Έντυπη Έκδοση

Μικροσκοπική επιλογή σπερματοζωαρίων για γονιμοποίηση (IMSI)

Με βάση τα σημερινά δεδομένα υπολογίζεται ότι η υπογονιμότητα στα ζευγάρια, σε ένα ποσοστό 40%, οφείλεται στον ανδρικό παράγοντα, δηλαδή στην ποιότητα του σπέρματος.

Η μέθοδος της μικρογονιμοποίησης με έγχυση του σπερματοζωαρίου στο κυτταρόπλασμα του ωαρίου (ICSI) έχει αποτελέσει ένα τεράστιο βήμα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με ανδρικής προέλευσης υπογονιμότητα.

Ενα ακόμη μεγαλύτερο βήμα στην παραπάνω διαδικασία είναι η πρόσφατη τεχνική της επιλογής σπερματοζωαρίων με βάση τη μορφολογία του κυτταροπλάσματός τους. Η τεχνική αυτή της επιλογής σπέρματος για μικρογονιμοποίηση (IMSI), πραγματοποιείται έπειτα από σχολαστική παρατήρηση των προς μικρογονιμοποίηση σπερματοζωαρίων σε αρκετά μεγάλη μεγέθυνση.

Τα πρώτα ευεργετικά αποτελέσματα της τεχνικής του IMSI ανακοινώθηκαν το 2002, ενώ οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι με την τεχνική αυτή τα ποσοστά εγκυμοσύνης και εμφύτευσης εμβρύων μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερα από τη συμβατική τεχνική της μικρογονιμοποίησης. Τα σπερματοζωάρια αναλύονται σε αρκετά μεγάλη μεγέθυνση (7.500 φορές) και η μορφολογία τους εξετάζεται προσεκτικά. Ετσι αποφεύγεται η επιλογή μορφολογικά ανώμαλων σπερματοζωαρίων τα οποία είναι αρκετά δύσκολο να εντοπιστούν σε απλή μεγέθυνση, όπως είναι για παράδειγμα τα σπερματοζωάρια με κυτταροπλασματικά κενοτόπια (cytoplasmic vacuoles).

Ετσι λοιπόν γίνεται μια λεπτομερής επιλογή σπερματοζωαρίων για μικρογονιμοποίηση, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των ποσοστών γονιμοποίησης, καθώς επίσης και της ποιότητας και των ποσοστών εμφύτευσης των εμβρύων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδί
Σχετικά θέματα: Εξωσωματική γονιμοποίηση
Σύγχρονοι πελαργοί
Εμβρυοσκόπηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
Εξωσωματική γονιμοποίηση
Σύγχρονοι πελαργοί
Εμβρυοσκόπηση
Μικροσκοπική επιλογή σπερματοζωαρίων για γονιμοποίηση (IMSI)
Καρδιολογία
Νέα θεραπεία για τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα
Καρκίνος
Ελπιδοφόρα μηνύματα για τη θεραπεία του μελανώματος
Ορθοπεδική
Οστεοαρθρίτιδα ισχίου και σύγχρονες τεχνικές χειρουργικής αντιμετώπισης
Παγκόσμια ημέρα γονιμότητας
Νεότερες εξελίξεις στην εξωσωματική γονιμοποίηση
Άλλες ειδήσεις
Ζητήματα υγείας ταξιδεύοντας στον κόσμο
1 mission 1 million
«Γόνιμη» διατροφή
Εγκυμοσύνη και ήλιος