Έντυπη Έκδοση

22 βιβλία στους πάγκους των βιβλιοπωλείων

Αναγνωστικός Μαραθώνιος

**Roger Penrose, Αναζητώντας την πραγματικότητα. Ενας πλήρης οδηγός των νόμων του Σύμπαντος, μτφρ.: Βασιλική Πετροπούλου-Γιώργος Δουλής, εκδόσεις Γκοβόστη, σ. 1.203, ευρώ 60,57

Από τον συγγραφέα των διεθνώς ευπώλητων Σκιές του Νου και Ο Νέος Αυτοκράτορας απολαμβάνουμε πλέον και στην ελληνική γλώσσα ένα σημαντικότατο δοκίμιο-ποταμό, ορόσημο στην οδύσσεια του ανθρώπινου πνεύματος να κατανοήσει τους νόμους που διέπουν το (γνωστό) Σύμπαν και να δώσει μια κάποια απάντηση στο πρωταρχικό ερώτημα του σκοπού της ανθρώπινης ύπαρξης σ' έναν πανέμορφο, αλλά δύσκολο πλανήτη, που βιώνει τους τριγμούς και τις αναταράξεις της μετάβασής του σε μια νέα εποχή. Η υπερπληθώρα των μαθηματικών συμβόλων δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά διευκόλυνση στην προσέγγιση ενός θέματος που αγγίζει τα όρια της ανθρώπινης αντιληπτικότητας. «Ουδείς αγεωμέτρητος εισίτω», για να θυμηθούμε την επιγραφή στην Ακαδημία του Πλάτωνα. Ομως το βιβλίο απευθύνεται και σε λιγότερο επαρκείς αναγνώστες, που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τα Ανώτερα Μαθηματικά και τις σύγχρονες θεωρίες Φυσικής, χάρη στις αφηγηματικές δεξιότητες του πολυβραβευμένου ομότιμου καθηγητή Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Roger Penrose, που μοιράστηκε το βραβείο Wolf 1998 για τη Φυσική με τον Stephen Hawking, για την από κοινού συνεισφορά τους στην κατανόηση του Σύμπαντος. Το τρομακτικό τσουνάμι, που περιγράφεται με συναρπαστικό τρόπο στον πρόλογο, θα μπορούσε να ανήκει σε μυθιστόρημα ευρείας απηχήσεως.

**Helen Dunmore, Η νύχτα πρόδωσε τη μέρα, μτφρ.: Εφη Τσιρώνη, εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, σ. 444, ευρώ 18,90

Υποψήφιο για το Λογοτεχνικό Βραβείο Man Booker αυτό το μυθιστόρημα της γεννημένης στο Γιόρκσαϊρ Helen Dunmore, που έχει εκδώσει μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, παιδικά βιβλία και διηγήματα. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στο Λένιγκραντ του 1952, όταν ένας υψηλός αξιωματούχος της κυβέρνησης εισάγεται στο νοσοκομείο και όλοι προσπαθούν να αποφύγουν την... καυτή πατάτα, για να σώσουν το τομάρι τους, και την καριέρα τους, βεβαίως.

**Νικόλας Σεβαστάκης, Δοκιμές και αναγνώσεις. Πολιτική, λογοτεχνία, φιλοσοφία, εκδόσεις Opportuna, σ. 232, ευρώ 18

Συλλογή δοκιμίων ιδιαίτερα διαφωτιστικών για τον επαρκή αναγνώστη, που κατατρύχεται από ερωτήματα για τα όρια και το είδος της κριτικής, την κρίση του δυτικού πολιτισμού, τη δημοκρατία και την αριστοκρατία, για την ανάγκη να αποδεχθούμε ή να αμυνθούμε ενάντια στην επιχειρούμενη απομάγευση του κόσμου και άλλα ζητήματα που τίθενται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νεωτερικότητας. Ο Νικόλας Σεβαστάκης, γεννήθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου, είναι πανεπιστημιακός και οξύνους δοκιμιογράφος.

