Έντυπη Έκδοση

Πόλεμοι, επιστήμες και μνήμες

**Ουίνστον Τσόρτσιλ, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, εκδ. Γκοβόστη

Μια κασετίνα με δύο τόμους των -συνολικά- 1.300 σελίδων, που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη, τουλάχιστον όσων δηλώνουν λάτρεις ή και απλοί μελετητές της Ιστορίας. Αναμφίβολα, ο Τσόρτσιλ, όπως κάθε ηγέτης, ευθύνεται για πολλά. Αλλά, όποιος θέλει να αποκτήσει σαφή εικόνα ενός πολέμου που άφησε πίσω του 60 εκατομμύρια νεκρούς, δεν μπορεί να μη διαβάσει αυτό το έργο. Οπως σημειώνει ο εκδότης Κώστας Γκοβόστης: «Οποιες κι αν είναι οι απόψεις του Τσόρτσιλ, πρόκειται για την Ιστορία ειπωμένη από έναν πρωταγωνιστή. Οπως και "Η ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου", από τον Ντε Γκολ».

**Ζαν Πιέρ Μουασέ, Ιστορία του καθολικισμού, εκδ. Πόλις

Ενα επιβλητικό έργο, εξαιρετικά καλογραμμένο, με αφήγηση-νεράκι, ανατρέχει στη γέννηση της χριστιανικής θρησκείας, τα πρώτα χρόνια διάδοσής της, τους δύο πολιτισμούς, δυτικό και ανατολικό, που η -τότε μία- Εκκλησία εξέφραζε, εν συνεχεία το Σχίσμα, οι έριδες και η νέα κατάσταση, οι μεταρρυθμίσεις, οι κόντρες Παπών και βασιλιάδων για την εξουσία, η συνύπαρξη αλλά και οι συγκρούσεις με τις άλλες θρησκείες, οι ιεραποστολές και οι εξελίξεις τα τελευταία 50 χρόνια. Ουσιαστικά πρόκειται για μία κατατοπιστικότατη μελέτη που διαβάζεται εξίσου ευχάριστα από άπιστους και πιστούς.

**Ναγκίμπ Μαχφούζ,Ενώπιον του θρόνου, εκδ. Ψυχογιός

Επανέρχεται δυναμικά, εξαιτίας του πρόσφατου σκηνικού στην Αίγυπτο, ο αποβιώσας το 2006 Μαχφούζ, ο πρώτος αφαβόφωνος συγγραφέας που κέρδισε Νόμπελ (1988), γράφοντας για τους καημούς του μεροκαματιάρη Αιγύπτιου, κατοίκου των ταπεινών ανήλιαγων δρόμων. Εδώ ο Μαχφούζ εξετάζει τους ηγέτες της χώρας: οι Φαραώ βρίσκονται στο επίκεντρο, αλλά «παρόντες» είναι και οι Νάσερ και Σαντάτ (ο Μουμπάρακ δεν υπάρχει πουθενά, μάλλον έβλεπε μπροστά ο μακαρίτης...). Από τον Ψυχογιό κυκλοφορούν 17 βιβλία του: «Τα παιδιά του Γκεμπελάουι», «Κρυμμένα όνειρα στο Χαν Ελ Χαλίλι», «Οι δρόμοι του Νείλου», «Η δική μου Αίγυπτος» κ.ά.

**Λεφ Σεστόφ, Λέων Τολστόι: αυτός που γκρεμίζει και χτίζει κόσμους, εκδ. Ροές

Ενας γκουρού, ένας κήρυκας, ένας άνδρας τεράστιας πνευματικής δύναμης που συγκέντρωνε τα πλήθη, παράλληλα ένας έξοχος συγγραφέας κι ένας βαθύτατος στοχαστής, αυτός ήταν ο μεγάλος Ρώσος της Γιάσναγια Πολιάνα. Ο Σεστόφ επικεντρώνει όχι μόνο στο ανεπανάληπτο έργο του (Πόλεμος και Ειρήνη, Αννα Καρένινα) αλλά και στην αγωνιώδη προσπάθεια αναζήτησης νοήματος στη διάρκεια του βίου του. Ανθρωπος που έζησε πολλές διαφορετικές ζωές μέσα σε μόλις μία, ο Τολστόι συνεχίζει να είναι επίκαιρος στις μπερδεμένες και ταραγμένες μέρες μας.

