Έντυπη Έκδοση

Καρύδια εναντίον διαβήτη 2

Η κατανάλωση καρυδιών μία με τρεις φορές το μήνα μείωσε το ενδεχόμενο εμφάνισης της νόσου κατά 4%, μία φορά την εβδομάδα κατά 13% και τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κατά 24%

ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ διατροφική ασπίδα εναντίον του διαβήτη τύπου 2, γνωστού και ως «διαβήτη των ενηλίκων», εντόπισαν ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ: τα καρύδια. Η κατανάλωση 28 γραμμαρίων του αγαπημένου ξηρού καρπού δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη 2 κατά 24%.

Η έρευνα διεξήχθη σε γυναίκες, αλλά εκτιμάται ότι αντίστοιχα οφέλη έχουν και οι άνδρες. Αν και ο αντιδιαβητικός ρόλος των καρυδιών έχει επισημανθεί και στο παρελθόν, η μελέτη αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες που συσχετίζουν τη συχνή κατανάλωση των εν λόγω ξηρών καρπών με την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να οδηγήσει σε εμφράγματα, τύφλωση και ακρωτηριασμό, αν δεν ακολουθηθεί η κατάλληλη θεραπεία. Τα πολλά παραπάνω κιλά, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, η κακή διατροφή αποτελούν τους παράγοντες κινδύνου της ασθένειας. Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση καρυδιών μία με τρεις φορές το μήνα μείωνε το ενδεχόμενο εμφάνισης της ασθένειας κατά 4%, μία φορά την εβδομάδα κατά 13% και τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κατά 24%.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές και προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και αρθρίτιδα. Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας έδειξε ότι νέοι άνδρες στα 20 και 30 τους, που έτρωγαν καρύδια καθημερινά, ενίσχυσαν το σπέρμα και τη γονιμότητά τους.

Αντίστοιχα, έρευνα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Louisiana έδειξε ότι η κατανάλωση καρπών, όπως αμύγδαλα, κάσιους και φιστίκια Αιγίνης, μειώνει το ενδεχόμενο παχυσαρκίας, κρατώντας χαμηλά το Δείκτη Μάζας Σώματος και την περιφέρεια μέσης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία & Διατροφή
Σχετικά θέματα: Υγεία & Διατροφή
Οταν και η επιστήμη κάνει λάθη!
Μειωμένη σεξουαλική απόλαυση λόγω... περιτομής!
Πόσο σεξ είναι φυσιολογικό;
Το μέγεθος μετράει και στη διατροφή
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Αισθάνομαι εξόριστη Ρωμιά
Μουσική
Καταλυτικός ροκ θόρυβος
ΚΘΒΕ
«Αισθάνομαι τη Σάρα Κέιν σαν αδελφή μου»
Οπερα
Ενας μαέστρος -μάνατζερ
Μυθιστορήματα
Αριστουργηματικός «Πότης»
Βιβλίο
Εγκλημα αλά ιταλικά
Νταβατζής φιλόσοφος
Το Μιλάνο τη νύχτα έχει τελείως νουάρ
Ο Ρενουάρ στον Ακράγαντα
Η κρίση φέρνει... χωρισμό
Μαφίες Σέρβων και Κοσοβάρων
Υγεία & Διατροφή
Οταν και η επιστήμη κάνει λάθη!
Μειωμένη σεξουαλική απόλαυση λόγω... περιτομής!
Πόσο σεξ είναι φυσιολογικό;
Το μέγεθος μετράει και στη διατροφή
Καρύδια εναντίον διαβήτη 2