**Sharon Kivland, Freud on Holiday, volume ΙΙ, Α Disturbance of Memory / Ο Φρόυντ σε διακοπές, τόμος ΙΙ, Μια διαταραχή της μνήμης, πρόλογος: Craig Saper, εκδόσεις Ελένη Σαρόγλου, σχεδίαση: Χρήστος Λιάλιος, σ. 181, ευρώ 25

Σε αυτή τη σειρά κυκλοφορούν τρία βιβλία της ιδίας, που αφορούν όλα το έργο του πατέρα της ψυχανάλυσης. Μέσα από φωτογραφίες και δοκίμια αναπλάθονται οι πραγματικές (ή φανταστικές) περιηγήσεις του Φρόυντ σε αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης. Αλλες σειρές διαπραγματεύονται τη σχέση του με την αρχιτεκτονική, τα λουλούδια και τα ακίνητα.

**Αλέξης Πάρνης, Γεια χαρά, Νίκος. Η αλληλογραφία μου με τον Νίκο Ζαχαριάδη, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 398, ευρώ 19,17

Συνταρακτική λυρική αυτοβιογραφία του Αλέξη Πάρνη (πραγματικό όνομα Σωτήρης Λεωνιδάκης), που γεννήθηκε το 1924 στον Πειραιά, αντιστάθηκε στους Γερμανούς, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων, πάλεψε στις γραμμές του ΕΛΑΣ, κατέφυγε από το 1949 έως το 1962 στην ΕΣΣΔ, όπου διέπρεψε ως θεατρικός συγγραφέας και λογοτέχνης. Οταν επαναπατρίστηκε, συνέχισε τη σταθερή συγγραφική του πορεία. Μέσα από την αλληλογραφία του με τον εκτοπισμένο στη βόρεια Ρωσία ηγέτη του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη, ξαναζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας μια κρίσιμη εποχή.

**Βασίλης Βασιλικός, Εκτός των τειχών, εκδόσεις Ιβίσκος, σ. 292, ευρώ 16

Το να έχεις γράψει, ως επαγγελματίας συγγραφέας, 120 αυτοτελείς τόμους από το 1953 έως σήμερα, σε τοποθετεί ταυτόχρονα εντός κι εκτός των τειχών. Εντός των τειχών των μεγάλων σκαπανέων της τέχνης του λόγου κι εκτός των τειχών της πάσης φύσεως μετριοκρατίας, που ανθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, συνασπίζεται και πολεμά μέχρις εξορίας ή εξοντώσεως κάθε άξιο και υγιώς σκεπτόμενο άτομο που υπερβαίνει τα τετριμμένα. Ακόμα και το γεγονός ότι σήμερα, έχοντας διατρέξει πολλά «χιλιόμετρα» γραφής, αλλάζει εκδότες το ίδιο συχνά με το καπέλο του -«σήμα κατατεθέν», δείχνει την αντισυμβατικότητα και την υπερπληθωρικότητα ενός πνεύματος εναργούς και καινοτόμου. Στον τόμο αυτό συγκεντρώνονται λογοτεχνικά κείμενα δημοσιευμένα σε περιοδικά από το 1962 έως το 1965. Εντυπωσιάζει η καθαρότητα της ιδιολέκτου και η ακρίβεια του κοινωνούμενου νοήματος.

**Κόρμακ ΜακΚάρθυ, Ματωμένος μεσημβρινός, μτφρ. από τα αγγλικά: Αύγουστος Κορτώ, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 381, ευρώ 21,30

Το αντισυμβατικό και ρηξικέλευθο αριστούργημα του αμερικανού συγγραφέα, που αναπλάθει με χειρουργική σκληρότητα τις αγριότητες που διέπραξαν οι λευκοί εις βάρος των Ινδιάνων, μετά την κατάκτηση του Φαρ Ουέστ. Μαζικές δολοφονίες κι εξοντώσεις πληθυσμών, η επικερδέστατη αγορά του γδαρμένου τριχωτού της κεφαλής των ιθαγενών κι άλλα αληθινά. Η Ιστορία συναντάει μια πένα-νυστέρι.

**21 νέες φωνές. Τα βραβευθέντα διηγήματα του 4ου πανελλήνιου διαγωνισμού διηγήματος, www. diavasame.gr, Αθήνα, σ. 192

Απάνθισμα δημιουργίας νέων ή πρωτοεμφανιζόμενων πεζογράφων. Το πρώτο σοβαρό ελληνικό ηλεκτρονικό περιοδικό κριτικής στον χώρο του βιβλίου, πιστό στις πολιτιστικές του προδιαγραφές, έδωσε για 4η συνεχή χρονιά σε εκκολαπτόμενους λογοτέχνες τη δυνατότητα να βγουν από την ανώνυμη θαλπωρή του γραφείου τους.