**Κιθ Ντέβλιν - Γκάρι Λόρντεν, Numbers, εκδ. Τραυλός

Στην ομώνυμη, πολύ επιτυχημένη σειρά της βρετανικής τηλεόρασης, η οποία προβάλλεται στο Star, πρωταγωνιστεί ένας μαθηματικός που ρίχνει φως σε διάφορα εγκλήματα χάρη στις λογικές ικανότητές του. Η υψηλή τηλεθέαση της σειράς οδήγησε τους επιστημονικούς συμβούλους της να αναλύσουν στο συγκεκριμένο βιβλίο τις βασικές ιδέες και μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Ενταγμένο σε ένα γενικότερο κόνσεπτ ποπ επιστήμης, πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια σε λογοτεχνία και κινηματογράφο (βλ. Η ακολουθία της Οξφόρδης, Ενα υπέροχο μυαλό, κ.ά.).

**Μπεν Γκόλντεϊκρ, Κακή επιστήμη, εκδ. Κλειδάριθμος

Ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από τη ραδιοφωνική εκπομπή αλλά και τη στήλη που διατηρεί στον Guardian ο συγγραφέας - γιατρός του βρετανικού ΕΣΥ. Στο στόχαστρο του δημοφιλούς Γκόλντεϊκρ βρίσκονται οι εκμεταλλευτές της απελπισίας των ανθρώπων, όταν οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους υποφέρει. Ο 36χρονος δόκτωρ τα βάζει με φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες καλλυντικών, διατροφολόγους, που υπόσχονται θαύματα με αμφίβολης ποιότητας προϊόντα, πολλούς ομοιοπαθητικούς κ.ο.κ. Αποτέλεσμα; Η, λόγω αντιδράσεων, αναστολή δημοσίευσης στη Βρετανία ενός κεφαλαίου από το βιβλίο του, το οποίο όμως συμπεριλαμβάνεται στην ελληνική έκδοση.

**Θανάσης Πέτρου - Δημήτρης Βανέλλης, Παραρλάμα, εκδ. Τόπος

Ενα είδος... έμμεσης βιογραφίας του Δημοσθένη Βουτυρά (1871-1958), μέσα από την παρουσίαση εννέα διηγημάτων του, υπό τη μορφή graphic novel. Σκληρά, αλλά ρεαλιστικά θέματα (απληστία, ανεκπλήρωτος έρωτας, τρόμος), με ήρωες του περιθωρίου, που επιβιώνουν ρισκάροντας κάθε μέρα, δοσμένα υπό μοντέρνα φόρμα. Η ενυπωσιακή εικονογράφηση είναι του Θανάση Πέτρου και η έκδοση ας ανοίξει δρόμο για ανάλογου τύπου προσέγγιση και στο έργο άλλων κλασικών συγγραφέων.

**Μαξ φον Σίντοβ, Μάθημα για ηθοποιούς, Μαρκ Τουέιν, Η τέχνη του ψεύδους, Εμμα Γκόλντμαν, Για το λαθρεμπόριο γυναικών, εκδ. Ποταμός

Κομψές εκδόσεις μιας πολυσυλλεκτικής σειράς. Ο Σίντοβ μιλά στην Αβινιόν για το πώς γίνεται κανείς ηθοποιός και για τη συνεργασία του με πρόσωπα, όπως ο Μπέργκμαν και ο Γούντι Αλεν. Ο συνήθως αφοριστικός Τουέιν αναφέρεται μέσα από διασκεδαστικά παραδείγματα στην τέχνη του ψεύδους, είτε σε ατομικό είτε σε εθνικό επίπεδο, ενώ η αιρετική Γκόλντμαν, μια ζωή αγωνίστρια και αρνούμενη ν' αποδεχθεί βολικούς μύθους, γράφει για τη γυναικεία χειραφέτηση, σημειώνοντας σοφά ότι, πριν απ' όλα, «αρχίζει στην ψυχή της γυναίκας».

