Έντυπη Έκδοση

Βουτιά τον Μάρτιο οι εξαγωγές

Τα δεδομένα του α' τριμήνου και τετραμήνου για το εξωτερικό εμπόριο και τον πληθωρισμό είναι απογοητευτικά για την πορεία της οικονομίας φέτος, παρά το σημαντικό περιορισμό της κάμψης της βιομηχανικής παραγωγής.

Συγκεκριμένα, η κάμψη του πληθωρισμού κατά 0,6% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση αποτελεί σοβαρή επιδείνωση της τάσης αποπληθωρισμού και ύφεσης στην οικονομία αν συγκρίνουμε με τον Μάρτιο 2013 (-0,2%) και τον Απρίλιο 2012 (1,5%). Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως σε κατηγορίες αποφασιστικές για το καλάθι της νοικοκυράς (διατροφή, ποτά, ένδυση, υπόδηση, στέγαση) ο πληθωρισμός παραμένει θετικός.

Εντελώς αρνητική είναι η εξέλιξη τον Μάρτιο για τις εμπορευματικές συναλλαγές της χώρας, με τις εισαγωγές σε ετήσια βάση να βυθίζονται 29,6% (έναντι ανόδου 21,1% τον Μάρτιο του 2012) και 20,6% χωρίς τα πετρελαιοειδή (-5,9% πέρσι ίδιο μήνα) και τις εξαγωγές να πέφτουν για πρώτη φορά φέτος κατά 7,8% (έναντι ανόδου 5,7% τον Μάρτιο 2012) και κατά 10,7% χωρίς τα πετρελαιοειδή (0,3% πέρσι ίδιο μήνα).

Μόνη παρηγοριά η μηνιαία άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,4% και ο μετριασμός της κάμψης της σε ετήσια βάση (-0,7% έναντι -8,3% τον Μάρτιο 2012).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εξαγωγές
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κτηματολόγιο
Στο Δημόσιο 130.000 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες
«Αλαλούμ» σε απαλλοτριώσεις - αιγιαλούς
Παράδειγμα συνεργασίας, η Καλαμάτα
Υπουργείο Οικονομικών
Κλειστά, τα ανοιχτά επαγγέλματα
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οι μικρές τράπεζες «τρέχουν» πίσω από τις μεγάλες για 928 εκατ.
ΟΤΟΕ
Ψαλίδι μέχρι 10% στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων
Εξαγωγές
Βουτιά τον Μάρτιο οι εξαγωγές
Άλλες ειδήσεις
Μην πετάμε στα σύννεφα