάχη, ενώ το 2010 στην Ευρώπη καταγράφηκαν 10 χιλιάδες κρούσματα σε παιδιά. Σε 20 χώρες τα κρούσματα στα παιδιά ήταν πάνω από το 5% του συνόλου των κρουσμάτων, ενώ σε δέκα χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, πάνω από τα μισά κρούσματα παιδικής φυματίωσης αφορούσαν παιδιά κάτω των 5 ετών. Ωστόσο διαπιστώθηκε και μείωση της επίπτωσής της στο χρονικό διάστημα 2006-2010, από 7 σε 6,3 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμό. Υπάρχει όμως προβληματισμός σχετικά με το ακριβές εύρος της παιδικής φυματίωσης, με τις εκτιμήσεις να υπολογίζουν ότι αποτελεί το 6% όλων των κρουσμάτων.

Η δυσκολία στον προσδιορισμό σχετίζεται με τα διάφορα εμπόδια στη διάγνωση, αφού, μεταξύ άλλων, η παιδική φυματίωση μπορεί να μη δώσει θετικό αποτέλεσμα στη σχετική εξέταση. Πάντως, η νόσος πλήττει παιδιά όλων των ηλικιών, αλλά φαίνεται να «προτιμάει» τις ηλικίες μεταξύ ενός και τεσσάρων, αλλά και τα παιδιά που είναι σοβαρά υποσιτισμένα και όσα έχουν διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Το 70% με 80% των παιδιών με φυματίωση φέρουν τη νόσο στους πνεύμονες. Μάλιστα, το τσιγάρο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης φυματίωσης και θανάτου, με πάνω από 20% των περιπτώσεων φυματίωσης παγκοσμίως να σχετίζονται με το κάπνισμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία & Διατροφή
Σχετικά θέματα: Υγεία & Διατροφή
Ο ήλιος εχθρός των ματιών
Νέο στήθος χωρίς σιλικόνη, για τις καρκινοπαθείς!
Ο... «πόλεμος» του ροχαλητού!
ΕΣΥ χωρίς αναισθησία!
Άλλα θέματα στην κατηγορία Επιστήμη & Τεχνολογία της έντυπης έκδοσης
Υγεία & Διατροφή,
Ο ήλιος εχθρός των ματιών
Νέο στήθος χωρίς σιλικόνη, για τις καρκινοπαθείς!
Ο... «πόλεμος» του ροχαλητού!
ΕΣΥ χωρίς αναισθησία!
Φυματίωση: Επέστρεψε και «χτυπά» παιδιά!