**Στρατηγός Μακρυγιάννης, Απομνημονεύματα, εκδ. Εστία

«Το περιεχόμενο της γραφής τού Μακρυγιάννη είναι ο ατελείωτος και τραγικός αγώνας ενός ανθρώπου που, με όλα τα ένστικτα της φυλής του ριζωμένα βαθιά μέσα στα σπλάχνα του, αναζητεί την ελευθερία, το δίκιο, την ανθρωπιά. Πολέμησε, αγωνίστηκε, πίστεψε, σακατεύτηκε, αηδίασε, θύμωσε. Αλλά έμεινε -όπως βγαίνει από το γράψιμό του το απελέκητο- πάντα ορθός ώς το τέλος: άνθρωπος στο ύψος του ανθρώπου. Δεν έγινε μήτε υπεράνθρωπος μήτε σκουλήκι». Ο Σεφέρης μιλά για τον Μακρυγιάννη, τον Μάιο του 1943, και, εν έτει 2011, ένα κλασικό έργο επανακυκλοφορεί σε τρεις, μικρού σχήματος, τόμους από έναν κορυφαίο εκδοτικό οίκο.

**Αλέξανδρος Παπαγεωργίου-Βενετάς, Ο αθηναϊκός περίπατος, εκδόσεις Καπόν

Μια πανέμορφη έκδοση, που λειτουργεί ως πρόσκληση σε βόλτα στην Αθήνα, μέσα από ιστορικές διαδρομές της. Εμπλουτισμένη, αφού συμπεριλαμβάνει κι έναν πρόσφατο σταθμό του ξένοιαστου περιπάτου, αυτόν του Μουσείου της Ακροπόλεως. Το βιβλίο, σύμφωνα με τον συγγραφέα του, «απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπούν την Αθήνα και τα μνημεία της». Παρόν και παρελθόν σμίγουν αρμονικά, ταξιδεύοντας υπό το φως της αττικής γης τον αναγνώστη. Οι εκδόσεις Καπόν αποδεικνύουν, με ακόμη μια αισθητικά άψογη δουλειά, ότι δεν απέσπασαν τυχαία το φετινό βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

**Αρθουρ Αντκινς, Ηθικές αξίες και πολιτική συμπεριφορά στην αρχαία Ελλάδα, εκδόσεις Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα

Ο συγγραφέας ήταν λάτρης του Ομήρου, έγραψε πλήθος φιλολογικές μελέτες αφιερωμένες στον μεγάλο ραψωδό, όπως και στους Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Θουκυδίδη, Αισχύλο κ.ά. Στο έργο αυτό δίνει μια περιληπτική περιγραφή των αξιών των ομηρικών ποιημάτων, σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες αξίες παρέμειναν αμετάβλητες και σε μεταγενέστερες περιόδους, παραθέτει στίχους τους, αναφέρεται στον Ησίοδο, τον Ηρόδοτο, τον Θέογνη κ.λπ. Συνολικά ένα απολαυστικό ανάγνωσμα για τους λάτρεις της αρχαίας Ελλάδας.

**Μαρί Μονίκ Ρομπέν, Φάκελος Monsanto, εκδόσεις Πάπυρος

Ενα βιβλίο για τη Monsanto, την περιβόητη και εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, η οποία στον πόλεμο του Βιετνάμ παρείχε στον αμερικανικό στρατό τον «πορτοκαλί παράγοντα», χημική ουσία που «καθάριζε» ανθρώπους, ζώα, φυτά (τα φυτά αμέσως, τους υπόλοιπους αργότερα...), έχοντας ως βασικό συστατικό της τη δηλητηριώδη διοξίνη. Σήμερα η Monsanto συγκεντρώνει το 80% των παγκόσμιων πωλήσεων γενετικά τροποποιημένων σπόρων, έχει 17.500 υπαλλήλους, παρουσία σε 46 χώρες και πωλήσεις που το 2009 έφτασαν τα 11,7 δισ. δολάρια.

