Έντυπη Έκδοση

24 βιβλία αναζητούν αναγνώστες

Χειροκροτήματα στην έρημο του χρόνου

**Λένα Μαντά, Χωρίς χειροκρότημα, εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 568, ευρώ 19,90

Η Ειρήνη πάντα πίστευε αυτό που έλεγε η γιαγιά της: «Το ουράνιο τόξο είναι η σκάλα που χρησιμοποιούν οι ψυχές για να φτάσουν στον ουρανό». Ονειρό της, να γίνει δασκάλα, αλλά η μοίρα είχε άλλα γραμμένα. Για να αποφύγει έναν γάμο που της κανονίζει ο πατέρας της, η Ειρήνη θα βρεθεί στην Αθήνα και δίπλα στη θεία της, τη μεγάλη τραγουδίστρια Βένια. Θα γνωρίσει τη λάμψη της σόουμπιζ αλλά και το σκοτάδι της.

**Γιώτα Ν. Γουβέλη, Το σκίτσο, εκδόσεις Διόπτρα, σ. 440, ευρώ 18

Δύο δίδυμοι αδελφοί, δύο νήματα ζωής που ξετυλίγονται χώρια, αλλά έχουν την ίδια όψη, τον ίδιο παράφορο χαρακτήρα και δύο μεγάλα πάθη: το σκίτσο και τη γυναίκα. Η αφήγηση παρακολουθεί τις παράλληλες ζωές δύο δίδυμων αγοριών, από τη στιγμή που χωρίστηκαν βίαια στα τρία τους χρόνια, μέχρι τη στιγμή της επανασύνδεσης πενήντα χρόνια μετά. Και οι δύο αγαπήθηκαν, αγάπησαν αλλά και εξουθένωσαν τις γυναίκες που αγάπησαν. Από μια διαστροφή της μοίρας, τα νήματα της ζωής τους διασταυρώθηκαν εν αγνοία τους πάνω από ένα σκίτσο, πολύ πριν από την τελική τους επανένωση.

**Ariel Levy, Θηλυκές Φαλλοκράτισσες. Οι γυναίκες και η ανερχόμενη κουλτούρα του ξέκωλου, επίμετρο: Καρλ Γιουνγκ, μτφρ.: Νίκη Σταυρίδη, εκδόσεις Κουκκίδα, σ. 262, ευρώ 15,98

Στο βιβλίο εξετάζονται ζητήματα κυρίαρχης κουλτούρας. Εξετάζεται η στάση των γυναικών σήμερα ως προς κάποιες βασικές αρχές που υπερασπίστηκε ενεργά ο φεμινισμός άλλοτε, ενώ τίθεται υπό συζήτηση κατά πόσον επιτεύχθηκε η γυναικεία απελευθέρωση. Η Λίβι αναρωτιέται αν η παρωδία της γυναικείας σεξουαλικής δύναμης, που προβάλλεται, έχει καμία σχέση με την ελευθερία, την αυτοδιάθεση και την απόλαυση του γυναικείου σώματος.

**Μιχάλης Φακίνος, Η έρημος έρχεται, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 179, ευρώ 12,78

Σε μια πόλη που μοιάζει να καταρρέει, να παλιώνει και να βυθίζεται μες στη σιωπή, στην αδιαφορία, στη μελαγχολία και στους ανθρώπους-σκιές, τέσσερις φίλοι, πρώην δραπέτες ψυχιατρείου, χρησιμοποιώντας τα ονόματα των αδελφών Μαρξ, των παλαιών κωμικών, φτιάχνουν μια ορχήστρα και παίζουν μουσική χωρίς να ξέρουν. Σαν άγγελοι προπομποί κάποιου αδιευκρίνιστου μηνύματος παίζουν παντού, προσπαθώντας να βγάλουν από το ακροατήριό τους εικόνες και συναίσθημα, να δώσουν, με τον δικό τους κώδικα, το στίγμα της εποχής.

