Έντυπη Έκδοση

Ελπιδοφόρα μηνύματα για τη θεραπεία του μελανώματος

Το μελάνωμα είναι μία μορφή του καρκίνου του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων που παράγουν μελανίνη (μελανοκύτταρα) και βρίσκονται στο δέρμα. Το μεταστατικό μελάνωμα αποτελεί την πιο θανατηφόρο μορφή καρκίνου, η οποία παρουσιάζεται όταν ο καρκίνος επεκτείνεται πέραν της επιφάνειας του δέρματος σε άλλα όργανα, όπως οι λεμφαδένες, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος ή άλλες περιοχές του σώματος.

Ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να αποφύγουν ενεργά την εποπτεία από το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτρέποντας στους όγκους να επιβιώσουν. Το μελάνωμα είναι κυρίως ιάσιμο, όταν αντιμετωπιστεί στα πρώιμα στάδια. Οπως ανακοινώθηκε από τους ειδικούς, η δεύτερη μελέτη φάσης 3 της ουσίας ιπιλιμουμάμπη στο μεταστατικό μελάνωμα επιτυγχάνει την αύξηση της συνολικής επιβίωσης.

Τα ελπιδοφόρα αυτά αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο «New England Journal of Medicine» και παρουσιάστηκαν στην 47η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

«Διαθέτουμε πλέον δεδομένα Φάσης 3, που καταδεικνύουν ότι η ιπιλιμουμάμπη βελτίωσε την επιβίωση σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα σε συνθήκες θεραπείας πρώτης και δεύτερης γραμμής», δήλωσε ο Jedd Wolchok, Μ.D., Ph.D., του Αντικαρκινικού Κέντρου Memorial Sloan-Kettering και παρουσιαστής των αποτελεσμάτων της μελέτης. «Για τους ιατρούς που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, η βελτίωση της συνολικής επιβίωσης είναι εκείνο για το οποίο αγωνιζόμαστε με τους ασθενείς μας και πιστεύω ότι η ιπιλιμουμάμπη αποτελεί θεμελιώδη θεραπεία για το μεταστατικό μελάνωμα».

«Σε αυτή τη μελέτη, τα εκτιμώμενα ποσοστά επιβίωσης στο ένα, τα δύο και τα τρία έτη καταδεικνύουν παρατεταμένη επιβίωση για ασθενείς στο σκέλος με ιπιλιμουμάμπη και δακαρβαζίνη», δήλωσε η Caroline Robert, Μ.D., του Ινστιτούτου Gustave Roussy στο Παρίσι της Γαλλίας και επικεφαλής συγγραφέας στη δημοσίευση στο «New England Journal of Medicine». «Τα αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη είναι σημαντικά σε μια νόσο τόσο καταστροφική όσο το μεταστατικό μελάνωμα».

Η ουσία είναι ένα ανασυνδυασμένο ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα και είναι η πρώτη αντικαρκινική ανοσοθεραπεία που εγκρίνεται από τον FDA η οποία αναστέλλει το κυτταροτοξικό Τ- λεμφοκυτταρικό αντιγόνο-4 (CTLA-4).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Καρκίνος
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Εξωσωματική γονιμοποίηση
Σύγχρονοι πελαργοί
Εμβρυοσκόπηση
Μικροσκοπική επιλογή σπερματοζωαρίων για γονιμοποίηση (IMSI)
Καρδιολογία
Νέα θεραπεία για τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα
Καρκίνος
Ελπιδοφόρα μηνύματα για τη θεραπεία του μελανώματος
Ορθοπεδική
Οστεοαρθρίτιδα ισχίου και σύγχρονες τεχνικές χειρουργικής αντιμετώπισης
Παγκόσμια ημέρα γονιμότητας
Νεότερες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση
Άλλες ειδήσεις
Ζητήματα υγείας ταξιδεύοντας στον κόσμο
1 mission 1 million
«Γόνιμη» διατροφή
Εγκυμοσύνη και ήλιος