Έντυπη Έκδοση

12 βιβλία από τους πάγκους

**Rainer Maria Rilke, Οι ελεγείες του Ντουίνο, Μετάφραση-σημειώσεις: Σωτήρης Σελαβής, επίμετρο: Κώστας Κουτσουρέλης, δίγλωσση έκδοση, εκδόσεις Περισπωμένη, σ. 165, ευρώ 15

Με τις «Ελεγείες» του ο Ρίλκε οδηγεί στα άκρα τον ευρωπαϊκό λυρισμό και την αντιληπτική μας ικανότητα. Διανοίγονται μες στη σιωπή και την αφαίρεση ως άσματα θρηνητικά, αλλά ο θρήνος, προκαλώντας εδώ τη βαθύτερη ομορφιά της ανήσυχης ανθρώπινης καρδιάς, τελικά, καταφάσκει απόλυτα στη ζωή.

**Carole Seymour-Jones, Επικίνδυνη Σχέση, Η νέα αποκαλυπτική βιογραφία της Σιμόν ντε Μποβουάρ και του Ζαν-Πολ Σαρτρ, μετάφραση: Βίκη Δέμου, εκδόσεις Αγκυρα, σ. 800, ευρώ 32,80

Μέσα από τη συναρπαστική εξιστόρηση της ζωής τους, η βιογραφία «Επικίνδυνη σχέση» αποκαλύπτει σε όλη τους την έκταση τις συνέπειες από τους συμβιβασμούς και τις παραχωρήσεις που έκαναν τόσο ο Σαρτρ όσο και η Μποβουάρ, επικαλούμενη άγνωστες ώς τώρα πηγές (συμπεριλαμβανομένων και απόρρητων αρχείων της ρωσικής κυβέρνησης, που είδαν το φως της δημοσιότητας) και φωτίζοντας τις πιο σκοτεινές πλευρές του μύθου που εξυφάνθηκε γύρω από το διάσημο ζευγάρι.

**Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, Ολα έρχονται στο φως, μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά, Εκδόσεις Μελάνι, σ. 302

Ενας νεαρός άντρας καταφτάνει στην Ουκρανία, κρατώντας σφιχτά στα χέρια του μια ταλαιπωρημένη φωτογραφία. Ψάχνει τη γυναίκα που πενήντα χρόνια νωρίτερα έσωσε τον Εβραίο παππού του από τους ναζί. Στην αναζήτηση δεν είναι μόνος. Μαζί του είναι ο Αλεξ. Μεταφραστής. Ενας «τυφλός» ηλικιωμένος στοιχειωμένος από τις αναμνήσεις του πολέμου και μια διψασμένη για σεξ σκύλα-οδηγός. Το βιβλίο έχει γίνει ήδη best seller και ο Φόερ στα 34 είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους συγγραφείς. Από τις εκδόσεις «Μελάνι» κυκλοφορούν επίσης τα «Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά» και «Τρώγοντας ζώα».

**Βασίλης Βασιλικός, Τα χαζά μπούτια, εκδόσεις Τόπος, σ. 176, ευρώ 11,90

Τι πιο καλοκαιρινό από τα νιάτα. Το καλοκαίρι ανήκει στους νέους. Ο Βασίλης Βασιλικός σ' αυτό το βιβλίο διατείνεται πως δεν υπάρχει τίποτε πιο αστείο από δύο γυμνά μπούτια στο πίσω μέρος μια μοτοσικλέτας. Ο συγγραφέας σημειώνει για «Τα χαζά μπούτια» ότι «είναι διηγήματα που ξεκινούν από τα προεφηβικά γραπτά μου και φτάνουν ώς το 1978». Απολαυστικό βιβλίο για τις καλοκαιρινές διακοπές.

**Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη, Στο αδιέξοδο, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σ. 314, ευρώ 14

Εκεί που η Ιβηρική ακουμπά στην Αφρική, στο πιο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσογείου, γεννιέται σήμερα ένα νησί, η Ακρα Λεύκα. Κι εκεί στην πιο όμορφη πόλη του νησιού, θα αποθέσουμε τις αποσκευές μας γυρνώντας λίγο πίσω στον χρόνο, στη δεκαετία του '60. Την πόλη την ονομάσαμε Ζόρα.

**Michael J. Sandel, Ενάντια στην τελειότητα, Η ηθική στην εποχή της γενετικής μηχανικής, πρόλογος, επιστημονική θεώρηση: Ιορδάνης Ψημμένος, μετάφραση: Δημήτρης Γκινοσάτης, επιμέλεια: Κώστας Λιβιεράτος, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, σ. 159, ευρώ 15

Οι εξελίξεις της εμβιομηναχικής μάς φέρνουν αντιμέτωπους με ερωτήματα σε μεγάλο βαθμό λησμονημένα στο νεότερο κόσμο. Ερωτήματα σχετικά με το ηθικό καθεστώς της φύσης και τη στάση των ανθρώπων. Ο Μάικλ Σαντέλ διερευνά με υποδειγματικό τρόπο τα ηθικά αυτά διλήμματα.

**Ehsan Massod, Επιστήμη και Ισλάμ, εκδόσεις Τραυλός, σ. 288, ευρώ 16

Μέσα από το έργο «Επιστήμη και Ισλάμ», ο προηγμένος ισλαμικός πολιτισμός αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο. Ο συγγραφέας αφηγείται σε ρυθμό ντοκιμαντέρ τις κοινωνικές, πολυπολιτισμικές και πολιτικές συνθήκες μέσα από τις οποίες διαμορφώθηκε η επιστήμη της Ευρώπης και διερευνά τα αίτια που οδήγησαν στην παρακμή μια θρησκευτική αυτοκρατορία, τις επιστήμες και την παιδεία του αραβόφωνου κόσμου.