**Σωκράτης Γκίκας, Ανέκδοτα των αρχαίων Ελλήνων. Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα στην πιο διασκεδαστική εκδοχή του, εκδόσεις Σαββάλας, σ. 155, ευρώ 11,70

Τα Ανέκδοτα των αρχαίων Ελλήνων είναι πνευματώδη και διδακτικά. Μας χαρίζουν γέλιο, αλλά εκφράζουν και το αρχαίο ελληνικό πνεύμα στην πιο χαριτωμένη μορφή του. Στη συλλογή αυτή δίνουμε τα πιο ωραία αρχαία ελληνικά ανέκδοτα σε μια ελεύθερη μετάφραση, για να είναι άμεσα κατανοητά από τον καθένα και να διεγείρουν αυθόρμητα συναισθήματα.

**Κωνσταντίνα Δελημήτρου, Υπόκοσμοι, εκδόσεις Λιβάνη, σ. 351, ευρώ 14

Ενα αλληγορικό παραμύθι ξετυλίγεται σε φανταστικούς κόσμους, τους Υποκόσμους, προσπαθώντας με χιούμορ να φωτίσει πτυχές της σύγχρονης εποχής, όπως η μετανάστευση και ο ρατσισμός. Μια σατιρική ιστορία φαντασίας, με ήρωες ανθρώπους, κλώνους, αυτόματα, τέρατα, ημίθεους και άλλα πλάσματα της ελληνικής μυθολογίας.

**Δημήτρης Γ. Κοτσώνης, Αρης Βελουχιώτης, Οι τελευταίες ημέρες της ζωής του και ο θάνατός του, Καρδίτσα, σ. 104

Ο Δημήτρης Κοτσώνης γεννήθηκε όταν το έδαφος έκαιγε ακόμα. Οταν το τοπίο άλλαζε βίαια. Στο βιβλίο του αναφέρεται στον Αρη Βελουχιώτη και στις τελευταίες ημέρες της ζωής και του θανάτου του. Οπως αναφέρει στον πρόλογο: «Εκείνες τις τελευταίες μέρες της ζωής του κατέγραψα, με όσα στοιχεία μπόρεσα να συγκεντρώσω. Εκτός απ' όσα είδα με τα ίδια μου τα μάτια, βασίστηκα και στις πληροφορίες των συγχωριανών μου, που ακολουθούσαν τότε τον Αρη με τα φορτηγά τους ζώα».

**Τζον Μπέργκερ, Η εικόνα και το βλέμμα, μτφρ.: Ειρήνη Σταματοπούλου, εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 184, ευρώ 15,40

Το βιβλίο, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1972, είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά βιβλία τέχνης που έχουν γραφεί, με τεράστια επίδραση. Ασκώντας κριτική στην παραδοσιακή δυτική αισθητική της τέχνης, αποκαλύπτει καλά κρυμμένα ιδεολογήματα πίσω από τις οπτικές εικόνες. Το βιβλίο είναι βασισμένο σε μια επιτυχημένη σειρά τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ του BBC.

**Αντρέα Καμιλλέρι, Η ηλικία της αβεβαιότητας. Μια υπόθεση για τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο, μτφρ.: Φωτεινή Ζερβού, εκδόσεις Πατάκη, σ. 312, ευρώ 10,90

Ο πιο πολυδιαβασμένος ιταλός συγγραφέας σε ένα ακόμη ενδιαφέρον έργο. Ο Μονταλμπάνο ζει τη νύχτα. Μπροστά του ανοίγεται ένας λαβύρινθος από καθρέφτες. Χάνεται στους μαιάνδρους, καθώς ακολουθεί την αντανάκλασή τους: η προειδοποίηση και η νουθεσία της καλής και της κακής του συνείδησης. Υπάρχει κάτι παραπάνω σε αυτό το μυθιστόρημα, σε σχέση με τα άλλα. Η γλοιώδης συμπεριφορά του αστυνόμου Λάτες.

