Έντυπη Έκδοση

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΑΧΘΕΙ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΟ «ΞΕΚΛΕΙΔΩΜΑ» 247 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Κλειστά, τα ανοιχτά επαγγέλματα

Ενα βήμα μπροστά και δύο πίσω κάνει η κυβέρνηση στη διαδικασία απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων, παρά τις εξαγγελίες περί του αντιθέτου. Και αυτό γιατί αν και το κυβερνητικό επιτελείο διατυμπανίζει ότι ήδη έχει ανοίξει το 72% των «κλειστών» επαγγελμάτων, ήτοι τα 247 από τα συνολικά 343, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

 Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων έχει βραχυκυκλώσει περισσότερο την αγορά, την ώρα που η γραφειοκρατία αποτελεί ακόμη μεγάλο εμπόδιο. Το εντυπωσιακό είναι ότι κριτήρια και προαπαιτούμενα που έχουν εισαχθεί με τις νέες ρυθμίσεις για την άσκηση κάποιων επαγγελμάτων έχουν δημιουργήσει περισσότερα εμπόδια.

Σκληρό πρέσινγκ ασκεί και η τρόικα σχετικά με την ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, καθώς, όπως αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση, η αποτυχία στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι ένας από τους λόγους που διατηρούνται ακόμη ψηλά οι τιμές στην αγορά, παρά τη μείωση του κόστους εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι οι δανειστές, που είχαν θέσει από την πρώτη στιγμή ως πρωταρχικό στόχο το άνοιγμα των επιστημονικών κλάδων (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί σε ιδιωτικές κλινικές, λογιστές και εκτιμητές), έχουν δει μέχρι τώρα να υπάρχει πρόοδος μόνο στο επάγγελμα των λογιστών και των εκτιμητών, ενώ αντίθετα ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι το επάγγελμα του δικηγόρου παραμένει ακόμη κλειστό.

Είναι προφανές ότι παρά την ψήφιση του σχετικού νόμου το 2011, που προέβλεπε την απελευθέρωση σειράς επαγγελμάτων, οι διαδικασίες κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Τα επιμέρους υπουργεία που πρέπει να εφαρμόσουν την υφιστάμενη νομοθεσία καθυστερούν, ενώ δεν λείπουν ακόμη και οι καταγγελίες για εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων σε ορισμένες περιπτώσεις.

Με στόχο να αντιμετωπιστούν περαιτέρω καθυστερήσεις, το υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση των επιμέρους θεμάτων που παρουσιάζονται. Ηδη στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών πέρασε αλλαγές σε 17 επαγγέλματα. Μεταξύ άλλων οι αλλαγές αφορούν: ορκωτούς εκτιμητές, φοροτεχνικούς, λαϊκές αγορές, αρτοποιεία, κτηνιάτρους, ξεναγούς.

Μέσα στους επόμενους μήνες το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προχωρήσει στην απελευθέρωση και των υπόλοιπων επαγγελμάτων που παραμένουν «κλειστά». Πρώτο βήμα θα είναι η κωδικοποίηση από τα αρμόδια υπουργεία, εντός 6μήνου, για όλες τις διατάξεις νόμων και ερμηνευτικές εγκυκλίους αρμοδιότητάς τους, που έχουν ήδη καταργηθεί, ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία και να απλοποιηθούν οι συναλλαγές με τη διοίκηση. Στόχος είναι κάθε επαγγελματίας ή εμπλεκόμενος φορέας να γνωρίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος που τον ενδιαφέρει.

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της αγοράς και των εξελίξεων που υπάρχουν, ώστε να αντιμετωπιστούν οι όποιες στρεβλώσεις, το ΚΕΠΕ ετοιμάζει ήδη νέα μελέτη η οποία θα είναι στοχευμένη σε 20 επαγγέλματα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί, μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές κ.ά.

Η μελέτη αναμένεται να παραδοθεί στο υπουργείο Οικονομικών τον ερχόμενο Ιούλιο και θα εξετάσει κυρίως:

* το βαθμό απελευθέρωσής τους μετά τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις,

* τον αριθμό των νεοεισερχομένων,

* τις μεταβολές στις τιμές για τον καταναλωτή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κτηματολόγιο
Στο Δημόσιο 130.000 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες
«Αλαλούμ» σε απαλλοτριώσεις - αιγιαλούς
Παράδειγμα συνεργασίας, η Καλαμάτα
Υπουργείο Οικονομικών
Κλειστά, τα ανοιχτά επαγγέλματα
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οι μικρές τράπεζες «τρέχουν» πίσω από τις μεγάλες για 928 εκατ.
ΟΤΟΕ
Ψαλίδι μέχρι 10% στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων
Εξαγωγές
Βουτιά τον Μάρτιο οι εξαγωγές
Άλλες ειδήσεις
Μην πετάμε στα σύννεφα