Έντυπη Έκδοση

**ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε.»

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες

«Υπάρχουν πολίτες που κατά τη διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου στις πρώτες 340 περιοχές της χώρας, όπου υλοποιήθηκε το έργο, δεν υπέβαλαν δήλωση για το ακίνητό τους. Σήμερα οι πολίτες αυτοί δεν μπορούν πλέον να υποβάλουν δήλωση (εφόσον η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί και στην περιοχή λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο).

Στο Κτηματολόγιο έχει γίνει εσφαλμένη εγγραφή της ιδιοκτησίας τους (πιθανότατα έχει το χαρακτηρισμό "αγνώστου ιδιοκτήτη") και πρέπει να σπεύσουν για τη διόρθωσή της». Αυτά τονίζουν προς την «Ε» επίσημοι κύκλοι της «Κτηματολόγιο Α.Ε.», ενώ, δίνοντας οδηγίες προς τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες αναλυτικά σημειώνουν ότι:

- «Η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών είναι δεκαετής για τους κατοίκους εσωτερικού και δωδεκαετής για τους κατοίκους εξωτερικού και υπολογίζεται από την ημέρα που ξεκινά να λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο σε μια περιοχή.

»Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι μετά τη λήξη της δεκαετούς προθεσμίας, οι αρχικές εγγραφές του Κτηματολογίου γίνονται οριστικές και δεν μπορεί πλέον να ασκηθεί αγωγή διόρθωσης. Αυτό σημαίνει ότι μετά την οριστικοποίηση των εγγραφών:

α) Τα ακίνητα που έχουν καταγραφεί ως "αγνώστου ιδιοκτήτη" περιέρχονται στο ελληνικό Δημόσιο.

β) Κάποιος που δεν αναγράφεται ως δικαιούχος στις οριστικές εγγραφές δεν μπορεί να διεκδικήσει την κυριότητα του ακινήτου, παρά μόνο να αξιώσει χρηματική αποζημίωση γι' αυτό (ενοχική αξίωση).

»Οσοι υπέβαλαν δήλωση ιδιοκτησίας την περίοδο 1995-2000 και έκτοτε δεν προέβησαν σε κάποια πράξη για το ακίνητό τους θα ήταν καλό να προσέλθουν στο Κτηματολογικό Γραφείο της περιοχής και να ελέγξουν την εγγραφή του ακίνητου τους, ώστε να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κάποιο σφάλμα. Το ίδιο ισχύει και για όσους -λίγους- δεν έχουν καν υποβάλει δήλωση και το ακίνητό τους έχει χαρακτηριστεί "αγνώστου ιδιοκτήτη"».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ)
Ακίνητα & κτηματαγορά
Σχετικά θέματα: Κτηματολόγιο
Στο Δημόσιο 130.000 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»
«Αλαλούμ» σε απαλλοτριώσεις - αιγιαλούς
Παράδειγμα συνεργασίας, η Καλαμάτα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κτηματολόγιο
Στο Δημόσιο 130.000 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες
«Αλαλούμ» σε απαλλοτριώσεις - αιγιαλούς
Παράδειγμα συνεργασίας, η Καλαμάτα
Υπουργείο Οικονομικών
Κλειστά, τα ανοιχτά επαγγέλματα
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οι μικρές τράπεζες «τρέχουν» πίσω από τις μεγάλες για 928 εκατ.
ΟΤΟΕ
Ψαλίδι μέχρι 10% στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων
Εξαγωγές
Βουτιά τον Μάρτιο οι εξαγωγές
Άλλες ειδήσεις
Μην πετάμε στα σύννεφα