**Andrew Heywood, Βασικές έννοιες της Πολιτικής Επιστήμης, μτφρ.: Ελένη Κοτσυφού, επιμέλεια-πρόλογος: Νίκος Μαραντζίδης, εκδόσεις Επίκεντρο, σ. 432, ευρώ 25

Ενας χρήσιμος οδηγός για φοιτητές και φιλομαθείς που θέλουν να μυηθούν στα δαιδαλώδη μονοπάτια της Πολιτικής Θεωρίας από έναν δάσκαλο του είδους.

**Χρήστος Ιωαννίδης, κάτι άλλαξε, εκδόσεις τετράγωνο, σ. 234, ευρώ 16,90

Ενα πολυφωνικό πρώτο μυθιστόρημα σε τρία μέρη από τον Χρήστο Ιωαννίδη, που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (πότε;), σπούδασε Νομικά στην Κομοτηνή και στη Στοκχόλμη, Δημιουργική γραφή και Σενάριο στο Λονδίνο (όπου και διαμένει από το 2002) και ασχολείται με το Δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας. Σύγχρονη θεματολογία, καθημερινή ιδιόλεκτος, αξιοπρόσεκτη δραματικότητα, ευκολία στους διαλόγους, γραφή που αξίζει να προσεχθεί.

**Χόρχε Βόλπι, Η εποχή της στάχτης, μτφρ.: Λεωνίδας Καρατζάς, εκδόσεις Ωκεανίδα, σ. 641, ευρώ 22

Γεννημένος στην Πόλη του Μεξικού, το 1968, ο βραβευμένος Χόρχε Βόλπι, αφού σπούδασε Νομικά και Φιλολογία στην πατρίδα του κι εκπόνησε διδακτορική διατριβή στην Ισπανική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα, επιδόθηκε μετά μανίας στη συγγραφή μυθιστορημάτων, που έχουν μεταφραστεί σε 21 γλώσσες. Παρακολουθώντας τις κοσμογονικές αλλαγές της εποχής μας, που επηρεάζουν ανυπολόγιστα τον ψυχισμό των ανθρώπων, διερευνά την ακόρεστη απληστία, μέσα από τις παράλληλες ιστορίες μιας σοβιετικής βιολόγου, που βιώνει την κατάρρευση του κομμουνισμού, ενός στελέχους του ΔΝΤ, που είναι σε διαρκή διαμάχη με τον φιλόδοξο άντρα της και την ακτιβίστρια αδελφή της, πολέμιας της παγκοσμιοποίησης, καθώς και μιας ασταθούς «πληροφορικάριας», που ψάχνει στο DNA τα μυστικά της νοημοσύνης, ενώ αλλάζει ζηλιάρηδες εραστές σαν τα πουκάμισα.

**Αλάα Αλ-Ασουάνι, Θα ήθελα να ήμουν Αιγύπτιος, μτφρ.: Ευγενία Γραμματικοπούλου, εκδόσεις Πατάκη, σ. 304, ευρώ 15,50

Ενας αιγύπτιος οδοντίατρος (γεννημένος το 1957) μπήγει το νυστέρι του βαθιά στον κοινωνικό ιστό της χώρας του, για να φέρει στο φως τους νοσογόνους παράγοντες που οδηγούν σε βίαιους μετασχηματισμούς, όπως η πρόσφατη πολύνεκρη ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, στην οποία ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος του αραβικού κόσμου πρωτοστάτησε, και ετοιμάζεται να τη χρησιμοποιήσει ως πρώτη ύλη για την επόμενη μυθοπλαστική του απόπειρα. Εγκιβωτίζοντας το προσωπικό στον υψηλό κορμό του φαντασιακού, μετουσιώνει την αυτοβιογραφική πρόφαση σε υψηλή λογοτεχνία. Η για πολλά χρόνια απαγορευμένη πρώτη νουβέλα και τα διηγήματα αυτού του τόμου μάς ξεναγούν σε μια Αίγυπτο που πόρρω απέχει από τα τουριστικά στερεότυπα. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το Σικάγο και από τις εκδόσεις Πόλις το μυθιστόρημά του Το Μέγαρο Γιακουμπιάν (σε αυτό το θρυλικό κτήριο άσκησε επί χρόνια την οδοντιατρική του).