**Ελένη Πριοβόλου, Τα χάρτινα πουλιά, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 228, ευρώ 14,91

Το τελευταίο μυθιστόρημα της βραβευμένης Ελένης Πριοβόλου. Αποπνέει ευαισθησία και ζεστασιά. Διάχυτος ο λυρισμός και μαγευτική η αφήγηση. Δείγμα γραφής: «Χιονίζει. Το χιόνι κάνει γλυπτική στα άφυλλα δέντρα του περιβολιού. Σχεδιάζει λόγχες, σταλακτίτες, στοές, σήραγγες. Πόσο χιόνι! Τότε το περίμενα κάθε χρόνο μαζί με τον Αϊ-Βασίλη. Δεν ήρθε ποτέ. Ηρθε τώρα που έπαψα να το περιμένω».

**Αντρέι Κούρκοφ, Ο φίλος του μακαρίτη, μτφρ. από τα ρωσικά: Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 137, ευρώ 10,65

Ο Τόλια πιστεύει ότι η ζωή του δεν έχει πια νόημα επειδή η γυναίκα του τον απατά. Θα προτιμούσε να βάλει τέλος στη ζωή του, αλλά δεν τα καταφέρνει. Η συνάντησή του με τον παλιό του συμμαθητή Ντίμα έρχεται τη σωστή στιγμή.

Ενα συναρπαστικό μυθιστόρημα, άλλοτε μελαγχολικό και άλλοτε εξαιρετικά αστείο, που λέει περισσότερα απ' όσα δείχνει να λέει, από τον σπουδαιότερο συγγραφέα της Ουκρανίας.

**Κωνσταντίνος Π. Καλοφωλιάς, Το Μεταναστευτικό Ζήτημα στη Μεσόγειο (Ισπανία-Ιταλία-Ελλάδα), εκδόσεις Μιχ. Σιδέρη, σ. 144, ευρώ 13

Η μελέτη αυτή, μέσα από τις πηγές της διεθνούς και της ελληνικής βιβλιογραφίας, δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να αντλήσει χρήσιμα συμπεράσματα για τις διαστάσεις του μεταναστευτικού στην περιοχή της Μεσογείου.

**Γιώργος Μιχαηλίδης, Αγιοι έρωτες Τα μεγάλα χρόνια, εκδόσεις του Αυγούστου, σ. 592, ευρώ 22

Ο πόλεμος είναι πηγή σύνθεσης και αποσύνθεσης του κακού. Καταστρέφει, αλλά μ' έναν περίεργο τρόπο δένει τις ζωές διαφορετικών ανθρώπων. Ακόμη και μέσα στις στάχτες υπάρχει χώρος για φως και δημιουργία.

Οι Αγιοι έρωτες μέσα από ιστορικά γεγονότα ακολουθούν την πορεία τριών οικογενειών. Από το 1890 έως το 1915, ενώ έρχονται από διαφορετικά μέρη και διαφορετικές κοινωνικές τάξεις, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι διασταυρώνουν τις ζωές τους και διαμορφώνουν αμείλικτα τη μοίρα τους.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης διακρίνει την καθαρότητα του αγνού έρωτα ακόμη και στα χαρακώματα. Οι ήρωες του βιβλίου θα ανακαλύψουν αλήθειες και θα ζήσουν «άγιους έρωτες». Γιατί «άγιος» είναι ο έρωτας των ανθρώπων για την πατρίδα, για τη γνώση, για την αξιοπρέπεια και τους άλλους ανθρώπους. Το βιβλίο κρατάει ζωντανή τη μνήμη του τόπου μας και είναι σαν να κρατάει ζωντανή την ψυχή μας.

**Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη, Θαμμένο στον Γρανίτη, εκδόσεις Ωκεανίδα, σ. 341, ευρώ 15

Σε ποιον ανήκει ο ανθρώπινος σκελετός που ανακαλύφθηκε τυχαία στο μικρό χωριό της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου το 2004; Τη λύση θα τη δώσει το ίδιο το παρελθόν του τόπου, οι παράξενες ιστορίες και τα καλά κρατημένα μυστικά, που χάνονται στα χρόνια του Μεσοπολέμου.

