Έντυπη Έκδοση

Μην πετάμε στα σύννεφα

Κατά 3,3 δισ. ευρώ μικρότερο από το στόχο εμφανίστηκε σε τροποποιημένη ταμειακή βάση το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού α' 4μήνου προκαλώντας αισθήματα αισιοδοξίας στο οικονομικό επιτελείο μετά τη συνεχή φετινή πορεία διεύρυνσης της απόκλισης από τον επίσημο στόχο. Μερικές απλές επισημάνσεις χρειάζονται, ωστόσο, για να μην πετάμε στα σύννεφα.

Πρώτον, η μεγάλη αυτή διαφορά από το στόχο θα περιοριζόταν στο 1,8 δισ. μόνον, εάν δεν εφαρμοζόταν η γνωστή αντιαναπτυξιακή μέθοδος του κουρέματος της επιστροφής φόρων και των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) συγκριτικά με τους στόχους, κούρεμα που ανέρχεται σε 1,5 δισ.

Δεύτερον, το πρωτογενές πλεόνασμα 520 εκατ. ευρώ που εμφάνιζε ο Κρατικός Προϋπολογισμός στο α' 3μηνο έγινε έλλειμμα 330 εκατ. στο α' 4μηνο και με το συνυπολογισμό των δύο προαναφερθέντων κονδυλίων που σκοπίμως υπολείφθηκαν του στόχου τους θα ήταν 1,8 δισ., δηλαδή σχεδόν 5 φορές μεγαλύτερο.

Τρίτον, ΦΠΑ και ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων υπολείπονται του στόχου τους υποδηλώνοντας την υφεσιακή κατάσταση που συνεχίζει να πλήττει την οικονομία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Κτηματολόγιο
Στο Δημόσιο 130.000 ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες
«Αλαλούμ» σε απαλλοτριώσεις - αιγιαλούς
Παράδειγμα συνεργασίας, η Καλαμάτα
Υπουργείο Οικονομικών
Κλειστά, τα ανοιχτά επαγγέλματα
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Οι μικρές τράπεζες «τρέχουν» πίσω από τις μεγάλες για 928 εκατ.
ΟΤΟΕ
Ψαλίδι μέχρι 10% στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων
Εξαγωγές
Βουτιά τον Μάρτιο οι εξαγωγές
Άλλες ειδήσεις
Μην πετάμε στα σύννεφα