**Παύλος Κρέμος, Fin de siecle, διηγήματα, εκδόσεις εύμαρος, σ. 203

Ο αρχιτέκτονας Παύλος Κρέμος, που σπούδασε στην Ιταλία, πολέμησε ενάντια στη δικτατορία των συνταγματαρχών και είναι ιδρυτής του Χώρου Τέχνης Εύμαρος, μέσα από πρόσωπα και καταστάσεις του τέλους τού 20ού αιώνα μάς μεταφέρει την πικρία και την οργή μιας γενιάς που είδε τα ιδανικά της να συντρίβονται και να πολτοποιούνται, όχι κάτω από τις ρόδες κάποιου τανκ, αλλά από τη λαίλαπα του υπερκαταναλωτισμού των νεόπλουτων.

**Jonathan Fenby, Συμμαχία Ρούσβελτ-Στάλιν-Τσώρτσιλ, Η πραγματική ιστορία της συμμαχίας που κέρδισε έναν πόλεμο και ξεκίνησε έναν άλλον, εκδόσεις Γκοβόστη, σ. 576, ευρώ 30

Σε αυτόν τον εκπληκτικό τόμο των ιστορικών εκδόσεων Γκοβόστη, που έχουν πολλά συνεισφέρει στον σύγχρονο νεοελληνικό πολιτισμό μας, ο αναγνώστης νιώθει σαν να ξεναγείται στα άδυτα της παγκόσμιας διπλωματίας, τότε που οι Σύμμαχοι νίκησαν τις δυνάμεις του Αξονα κι έθεσαν τα όρια της νέας ειρήνης, που ακολούθησε τον τρομακτικά ανθρωποβόρο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

**Ευτυχία Παναγιώτου, Μαύρη Μωραλίνα, εκδόσεις Κέδρος, σ. 72, ευρώ 9,5

Στη δεύτερη ποιητική της συλλογή η φιλόλογος Ευτυχία Παναγιώτου, που γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε στην Αθήνα και στο Λονδίνο, διερευνά τα ουτοπικά όρια μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις, καταπίεση και σύνθλιψη του ατόμου. Σταχυολογώ για τον εύστοχο συμβολισμό του τον στίχο: ο άντρας που έχει δει τον ήλιο ξέρει.

**Τζοάνα Μπρίσκοου, Κοιμήσου μαζί μου, μτφρ.: Αργυρώ Μαντόγλου, εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 344, ευρώ 15,50

Η πεζογράφος Τζοάνα Μπρίσκοου, που ζει στο Λονδίνο και αρθρογραφεί στις εφημερίδες Independent και Guardian, έχει γράψει άλλα δύο μυθιστορήματα και διάφορα διηγήματα, ασχολείται στο μυθοπλαστικό της αυτό έργο με το τρίτο άτομο, εκείνο που «στους δύο δεν χωρεί», αλλά βρίσκει πάντα μια ρωγμή και εισβάλλει. Εδώ όμως δεν πρόκειται για «ιψενικό τρίγωνο», αλλά για τετράγωνο, αφού πρωταγωνιστεί και το μωρό του αντρόγυνου.

**Δημήτρης Νόλλας, Ο τύμβος κοντά στη θάλασσα, εκδόσεις Καστανιώτη, σ. 136, ευρώ 8

Οι στρατιώτες πανικόβλητοι βλαστημούσαν ό,τι μπορεί να υπάρχει στη γη αλλά και στον νου του ανθρώπου, ανταποδίδοντας τα πυρά προς την κατεύθυνση που φαντάζονταν τον εχθρό (σ. 55). Με την ευθυβολία του έμπειρου πεζογράφου και τη λακωνικότητα του σοφού, ο γεννημένος το 1940, στην Αδριανή Δράμας, Δημήτρης Νόλλας, στήνει το στημόνι και το υφάδι μιας ιστορίας που μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στο μυαλό του αναγνώστη ή στο ...σώμα της Γλυκερίας.

