Έντυπη Έκδοση

Υπογράφτηκε «Συμμαχία Υγείας» μεταξύ Καμίνη και πανεπιστημιακών

Συμφωνία συνεργασίας με στόχο την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που παρέχεται από τα δημοτικά ιατρεία και τις «Λέσχες Φιλίας» του Δήμου Αθηναίων υπέγραψε ο δήμαρχος της Αθήνας Γ. Καμίνης με ομάδα πανεπιστημιακών του Πανεπιστημίου της Αθήνας που ηγούνται της πρωτοβουλίας «Σύμμαχοι Υγείας».

Πρόκειται για εθελοντική ομάδα «κρούσης» η οποία υλοποιεί προγράμματα προσφοράς ιατρικής, οδοντιατρικής, φαρμακευτικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας σε απόρους, ανασφάλιστους και άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της Αττικής. Της ομάδας ηγούνται οι Ιωάννης Τούντας, καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιώργος Ζουμπουλάκης, καθηγητής Οδοντιατρικής Χειρουργικής και Κωνσταντίνος Συρίγος, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας του Τμήματος Ογκολογίας.

Στόχος της συμφωνίας είναι να ενισχυθεί η λειτουργία των δημοτικών ιατρείων του Δήμου Αθηναίων με επαγγελματίες της υγείας, καθώς και η παροχή ιατρικής φροντίδας στους παιδικούς σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, στους μαθητές των σχολείων, στα μέλη των «Λεσχών Φιλίας» και στο γενικότερο πληθυσμό.

Στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να αξιοποιηθεί η εθελοντική προσφορά όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σύμμαχοι Υγείας», είτε με την παροχή εθελοντικής εργασίας είτε προσφέροντας δωρεάν αγαθά και υπηρεσίες σε δημότες της Αθήνας μέσα από στοχευμένες δράσεις σε γειτονιές και οικογένειες που παρουσιάζουν αυξημένες ανάγκες υγείας, αλλά και σε ευπαθείς ομάδες υψηλού υγειονομικού κινδύνου.

Οι εθελοντές γιατροί θα ενισχύουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό των δημοτικών ιατρείων στην παραπομπή για εξετάσεις και τη συνταγογράφηση, ενώ θα συμμετέχουν και στις δράσεις που πραγματοποιούνται στα σχολεία για εξέταση και εμβολιασμό των μαθητών.

Στις «Λέσχες Φιλίας» θα γίνεται οδοντιατρικός έλεγχος, καθώς και έλεγχος της συνταγογράφησης στα βιβλιάρια υγείας των ηλικιωμένων, ενώ θα παρέχονται συμβουλές πρόληψης για χρόνια νοσήματα.

Στη συμφωνία συμπεριλαμβάνεται η εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων στα βρέφη και τα παιδιά των παιδικών σταθμών που εποπτεύονται από το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, σε συνεργασία με τον παιδίατρο και την επισκέπτρια υγείας. Μεταξύ άλλων θα διενεργείται προσυμπτωματικός έλεγχος (καρδιολογικός έλεγχος, δοκιμασίες οπτικής οξύτητας, ακουστικής οξύτητας κ.ά.), ενώ θα υπάρχει ενημέρωση για θέματα αγωγής υγείας σε εργαζόμενους γονείς.

Στις δράσεις συμπεριλαμβάνεται η πληροφόρηση και ενεργοποίηση των γυναικών ηλικίας 25-65 ετών για την πραγματοποίηση της εξέτασης Παπανικολάου από γυναικολόγους και μαίες. Τέλος, προβλέπεται προσφορά σε κοινωνικό επίπεδο ακόμα και από εθελοντές που δεν είναι επαγγελματίες της υγείας, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου και τις επισκέπτριες υγείας, καλύπτοντας ανάγκες ατόμων που χρειάζονται βοήθεια στο σπίτι, σε εξωτερικές εργασίες κ.λπ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Δήμος Αθηναίων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
ΟΛΜΕ
Μετωπική ΟΛΜΕ-κυβέρνησης
Υπουργείο Υγείας
Χωρίς εξετάσεις οι ασθενείς με AIDS
Εκπαίδευση
Πόσο μετράει μία μονάδα στις Πανελλαδικές
ΑΔΣ
Χολωμένοι από την επιλογή Ράικου, οι οικονομικοί εισαγγελείς... τα βροντούν
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Ο Δένδιας σχεδιάζει την απαγόρευση μικρών διαδηλώσεων
Σκουριές
Σκουριές: και πάλι χημικά και δακρυγόνα κατά κατοίκων
Δήμος Αθηναίων
Υπογράφτηκε «Συμμαχία Υγείας» μεταξύ Καμίνη και πανεπιστημιακών
Ποίηση
Σώζεται άθικτη η συνοικία της ψυχής
Αθήνα
Ενα μαγικό ζυμάρι φουσκώνει στην Κυψέλη