**Πίτερ Σίνγκερ, Η απελευθέρωση των ζώων, εκδόσεις Αντιγόνη

Σταθερό, επί 30ετία, ανάγνωσμα όσων διαμαρτύρονται για την εκμετάλλευση των ζώων και τον συστηματικό αφανισμό τους, με στόχο τα υπεκέρδη μεγαλύτερων και μικρότερων εταιρειών και επαγγελματιών. Ο συγγραφέας είναι αυστραλός φιλόσοφος, καθηγητής Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον των ΗΠΑ. Η επιστημονικά τεκμηριωμένη δουλειά του, μπεστ σέλερ σε 25 χώρες, επηρέασε στο διάβα των χρόνων πολλά κινήματα υπέρ των ζώων και συνέβαλε στην αλλαγή των σχετικών νομοθεσιών σε πολλά κράτη. Ενα βιβλίο που συνδυάζεται πολύ όμορφα με τον φετινό οικολογικό «δυναμίτη» Τρώγοντας ζώα, του Φόερ, από τις εκδόσεις Μελάνι.

**Αλαν Γουάισμαν, Η Γη χωρίς εμάς, εκδόσεις Polaris

Εξετάζοντας φυσικά φαινόμενα, όπως σεισμοί, πλημμύρρες, παλιρροϊκά κύματα κ.λπ., ανατρέχοντας στο παρελθόν του πλανήτη, αλλά κι επιχειρώντας να φανταστεί το μέλλον του, ο συγγραφέας, μέσα από τη συνδρομή γνώσεων ζωολόγων, μηχανικών, αστροφυσικών κ.ά., γράφει ένα βιβλίο για το περιβάλλον και, χωρίς να καταφεύγει σε κενές ηθικολογίες ή ανούσιες υποδείξεις, ξεγυμνώνει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη φύση. Βιβλίο με εξαιρετική αφήγηση, μεταφρασμένο σε 30 γλώσσες, ενώ, όπως λέει και ο ποιητής: «...Παντοτινά γαλάζιος ο ουρανός, και η γη θα υπάρχει ακόμη για πολύ, την άνοιξη ν' ανθίζει. Εσύ, όμως, άνθρωπε, πόσο θα ζήσεις;». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Λυτρωτική αναζήτηση
Το νερό σαν καφκικό είναι
Μαύρο πετράδι
Ο Δημήτρης Πικιώνης ως συγγραφέας
Κυκλοφορούν επίσης
Ταξίδια σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα
Η ομορφιά, η κόλαση, το μπλουζ στο θέρος
Ημερολόγια, εξομολογήσεις, δολοφόνοι
Χειροκροτήματα στην έρημο του χρόνου
Μάγοι, αυτοκράτορες με κειμήλια του βυθού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Μουσική
«Αν είσαι φίνος μάγκας πού 'ν' τα μπεγλέρια σου;...»
Ενα γράμμα
Αντικατοπτρισμοί για τον Μάνο Χατζιδάκι
Η τρίτη ανάγνωση
Η Ανάσταση
Κριτική βιβλίου
Λυτρωτική αναζήτηση
Το νερό σαν καφκικό είναι
Μαύρο πετράδι
Ο Δημήτρης Πικιώνης ως συγγραφέας
Κυκλοφορούν επίσης
Ταξίδια σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα
Η ομορφιά, η κόλαση, το μπλουζ στο θέρος
Ημερολόγια, εξομολογήσεις, δολοφόνοι
Χειροκροτήματα στην έρημο του χρόνου
Πόλεμοι, επιστήμες και μνήμες
Μάγοι, αυτοκράτορες με κειμήλια του βυθού
Άλλες ειδήσεις
Ηξερε
Γράμμα στον πατέρα
Παρουσίαση βιβλίου