Για την Ελλάδα και την επιχειρηματικότητα

**Χρήστος Λυμπέρης, ναύαρχος ε.α., Πλοία και μοναστήρια. Παράλληλοι βίοι. Το χριστιανικό μήνυμα μέσα από τη θάλασσα, εκδόσεις εν πλω, σ. 383, ευρώ 25,36

Ο επίτιμος ΑΓΕΕΘΑ Χρήστος Λυμπέρης, που γεννήθηκε το 1935 στην Ασκρη Θηβών, υπηρέτησε το Πολεμικό Ναυτικό σε διάφορες υψηλές θέσεις, αντιτάχθηκε στη χούντα των συνταγματαρχών, αποτάχθηκε από τη Δικτατορία κι επανήλθε στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, έρχεται σήμερα, ως ναύαρχος εν αποστρατεία και εναργής πνευματικός άνθρωπος, να καταθέσει σε αυτόν τον άριστα επιμελημένο τόμο κάποιες από τις γνώσεις και τις επαγγελματικές εμπειρίες του. Ας ακούσουμε τον ίδιον μέσα από τη γραφή του επισημαίνοντας την ποιητικότητα του λόγου του: Από πολύ παλαιά, όντας Διοικητής της Σχολής των Ναυτικών Δοκίμων (1983-84), σε επίσημες ομιλίες και γραπτές διαταγές αποκαλούσα τη Σχολή «Μοναστήρι του Ναυτικού». Εκεί, πρωτοπλάθεται η σχέση του αξιωματικού του Π.Ν. με το έθνος, μέσα από τη θάλασσα. Το «πηδάλιο» του μοναχού γίνεται εδώ το «εγκόλπιο» του Ναυτικού Δοκίμου. Αλλά και αργότερα, ως Αρχηγός Στόλου (1987-1989), αποκαλούσα τα πλοία πλωτά μοναστήρια και τα νησιά, αγκυροβολημένα πλοία. Το πρώτο μού επέτρεπε να συνεννοούμαι καλύτερα με τα πληρώματα του στόλου επάνω σε ζητήματα αποστολής, ηθικών αξιών, εκπομπής συμβολισμών και καθορισμό προτύπου συναδελφότητας και τρόπου ζωής. Το δεύτερο με διευκόλυνε να συνεργάζομαι με τον Στρατό Ξηράς (την ηγεσία του) στον χώρο του Αιγαίου. Πλοία και νησιά συνθέτουν μια ενότητα για την ασφάλεια της Ελλάδας. Η ενότητα αυτή έχει και πνευματικές προεκτάσεις. Μέσα από ένα τέτοιο φορτίο ανησυχιών και προβληματισμού, επέλεξα στο βιβλίο μου αυτό να συζεύξω, με τις ελάχιστες γνώσεις που διέθετα, το χριστιανικό μήνυμα, όπως βγαίνει από εικόνες της θάλασσας, με την αρχαία ελληνική γραμματεία. Γι' αυτό παρακαλώ τον αναγνώστη να δει τη σύζευξη αυτή περισσότερο σαν προσπάθεια και λιγότερο σαν αποτέλεσμα.

Το βιβλίο απαρτίζεται από πέντε μέρη: α. Το ναυτικό και πολιτικό περιβάλλον της Βίβλου, β. Η Παλαιά Διαθήκη, γ. Η Καινή Διαθήκη, δ. Υμνοι και Θάλασσα, ε. Η Θάλασσα σε Πατερικά κείμενα. Εκτός από τον κατατοπιστικό πρόλογο και τον συμπερασματικό επίλογο, υπάρχει προσάρτημα για τους ανέμους (ανεμολόγιο), στατιστικά δεδομένα ανέμου-κύματος για την περιοχή Καλοί Λιμένες - Μάλτα, για τα ιστιοφόρα και τις μονάδες χωρητικότητας της βιβλικής περιόδου. Απαραίτητος για τον αμύητο εν πολλοίς αναγνώστη ο Πίνακας ναυτικών όρων. Ακολουθεί βιβλιογραφία.

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ας πληθαίνουν οι φωνές σεμνών ανθρώπων που κατέχουν τον τρόπο να μας οδηγούν σε ανώτερα πνευματικά πεδία, μέσα από ατραπούς και δρολάπια άμωμης και υγιούς ελληνικότητας.

