Έντυπη Έκδοση

«ΤΑ ΒΡΗΚΑΝ» ΓΙΑ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ-ΟΤΟΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΛΗΞΕΙ Η ΜΕΤΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ψαλίδι μέχρι 10% στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων

Σε συμφωνία διάρκειας 2,5 ετών και μείωσης μεσοσταθμικά 10% στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων, κατέληξαν αργά χθες το απόγευμα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΟΤΟΕ και των τραπεζών, με ταυτόχρονη ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης.

Η νέα σύμβαση θα ισχύει από 1 Ιουλίου 2013 έως 31 Δεκεμβρίου 2015 Η νέα σύμβαση θα ισχύει από 1 Ιουλίου 2013 έως 31 Δεκεμβρίου 2015 Η συμφωνία για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης αποκτά ιδιαίτερη αξία, με δεδομένο ότι έληγε η μετενέργεια της σύμβασης σε τέσσερις ημέρες και οι 58.000 εργαζόμενοι στις τράπεζες θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με ατομικές συμβάσεις, χάνοντας το 30% με 40% των εισοδημάτων τους.

Η νέα σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου έως την 31η Δεκεμβρίου 2015, και προβλέπει μειώσεις βασικών μισθών 6%, καθώς και μείωση 3,5% που θα προέλθει από την κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού για το διάστημα που θα ισχύσει η σύμβαση (μισός μισθός ετησίως). Κατά 0,3% αναμένεται να μειωθεί και το οικογενειακό επίδομα, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό πάνω στο βασικό μισθό.

Πέραν αυτών, στη νέα κλαδική σύμβαση θα περιέχεται «ρήτρα απασχόλησης» με την οποία εκφράζεται «η ισχυρή βούληση των δύο μερών να διασφαλίσουν - διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας του κλάδου».

Στο θεσμικό τομέα της σύμβασης, προβλέπεται ευέλικτο ωράριο μέσα από τρεις βάρδιες εργασίας καθημερινά από 7.45 έως 19.00, το οποίο θα ισχύει μόνο στις «διοικητικές μονάδες των τραπεζών» και όχι «στις μονάδες του δικτύου συναλλαγών (καταστήματα)». Οσοι εργάζονται στα ωράρια αυτά θα απασχολούνται την επόμενη εβδομάδα 1 ώρα λιγότερο (36 ώρες αντί 37), ενώ για την απασχόληση θα λαμβάνεται κοινωνική μέριμνα, δηλαδή ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση των υπαλλήλων.

Η σύμβαση υπογράφηκε μετά το ξεπέρασμα της εμπλοκής που είχε προκληθεί στην Εθνική Τράπεζα, όπου στην επιχειρησιακή σύμβαση του 2012 (με μειώσεις 7,5%) περιέχεται «ρήτρα συμψηφισμού» οποιασδήποτε μείωσης προέλθει στο μέλλον, είτε από κλαδική σύμβαση είτε από νόμο της κυβέρνησης.

Στην περίπτωση αυτή θα έπρεπε οι μειώσεις της κλαδικής σύμβασης να συμψηφισθούν με αυτές της επιχειρησιακής σύμβασης, κάτι που δεν δεχόταν η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Τελικώς, ο σύλλογος υπαλλήλων της Εθνικής συμφώνησε με τη διοίκηση και οι μειώσεις θα ισχύσουν «σωρευτικά και όχι συμψηφιστικά».

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Στ. Κούκος, χαρακτηρίζει τη συμφωνία «σημαντική» για τη χρονική περίοδο που επιτεύχθηκε και τονίζει πως «διασφαλίζεται το εργασιακό καθεστώς στο χώρο των τραπεζών» και πως «αποφεύχθηκαν οι ατομικές συμβάσεις που θα ανέτρεπαν εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΤΟΕ
Τράπεζες
Για το ίδιο θέμα
Βρούτσης: Χαιρέτησε τη συμφωνία Τραπεζών-OTOE
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κτηματολόγιο
Στο Δημόσιο 130.000 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες
«Αλαλούμ» σε απαλλοτριώσεις - αιγιαλούς
Παράδειγμα συνεργασίας, η Καλαμάτα
Υπουργείο Οικονομικών
Κλειστά, τα ανοιχτά επαγγέλματα
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οι μικρές τράπεζες «τρέχουν» πίσω από τις μεγάλες για 928 εκατ.
ΟΤΟΕ
Ψαλίδι μέχρι 10% στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων
Εξαγωγές
Βουτιά τον Μάρτιο οι εξαγωγές
Άλλες ειδήσεις
Μην πετάμε στα σύννεφα