**Παναγιώτης Βλάχος, Οι ανόητοι, εκδόσεις Κέδρος, σ. 392, ευρώ 16,50

Βερολίνο, Παρίσι, Βιέννη, Μαδρίτη, Κωνσταντινούπολη, Κορσική. Περίοδος της ανασυγκρότησης, μετά τον Μεγάλο Πόλεμο. Οι Ανόητοι είναι ένα κοινωνικό και πολιτικό μυθιστόρημα, που διατρέχει την Ευρώπη από τη δεκαετία του 1920 μέχρι την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

**Αντώνης Κρύσιλας, Μικρές αγγελίες, σπονδυλωτό μυθιστόρημα, εκδόσεις ΑΛΔΕ, σ. 140, ευρώ 11

Πρόκειται για μια διεισδυτική ματιά πάνω στα καθημερινά συμβάντα, όπου το αυθόρμητο χιούμορ συρράπτεται αριστοτεχνικά με καίρια κριτική. Ενα διαρκές κρεσέντο απλών, καθημερινών στιγμών, που καθηλώνουν τον καθένα μας στην κοινωνική του υπόσταση.

**Σάντρο Μοντέο, Μουρίνιο, ο εξωγήινος, μτφρ.: Στράτος Ιωαννίδης, εκδόσεις Τόπος, σ. 168, ευρώ 13,90

Ο Σάντρο Μοντέο αντιμετωπίζει τον Μουρίνιο σαν εξωγήινο στις ομάδες που προπονεί και γι' αυτό τον συγκρίνει με ήρωες ανάλογων ταινιών καθώς και με τον μάγο Χουντίνι. Ωστόσο, δεν πρόκειται για αγιογραφία, αλλά για διεισδυτική ματιά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

**Πάνος Ηλιόπουλος, Κοινωνικές αντιρρήσεις, Πολιτική - Κοινωνία - Φιλοσοφία, εκδόσεις Δόριζα, σ. 456

Ο Πάνος Ηλιόπουλος προσπαθεί να καταλάβει τη σημερινή εποχή. Παρατηρεί ότι η ελεύθερη σκέψη δεν βρίσκεται στα σχολεία, αλλά έξω στην κοινωνία. Η τεχνολογία τον βοηθά να ελέγξει τον χείμαρρο σκέψεων που έχει στο μυαλό του. Το να σκέφτεσαι είναι το πιο σημαντικό. Στο μπλογκ που διατηρεί, αναπτύσσει μια σειρά θεμάτων που άπτονται της πολιτικής, της κοινωνίας, της φιλοσοφίας. Αυτά μεταφέρονται στο χαρτί και πραγματοποιείται μια σύνδεση του νέου (Ιντερνέτ) με το παραδοσιακό (βιβλίο). Οπως σημειώνει στον πρόλογο: «Τα κείμενα που θα διαβάσει ο αναγνώστης, έχουν μια αυτονομία μεταξύ τους, ώστε να διαβάζονται το καθένα ξεχωριστά, αλλά συγχρόνως ανήκουν όλα μαζί σε μια ενιαία κοσμοαντίληψη που γεννά η εποχή μας».