**Πατώντας σε δύο αιώνες / Between two centuries, Παγκόσμιες Εκδόσεις Ελληνισμού, Αναστασία Φ. Τσολάκη / Worldwide Editions, σ. 274

Ακόμα ένας «πλούσιος» (από πολλές απόψεις) τόμος, για την επαπειλούμενη και αποδεδειγμένη ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργική επιχειρηματικότητα της βαλλόμενης ελληνικής οικονομίας. Οπως λέει η εκδότρια Αναστασία Φ. Τσολάκη στον καλλιγραφημένο πρόλογό της: Η έκδοση αυτή είναι αφιερωμένη στους πρωτοπόρους Ελληνες επιχειρηματίες, που η ιστορία τους ξετυλίγεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου... Πρόκειται για την καταγραφή της ιστορίας των επιχειρήσεων, που ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους στον ελληνικό χώρο πριν από πολλά χρόνια και συνεχίζουν την πορεία τους ενάντια σε αντιξοότητες και σε κρίσιμες περιόδους της ελληνικής οικονομίας, επιβιώνουν και αναπτύσσονται... σε πολλές περιπτώσεις και εκτός του ελληνικού χώρου. Διατηρώντας τις αξίες και τα οράματα των ιδρυτών τους, οι συνεχιστές συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και της διατήρησης του υγιούς ανταγωνισμού.

Στον δικό του πρόλογο, ο πρόεδρος ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος επισημαίνει: Η έκδοση συμπίπτει με μία περίοδο κρίσιμη για την ελληνική οικονομία. Σήμερα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από παθογένειες, που επηρεάζουν διαχρονικά τη δυναμική και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Γεγονός παραμένει, όμως, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη κάνει πολλά βήματα. Ξεκινώντας από το παραδοσιακό, οικογενειακό μοντέλο της δεκαετίας του '60, πολλές από αυτές έχουν καταφέρει να ωριμάσουν και να μετεξελιχθούν σε σύγχρονα και πολυεθνικά σχήματα. Αυτό αποδεικνύεται από τις πολλές και αξιοσημείωτες περιπτώσεις ελληνικών επιχειρήσεων που, παρά τα εμπόδια, έχουν καταφέρει να διακριθούν. Η κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι διττή. Από τη μια, δραστηριοποιούνται σε μια εγχώρια οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση, και από την άλλη, σε μια διεθνή αγορά, που είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και ανταγωνιστική και που αντιμετωπίζει, και αυτή με τη σειρά της, τα δικά της προβλήματα. Ζητούμενο είναι να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες, να διακρίνουν τις αλλαγές και να σχεδιάσουν τις κινήσεις εκείνες που θα τους διασφαλίσουν μια ανταγωνιστική θέση στην αγορά του αύριο. Η παρούσα έκδοση επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, που αποδεδειγμένα διαθέτουν τόσο την τόλμη όσο και την ικανότητα ώστε να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές, αλλά και να πρωταγωνιστήσουν στην πορεία της Ελλάδας προς την ανάκαμψη.

Φαίνεται ότι κάθε κρίση είναι μια ευκαιρία για να επανεκτιμήσουμε και να εστιάσουμε στα υγιή κύτταρά μας, εκείνα που μέσα από την ανιδιοτελή υπερδραστηριότητά τους επιτυγχάνουν να υπερκεράσουν τους νοσογόνους παράγοντες και να ακυρώσουν (ή, έστω, να ελαχιστοποιήσουν) τις όποιες παθογένειες.

Μία πλειάδα ένδοξων -και ανθεκτικών στον χρόνο- ελληνικών επιχειρήσεων παρελαύνουν από τις σελίδες αυτού του υπέροχα εικονογραφημένου λευκώματος. Η ενθουσιώδης υποδοχή του τόμου ας είναι το ηθικό έναυσμα για να αυξήσουν τα στελέχη και οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων την παραγωγικότητά τους, για το καλό του τόπου. Για το καλό όλων μας.

**Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης, Επιχειρείν α λα ελληΝΙΚΑ! Η άγνωστη ιστορία των κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων, εκδόσεις Αθ. Σταμούλης, σ. 100, ευρώ 17,06.