**Ιμμάνουελ Βάλερσταϊν, Σύγκρουση πολιτισμών; Η μεγάλη εικόνα και το μελλοντικό σύστημα, επιμέλεια: Σπύρος Μαρκέτος, εκδόσεις Θύραθεν, σ. 189, ευρώ 14,38

Ο Βάλερσταϊν δίνει μια συνεκτική και κατανοητή εικόνα το κόσμου μας και διαγράφει τις εναλλακτικές πορείες του μέλλοντος. Θέμα του είναι οι βασικοί ιδεολογικοί και πολιτικο-οικονομικοί άξονες του κοσμοσυστήματος και οι μελλοντικές του προοπτικές.

**Jose Ortega y Gasset, Αισθητικό τρίπτυχο, εισαγωγή: Βίκτωρ Ιβάνοβιτς, μτφρ.: Αλίκη Βασώνη, Αγγελική Μαυρομμάτη, Ειρήνη Οικονόμου, Τατιάνα Φραγκούλια, Ελίνα Χέλμη, εκδόσεις Printa, σ. 320, ευρώ 18

Ο Ορτέγκα υ Γκασέτ υπήρξε ένας ολοκληρωμένος φιλόσοφος, τον οποίο απασχόλησε, όχι μόνον η «παραδοσιακή φιλοσοφία», αλλά ένα ευρύτερο φάσμα γνωστικών αντικειμένων. Ο συγκεκριμένος τόμος εστιάζει στη σκέψη του συγγραφέα για θέματα τέχνης γενικότερα και λογοτεχνίας ειδικότερα.

**Τζορτζ Πελεκάνος, Το αδιέξοδο, μτφρ.: Θανάσης Γιαννακόπουλος, εκδόσεις Πατάκη, σ. 372, ευρώ 17,50

Διθυραμβικές κριτικές και γι' αυτό το βιβλίο του Πελεκάνου. Ο 54χρονος συγγραφέας θεωρείται ένας από τους καλύτερους εκπροσώπους της αστυνομικής λογοτεχνίας. Το γεγονός ότι τον διαβάζει ο Μπαράκ Ομπάμα του δίνει κάποιους πόντους παραπάνω στις πωλήσεις.

Ζεστό, καλοκαιρινό απόγευμα. Τρεις έφηβοι οδηγώντας νοικιασμένο αμάξι εισβάλλουν σε μια σκληρή γειτονιά της Ουάσιγκτον. Προσβάλλουν τα παιδιά της γειτονιάς και παγιδεύονται σε αδιέξοδο, ενώ πίσω τους η συμμορία συγκεντρώνεται. Η τραγωδία δεν αργεί.

**Γιώργος Καραμπελιάς, Η ανολοκλήρωτη Επανάσταση του Ρήγα. «Κόψε το ρόδο πριν μαραθεί», Εναλλακτικές Εκδόσεις, σ. 270

Ο Ρήγας προσωποποιούσε τη σύνθεση και την άρση της αντίθεσης ανάμεσα στα ρεύματα που διαπερνούν τον σύγχρονο Ελληνισμό: σκέψη και δράση, συναίσθημα και ορθός λόγος, Ανατολή και Δύση, αρχαιότητα και Βυζάντιο, νεωτερικότητα και παράδοση, λόγιο και λαϊκό στοιχείο. Παραμένει αξεπέραστος, το εμβληματικό και ταυτόχρονα ανολοκλήρωτο πρόταγμα του νεότερου Ελληνισμού.

**Νικολά Βερντάν, Το ραντεβού της Θεσσαλονίκης, μτφρ.: Μαρία Χρηστίδου, εκδόσεις Χαραμάδα, σ. 110

Φυγή ή αυτοεξορία; Τι οδηγεί τον αφηγητή, τον Λορέντζο, να εγκαταλείψει τη σύζυγό του, Λους, και μια καλά τακτοποιημένη ζωή στην Ελβετία, για να έλθει στην Ελλάδα; Στο πρώτο του μυθιστόρημα, ο Νικολά Βερντάν εκπλήσσει με την ποιότητα των σκηνικών του, της μαρτυρίας του «ξεριζωμού» και με τη συνταρακτική σκηνοθεσία της σταδιακής απόγνωσης ενός ανθρώπου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Στη στήλη
Από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Μουσική
«Αν είσαι φίνος μάγκας πού 'ν' τα μπεγλέρια σου;...»
Ενα γράμμα
Αντικατοπτρισμοί για τον Μάνο Χατζιδάκι
Η τρίτη ανάγνωση
Η Ανάσταση
Κριτική βιβλίου
Λυτρωτική αναζήτηση
Το νερό σαν καφκικό είναι
Μαύρο πετράδι
Ο Δημήτρης Πικιώνης ως συγγραφέας
Κυκλοφορούν επίσης
Ταξίδια σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα
Η ομορφιά, η κόλαση, το μπλουζ στο θέρος
Ημερολόγια, εξομολογήσεις, δολοφόνοι
Χειροκροτήματα στην έρημο του χρόνου
Πόλεμοι, επιστήμες και μνήμες
Μάγοι, αυτοκράτορες με κειμήλια του βυθού
Άλλες ειδήσεις
Ηξερε
Γράμμα στον πατέρα
Παρουσίαση βιβλίου