Έντυπη Έκδοση

Το μέγεθος μετράει και στη διατροφή

ΑΝ ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΕ τους λόγους που καταναλώνετε τεράστιες ποσότητες φαγητού, μην ψάχνετε στις παιδικές σας μνήμες από τις μερίδες της γιαγιάς σας. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, είναι η ίδια η μεγάλη μερίδα του φαγητού που μας κάνει να τρώμε περισσότερο. Ακόμη και αν γνωρίζουμε τη σχέση μεταξύ μεγέθους μερίδας και ποσότητας που καταναλώνουμε, το αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι ίδιο.

Συγκεκριμένα, όσοι διδάχθηκαν τη σημασία της συνειδητοποιημένης κατανάλωσης φαγητού έτρωγαν περισσότερο από εκείνους που δεν έλαβαν καμία σχετική πληροφορία, αλλά τους δόθηκαν μικρότερες μερίδες.

Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι το μέγεθος των μερίδων στο σπίτι και στα εστιατόρια, οι οποίες έχουν μεγαλώσει σημαντικά τα τελευταία 40 χρόνια, έχει συμβάλει στην έκρηξη παχυσαρκίας. Μάλιστα, οι μελέτες δείχνουν πως η πείνα και η γεύση του φαγητού είναι δευτερεύουσες συγκριτικά με το μέγεθος της μερίδας σε φαγητά και ποτά. Από την πλευρά τους, Ολλανδοί ερευνητές ανέδειξαν το ρόλο της μυρωδιάς στο φαγητό.

Οπως αναφέρουν, τα έντονα αρώματα οδηγούν σε μικρότερες μπουκιές και άρα μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του μεγέθους των μερίδων. Ελέγχοντας τη μυρωδιά του φαγητού μπορεί να έχει αποτέλεσμα 5% με 10% μείωση της πρόσληψης φαγητού ανά μπουκιά. Συνδυάζοντας, λοιπόν, το άρωμα με το μέγεθος της μερίδας μπορεί να ξεγελάσει τον οργανισμό, ώστε να εκτιμήσει ότι έχει χορτάσει με λιγότερο φαγητό και άρα να βοηθήσει την απώλεια βάρους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία & Διατροφή
Σχετικά θέματα: Υγεία & Διατροφή
Οταν και η επιστήμη κάνει λάθη!
Μειωμένη σεξουαλική απόλαυση λόγω... περιτομής!
Πόσο σεξ είναι φυσιολογικό;
Καρύδια εναντίον διαβήτη 2
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Αισθάνομαι εξόριστη Ρωμιά
Μουσική
Καταλυτικός ροκ θόρυβος
ΚΘΒΕ
«Αισθάνομαι τη Σάρα Κέιν σαν αδελφή μου»
Οπερα
Ενας μαέστρος -μάνατζερ
Μυθιστορήματα
Αριστουργηματικός «Πότης»
Βιβλίο
Εγκλημα αλά ιταλικά
Νταβατζής φιλόσοφος
Το Μιλάνο τη νύχτα έχει τελείως νουάρ
Ο Ρενουάρ στον Ακράγαντα
Η κρίση φέρνει... χωρισμό
Μαφίες Σέρβων και Κοσοβάρων
Υγεία & Διατροφή
Οταν και η επιστήμη κάνει λάθη!
Μειωμένη σεξουαλική απόλαυση λόγω... περιτομής!
Πόσο σεξ είναι φυσιολογικό;
Το μέγεθος μετράει και στη διατροφή
Καρύδια εναντίον διαβήτη 2