**Γιώργος Κουρούπης, Κωνσταντίνος Καβάφης. Αιγύπτιος ποιητής ελληνικής γραφής, εκδόσεις Πύρρα, σ. 272, ευρώ 30

Οσυγκεκριμένος τόμος περιλαμβάνει λεπτομερή εισαγωγή και τις ενότητες: Φιλοσοφικά, Αντιεξουσιαστικά, Ιστορικά και Ερωτικά ποιήματα του Καβάφη. Ο συγγραφέας του έργου υπηρετεί πιστά το πνεύμα της ποιήσεώς του, με την προσοχή και τον σεβασμό που αρμόζει σε έναν τέτοιου βεληνεκούς δημιουργό. (Παναγιώτα Σούγια, εκδοτικό σημείωμα)

**Γιάννα Σέργη, Λαϊκά παραμύθια των Δωδεκανήσων, εικονογράφηση: Βασίλης Σιδέρης, εκδόσεις Εν πλω, σ. 396, ευρώ 20,19

«Μια φορά κι έναν καιρό...». Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτή τη φράση, παιδιά. Ο δεσμός με το ιστορικό μας παρελθόν δεν διατηρείται μόνον από τα επίσημα βιβλία Ιστορίας. Ούτε από επετειακά αφιερώματα σημαντικών ιστορικών στιγμών της χώρας μας. Η καθημερινή Ελλάδα εντοπίζεται και στα παραμύθια. Τα λαϊκά παραμύθια. Οι εκδόσεις Εν Πλω προσφέρουν τέτοια βιβλία. Προσεγμένα και σωστά επιμελημένα. Εδώ παρουσιάζουμε τρία απ' αυτά. Τα Λαϊκά παραμύθια της Κρήτης από τη Στέλλα Πιθαρούλιου, τα Λαϊκά παραμύθια των Επτανήσων και τα Λαϊκά παραμύθια των Δωδεκανήσων από τη Γιάννα Σέργη. Αυτό είναι, λοιπόν: Τέρψη και μελέτη. Στην ίδια σειρά, Τα λαϊκά παραμύθια της Ηπείρου, της Θράκης, της Μικράς Ασίας.

**Luciano Garibaldi, Οι πόλεμοι του 20ού αιώνα, εισαγωγή: Wolf Blitzer, μτφρ.: Γιώργος Κουσουνέλος, εκδόσεις Καρακώτσογλου, σ. 448, ευρώ 101,16

Οσο τρομερό και φρικτό είναι το αντικείμενο που πραγματεύεται το λεύκωμα-εγκυκλοπαίδεια του Luciano Garibaldi, άλλο τόσο εντυπωσιακό είναι το έργο που μας προσφέρει ο ιταλός δημοσιογράφος. Στην ουσία έχουμε ένα χρονικό του αιώνα που πέρασε και όλες τις μάχες που τον διαμόρφωσαν. Πέρα από τις πληροφορίες και τις μαρτυρίες που παρατίθενται, αυτό που καθηλώνει τον αναγνώστη είναι οι φωτογραφίες. Οι εικόνες έχουν συγκεντρωθεί από τέσσερις γενιές φωτογράφων και πολεμιστών στα μέτωπα της πολεμικής δραστηριότητας. Οι Πόλεμοι του 20ού αιώνα δεν είναι μια απλή συλλογή φωτογραφιών και πληροφοριών. Είναι η μπαρουτοκαπνισμένη ιστορία του περασμένου αιώνα από τις εκδόσεις Καρακώτσογλου. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορούν, στην ίδια ποιότητα, και τα Μάρκο Πόλο. Το ταξίδι ενός φωτογράφου του Μάικλ Γιαμασίτα και Χαμένοι Πολιτισμοί. Ανακαλύπτοντας τους μεγάλους πολιτισμούς του παρελθόντος.

