Έντυπη Έκδοση

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ, ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ, ΠΡΟΩΡΕΣ, ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟΝ ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

Με τα φρένα σπασμένα...

Οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση έχει χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όμως η κυβέρνησή του βαδίζει χωρίς δικό της οδικό χάρτη ακολουθώντας μια πορεία στα τυφλά και με πολλά εμπόδια, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να την εκτροχιάσουν.

Αυτό σημαίνει ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει μακρόπνοα σχέδια καθώς όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες:

1 Εξαρτάται ανά πάσα στιγμή από τις διαθέσεις των, σε νευρική κρίση και πλήρη σύγχυση, βουλευτών του κόμματός του οι οποίοι, όπως φάνηκε στη συνεδρίασή τους την περασμένη Τρίτη, διαφωνούν συνολικά με την οικονομική πολική και κινούνται με το βλέμμα στραμμένο στους αγανακτισμένους. Επίσης ένας βουλευτής, ο Νίκος Σαλαγιάννης, έφθασε στο σημείο να πει ότι φταίει συνολικά η κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Κατά συνέπεια ούτε η θετική ψήφος όλων είναι δεδομένη για το μεσοπρόθεσμο, ούτε η κυβέρνηση με αυτή τη χαλαρή στήριξη από τους βουλευτές μπορεί να πάει μακριά και πολύ περισσότερο να φθάσει μέχρι το 2013.

2 Εξαρτάται κάθε μέρα από τις διαθέσεις των δανειστών της χώρας, που απειλούν πότε με τη μη εκταμίευση της πέμπτης δόσης και πότε με το μπλοκάρισμα του νέου πακέτου δανειοδότησης. Η τακτική τους μοιάζει με... ψυχρό πόλεμο.

3 Η απήχηση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού στον κόσμο περιορίζεται δραστικά. Δεν είναι μόνο οι «αγανακτισμένοι» που συρρέουν στις πλατείες για 17η μέρα, είναι και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που δείχνουν μια δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ. Σε αρκετές από αυτές έχει χάσει την πρώτη θέση λόγω της μεγάλης μείωσης των ποσοστών του και παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. δεν ανακάμπτει.

4 Στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πυκνώνουν οι φωνές για κυβέρνηση συνεργασίας με τη Ν.Δ. ή σε διαφορετική περίπτωση πρόωρες εκλογές. Τέτοιες προτάσεις έκαναν αρκετοί βουλευτές στη συνεδρίαση της Πέμπτης, παρ' ότι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, από τις εκλογές δεν θα προκύψει αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση κι ούτε είναι βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει. Επιπλέον, έχουν δει το φως της δημοσιότητας και πληροφορίες ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν πριν από την ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Πώς θα απαντήσει

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεν έχουν πολλές λύσεις. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς επιτελείς, η χθεσινή του νέα έκκληση για συναίνεση είναι η πρώτη κίνηση στην προσπάθειά του να πείσει τους πολίτες ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι μονόδρομος για τη χώρα. Από τη σύνοδο κορυφής στις 24 Ιουνίου προσδοκά να ανάψει το πράσινο φως για το νέο πακέτο δανεισμού της χώρας και για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης. Η δόση μπλοκάρεται αυτή τη στιγμή κυρίως από το ΔΝΤ, το οποίο για να εκταμιεύσει το μερίδιό του θέλει να εγγυηθεί η Ε.Ε. τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας και για το 2012. Την απόφασή του θα την πάρει στις 8 Ιουλίου.

Είναι πολύ πιθανό η πέμπτη δόση να είναι η πρώτη του νέου δανείου, καθώς αυτό το ενδεχόμενο κερδίζει συνεχώς έδαφος στις συζητήσεις και αναφέρθηκε και προχθές την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο από τον Ε. Βενιζέλο. Λίγο πριν, ή το πιθανότερο λίγο μετά τη σύνοδο, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και θα τεθεί σε ψηφοφορία το μεσοπρόθεσμο.

Αν η κυβέρνηση βγει αλώβητη από αυτή τη διαδικασία, προγραμματίζεται ένας ευρύς ανασχηματισμός, με το οικονομικό επιτελείο υποψήφιο για αντικατάσταση.

Κυβερνητικοί παράγοντες προϊδεάζουν για δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός φλερτάρει με την ιδέα να αναθέσει υπουργεία ή σημαντικά πόστα για την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου, όπως είναι ο τομέας των αποκρατικοποιήσεων (ο πρωθυπουργός θα ήθελε στη θέση αυτή τον Α. Ταμβακάκη της Εθνικής Τράπεζας), σε πρόσωπα ακόμα και έξω από το ΠΑΣΟΚ. Το είπε και ο ίδιος προχθές στο υπουργικό συμβούλιο.

Το χαρτί του δημοψηφίσματος μάλλον θέλει να το παίξει για θεσμικά θέματα που έχουν σχέση με το πολιτικό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης δεν μπορεί να πάει μακρύτερα από τη 15η Ιουλίου, ημέρα εκταμίευσης της πέμπτης δόσης. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΔΝΤ
Κυβέρνηση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Μεσοπρόθεσμo πρόγραμμα
Ομολογία αποτυχίας τα νέα οριζόντια μέτρα
Και νέα έκκληση για συναίνεση, με διάγγελμα
ΚΚΕ: Στοπ στη βαρβαρότητα
Κουβέλης: Επιτείνουν την ύφεση
Χουντής: Πρέπει να φύγουν
Για το ίδιο θέμα
Έκκληση Παπανδρέου για συνενόχους στη φοροεπιδρομή και το ξεπούλημα
Γιώργος με συναίσθημα και ...ιατρικούς όρους
Και νέα έκκληση για συναίνεση, με διάγγελμα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μεσοπρόθεσμo πρόγραμμα
Ομολογία αποτυχίας τα νέα οριζόντια μέτρα
Με τα φρένα σπασμένα...
Και νέα έκκληση για συναίνεση, με διάγγελμα
ΚΚΕ: Στοπ στη βαρβαρότητα
Κουβέλης: Επιτείνουν την ύφεση
Χουντής: Πρέπει να φύγουν
Νέο ελληνικό πακέτο
Γερμανικό «ναι» στο νέο πακέτο
Η ΕΚΤ πλησιάζει τις θέσεις Σόιμπλε
Βουλή
Γιώργος με συναίσθημα και ...ιατρικούς όρους
Δήμος Θεσσαλονίκης
Στο κελί για τη μαύρη τρύπα των 51,4 εκατ. ευρώ
Υπόθεση των υποβρυχίων
Χορεύοντας με τις μίζες
Εφοδος για έγγραφα
Αποδοκιμασίες πολιτικών
Κυνηγημένη εξουσία
Δημοκρατική Αριστερά
ΔΗΜ.ΑΡ.: προτείνει πλαφόν σε μισθούς Δημοσίου και συντάξεις
Νέα Δημοκρατία
Γαλάζια διάψευση για Φιγιόν
Υπουργείο Εξωτερικών
Το ΥΠΕΞ διαψεύδει δημοσίευμα περί συμφωνίας με Λιβύη
Άλλες ειδήσεις
Εφυγε στα 96 του ο Πάτρικ Λι Φέρμορ