Έντυπη Έκδοση

Νέα θεραπεία για τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα

Αποτελεσματικότερη προστασία προσφέρει νέα θεραπεία συνδυασμού κλοπιδογρέλης και ακετοσαλικυλικού οξέος, που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά για τη θεραπεία ασθενών με οξέα στεφανιαία σύνδρομα.

Οπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, κυκλοφόρησε και στη χώρα μας ένα σκεύασμα που συνδυάζει δύο καταξιωμένες αντιαιμοπεταλιακές ουσίες, την κλοπιδογρέλη 75mg και το Ακετυλοσαλικυλικό Οξύ (ΑΣΟ) 100mg. Η διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή είναι η αγωγή αναφοράς για την αντιμετώπιση ασθενών με οξέα στεφανιαία σύνδρομα, δηλαδή με ασταθή στηθάγχη ή έμφραγμα του μυοκαρδίου, ανεξάρτητα από την κλινική μορφή του (με ή χωρίς ανάσπαση του διαστήματος ST στο ηλεκτροκαρδιογράφημα) ή από τον τρόπο θεραπευτικής αντιμετώπισής του (με συντηρητική ή με επεμβατική αντιμετώπιση, με ή χωρίς την τοποθέτηση stents).

Η συνδυασμένη αυτή αγωγή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην αντιμετώπιση εμφραγματιών, όπως τεκμηριώνεται από το σύνολο των διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών. Ασθενείς με οξέα στεφανιαία σύνδρομα λαμβάνουν κλοπιδογρέλη και ΑΣΟ ήδη από τη στιγμή διάγνωσης του εμφράγματος και συνεχίζουν τη διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή για τουλάχιστον ένα χρόνο, με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία τους έναντι ενός νέου εμφράγματος ή άλλων καρδιαγγειακών συμβαμάτων, που μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο. Παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς γνωρίζουν ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν ένα νέο επεισόδιο, 1 στους 7 ασθενείς θα διακόψει τη διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή ένα μόλις μήνα από το οξύ επεισόδιο, οδηγώντας έτσι σε σημαντική αύξηση της θνησιμότητας στον 1ο χρόνο μετά το έμφραγμα μυοκαρδίου.

Με την κυκλοφορία του εν λόγω σταθερού συνδυασμού αναμένεται να βελτιωθεί η μακροχρόνια συμμόρφωση των ασθενών στην αγωγή που λαμβάνουν, διασφαλίζοντας εμμέσως μεγαλύτερο όφελος και προστασία από τη θεραπεία. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών υψηλού κινδύνου, που είναι συχνά αναγκασμένοι να ακολουθούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα θεραπευτικές αγωγές με χορήγηση πολλών φαρμάκων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Καρδιολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Εξωσωματική γονιμοποίηση
Σύγχρονοι πελαργοί
Εμβρυοσκόπηση
Μικροσκοπική επιλογή σπερματοζωαρίων για γονιμοποίηση (IMSI)
Καρδιολογία
Νέα θεραπεία για τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα
Καρκίνος
Ελπιδοφόρα μηνύματα για τη θεραπεία του μελανώματος
Ορθοπεδική
Οστεοαρθρίτιδα ισχίου και σύγχρονες τεχνικές χειρουργικής αντιμετώπισης
Παγκόσμια ημέρα γονιμότητας
Νεότερες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση
Άλλες ειδήσεις
Ζητήματα υγείας ταξιδεύοντας στον κόσμο
1 mission 1 million
«Γόνιμη» διατροφή
Εγκυμοσύνη και ήλιος