Ο Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και κατέχει ΜΒΑ από το Cleveland State University του Οχάιο της Αμερικής. Συγγραφέας πολλών βιβλίων μάρκετινγκ, έρχεται να μας θυμίσει με γλαφυρό τρόπο, μέσα από διαφημίσεις του 19ου και του 20ού αιώνα, προϊόντα και εταιρείες που έκαναν τη ζωή μας πιο ...εύκολη ή πιο ...απολαυστική. Ξετυλίγοντας το νοσταλγικό κουβάρι των αναμνήσεων, κάνει βουτιές στα άδυτα του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου και εστιάζει τον αφηγηματικό του φακό στα πρόσωπα πίσω από τα προϊόντα.

**Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης, Super Flops. Οι μεγαλύτερες εμπορικές γκάφες όλων των εποχών, εκδόσεις Αθ. Σταμούλης, σ. 100, ευρώ 17,06.

Λένε ότι ο καλύτερος δάσκαλος είναι η αποτυχία και κάθε πτώση, κάθε κάμψη ή κρίση είναι απλώς μια αφορμή για να ξανασηκωθείς, να ανακάμψεις και να επιτύχεις, εκεί όπου όλα πριν σου φαίνονταν «βουνό» και η λέξη «αδύνατον» σου έκοβε τα ήπατα και τη ...φόρα, βεβαίως. Ο συγγραφέας παίρνοντας γνωστά (ή λιγότερο γνωστά) παραδείγματα από τον χώρο των επιχειρήσεων, βγάζει συμπεράσματα, όπως αυτό στη σελ. 31, με τίτλο «Τι πήγε στραβά...»: Για μια εταιρεία η φήμη είναι το παν και σίγουρα [...] δεν τη θωράκισε όσο θα έπρεπε. Διότι αν το είχε κάνει, δεν θα έβγαζε εσπευσμένα στην αγορά ένα κακό προϊόν, το οποίο δεν μπήκε ούτε καν στον κόπο να το δοκιμάσει. Διότι, όπως θα μάθαινε, ακόμα κι αν οι συνθήκες φαίνονταν ιδανικές (χρησιμοποίηση ενός γνωστού ονόματος, καθώς και ραγδαία ανάπτυξη των βιντεοπαιχνιδιών), από μόνες τους δεν επαρκούν για να καταστήσουν ένα προϊόν επιτυχημένο.

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους σε δύσκολες εποχές. Οσοι τις ακολουθήσουν θα αποφύγουν ενδεχομένως να δουν τα «καράβια» τους να καλύπτονται ανεπιστρεπτί από τα δυσθεώρητα κύματα.

**Θόδωρος Κουτσουμπός, Εννοιες του χρόνου. Από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία στη σύγχρονη Φυσική, εκδόσεις Γαβριηλίδης, σ. 306, ευρώ 17,04

Ο Θόδωρος Κουτσουμπός, γεννημένος το 1947, στη Σκάλα Λακωνίας, σπούδασε Μαθηματικά στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Σε αυτό το βιβλίο-ποταμό σοφίας μιλάει για τη φευγαλέα και δύσληπτη (από την ανθρώπινη διάνοια) έννοια του Χρόνου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Στη στήλη
Από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Μουσική
«Αν είσαι φίνος μάγκας πού 'ν' τα μπεγλέρια σου;...»
Ενα γράμμα
Αντικατοπτρισμοί για τον Μάνο Χατζιδάκι
Η τρίτη ανάγνωση
Η Ανάσταση
Κριτική βιβλίου
Λυτρωτική αναζήτηση
Το νερό σαν καφκικό είναι
Μαύρο πετράδι
Ο Δημήτρης Πικιώνης ως συγγραφέας
Κυκλοφορούν επίσης
Ταξίδια σε μέρη μαγικά και ονειρεμένα
Η ομορφιά, η κόλαση, το μπλουζ στο θέρος
Ημερολόγια, εξομολογήσεις, δολοφόνοι
Χειροκροτήματα στην έρημο του χρόνου
Πόλεμοι, επιστήμες και μνήμες
Μάγοι, αυτοκράτορες με κειμήλια του βυθού
Άλλες ειδήσεις
Ηξερε
Γράμμα στον πατέρα
Παρουσίαση βιβλίου