**Μανώλης Νταλούκας, Το βιβλίο των ηρώων του τρόμου, εκδόσεις Οξύ, σ. 204, ευρώ 14,99

Η ερωτική ιστορία του Παύλου Σιδηρόπουλου και της ποιήτριας Γιόλας Αναγνωστοπούλου είναι ίσως η πιο σκοτεινή και συγκινητική του ελληνικού ροκ. Η κατάληξη, τραγική. Οι δύο νέοι διαθέτουν ευαισθησίες, όνειρα και ταλέντο. Θέλουν να ζήσουν στο φως, αλλά γίνονται θύματα του φόβου και παγιδεύονται στο σκοτάδι. Μια σειρά από τα καλύτερα μυαλά του ελληνικού ροκ περνάει μαζί τους στον παγωμένο κήπο. Η ιστορία εξελίσσεται στο τέλος της δεκαετίας του 1970 - αρχές του 1980 και περιλαμβάνει τα δημιουργικότερα χρόνια των δύο. Πώς έγινε και η ηρωίνη τούς αποδεκάτισε; Τι ήταν αυτό που τους έριξε σ' αυτόν τον κόσμο; Σ' αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει ο συγγραφέας. Μια τρυφερή ματιά σε μια άγνωστη πτυχή της ζωής του Παύλου Σιδηρόπουλου. Ο συγγραφέας φαίνεται να ρίχνει μια αδιάκριτη ματιά στη ζωή Σιδηρόπουλου και στην πιο σκοτεινή πτυχή της. Ο Σιδηρόπουλος όμως έδειχνε αυτό που ήταν και την αλήθεια του καθενός δεν μπορείς να την παραβλέψεις.

**Αλκοόλ, επιμέλεια: Irvin Yalom, μτφρ.: Μυρτώ Ρηγοπούλου, εκδόσεις Ερευνητές, σ. 403, ευρώ 26

Γρήγορη θεραπεία για τον αλκοολισμό δεν υπάρχει. Ούτε υπάρχει θεραπεία χωρίς την πλήρη συμμετοχή του ίδιου του ατόμου. Οι άνθρωποι αναρρώνουν από τον αλκοολισμό μόνον αν το θέλουν οι ίδιοι.

«Το βιβλίο αυτό απευθύνεται και αφιερώνεται στους μάχιμους θεραπευτές, σε αυτούς που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος της φροντίδας της ψυχικής υγείας», λέει ο Irvin D. Yalom.

**Πρόδρομος Χ. Μάρκογλου, Τα σύννεφα ταξιδεύουν τη νύχτα, εκδόσεις Νεφέλη, σ. 192, ευρώ 12,80

Τα πέντε διηγήματα διαπλέουν τον χρόνο στην περίοδο 1965-1989. Τα πρόσωπα της αφήγησης παλινδρομούν από ένα παγιωμένο τραυματικό παρελθόν σ' ένα υπό διαμόρφωση άδηλο μέλλον, ενώ στο παρόν της αφήγησης αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και αγωνιούν για την ερμηνεία του κόσμου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Λυτρωτική αναζήτηση
Το νερό σαν καφκικό είναι
Μαύρο πετράδι
Ο Δημήτρης Πικιώνης ως συγγραφέας
Κυκλοφορούν επίσης
Ταξίδια σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα
Η ομορφιά, η κόλαση, το μπλουζ στο θέρος
Ημερολόγια, εξομολογήσεις, δολοφόνοι
Πόλεμοι, επιστήμες και μνήμες
Μάγοι, αυτοκράτορες με κειμήλια του βυθού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Μουσική
«Αν είσαι φίνος μάγκας πού 'ν' τα μπεγλέρια σου;...»
Ενα γράμμα
Αντικατοπτρισμοί για τον Μάνο Χατζιδάκι
Η τρίτη ανάγνωση
Η Ανάσταση
Κριτική βιβλίου
Λυτρωτική αναζήτηση
Το νερό σαν καφκικό είναι
Μαύρο πετράδι
Ο Δημήτρης Πικιώνης ως συγγραφέας
Κυκλοφορούν επίσης
Ταξίδια σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα
Η ομορφιά, η κόλαση, το μπλουζ στο θέρος
Ημερολόγια, εξομολογήσεις, δολοφόνοι
Χειροκροτήματα στην έρημο του χρόνου
Πόλεμοι, επιστήμες και μνήμες
Μάγοι, αυτοκράτορες με κειμήλια του βυθού
Άλλες ειδήσεις
Ηξερε
Γράμμα στον πατέρα
Παρουσίαση βιβλίου