Έντυπη Έκδοση

Παράδειγμα συνεργασίας, η Καλαμάτα

Τρεις δημόσιοι φορείς συνεργάστηκαν στην εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος για να λύσουν ένα πρόβλημα, για το οποίο βεβαίως ευθύνεται το κράτος, πριν χτυπήσει την πόρτα των πολιτών. Συγκεκριμένα συνεργάστηκαν ο Δήμος Καλαμάτας, η Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας και ο Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ) για τον προσδιορισμό 1.000 ιδιοκτησιών στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, που είχαν σημανθεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Η συνεργασία Δήμου Καλαμάτας - Κτηματικής Υπηρεσίας και Κτηματολογίου έλυσε το πρόβλημα των 1.000 «ορφανών» ιδιοκτησιών Η συνεργασία Δήμου Καλαμάτας - Κτηματικής Υπηρεσίας και Κτηματολογίου έλυσε το πρόβλημα των 1.000 «ορφανών» ιδιοκτησιών Πράγμα που σημαίνει ότι αν δεν βρισκόταν λύση από τη συνεργασία των δημόσιων υπηρεσιών, οι πολίτες στους οποίους ανήκουν τα συγκεκριμένα ακίνητα θα έπρεπε να κινήσουν χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες για να αποδείξουν την κυριότητά τους.

Τα προβλήματα αυτά, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας, στην Καλαμάτα δεν είχαν δημιουργηθεί από την κτηματογράφηση αλλά από τις διαδικασίες ρυμοτομήσεων και προσκυρώσεων ιδιοκτησιών του παρελθόντος. Σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων έγιναν καταγραφές προκειμένου να διορθωθούν λάθη που αφορούν την καταχώριση δημοτικών χώρων ως ιδιοκτησιών του Δημοσίου, όπως πλατείες και τοπικοί δρόμοι, ενώ με τη συμβολή και του Πολεοδομικού Γραφείου Καλαμάτας αναμένεται, μετά συμφωνηθείσα από κοινού εργασία στελεχών των υπηρεσιών, να διευθετηθεί οριστικά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ρεμάτων του Δήμου Καλαμάτας που περιλαμβάνονται στα επίμαχα γεωτεμάχια.

Ο δήμος

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Χρήστος Ριζάς, τόνισε σε δήλωσή του ότι «η συνεργασία των φορέων οδήγησε σε λύση ενός χρονίζοντος προβλήματος που ταλαιπωρούσε πολλούς ιδιοκτήτες του Δήμου Καλαμάτας, οι οποίοι δεν είχαν καμία ευθύνη για το πρόβλημα αυτό.

»Ο Δήμος Καλαμάτας, γνωρίζοντας και αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα του θέματος και των προβλημάτων που θα αντιμετώπιζαν οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες, όπως πολύχρονες και πολυέξοδες δικαστικές διαδικασίες κ.λπ., έτρεξε το θέμα, το οποίο, απ' όσο γνωρίζω, αντιμετωπίζουν και πάρα πολλοί άλλοι δήμοι της ελληνικής επικράτειας».

Ο Αβραάμ Γούναρης, γενικός γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, σημειώνει ότι «η πρακτική αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος των τριών φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει οδηγό για όλους τους φορείς του ευρύτερου Δημοσίου». Από την πλευρά του ο Γ. Μουτεβελής, πρόεδρος του ΟΚΧΕ, σημειώνει ότι «είναι αυτονόητη όχι μόνον η ανάγκη συνεργασίας των φορέων για την επίλυση των θεμάτων που αφορούν τους πολίτες αλλά και για την καθιέρωση μιας νέας πρακτικής κοινοχρησίας και ελεύθερης διάθεσης των γεωχωρικών πληροφοριών, όπως επιτάσσει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και αναπτυξιακούς σκοπούς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδας (ΟΚΧΕ)
Ακίνητα & κτηματαγορά
Σχετικά θέματα: Κτηματολόγιο
Στο Δημόσιο 130.000 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες
«Αλαλούμ» σε απαλλοτριώσεις - αιγιαλούς
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κτηματολόγιο
Στο Δημόσιο 130.000 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες
«Αλαλούμ» σε απαλλοτριώσεις - αιγιαλούς
Παράδειγμα συνεργασίας, η Καλαμάτα
Υπουργείο Οικονομικών
Κλειστά, τα ανοιχτά επαγγέλματα
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οι μικρές τράπεζες «τρέχουν» πίσω από τις μεγάλες για 928 εκατ.
ΟΤΟΕ
Ψαλίδι μέχρι 10% στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων
Εξαγωγές
Βουτιά τον Μάρτιο οι εξαγωγές
Άλλες ειδήσεις
Μην πετάμε στα σύννεφα