Έντυπη Έκδοση

Και νέα έκκληση για συναίνεση, με διάγγελμα

Νέα έκκληση για συναίνεση στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός στις ηγεσίες των άλλων κομμάτων, κυρίως, όμως, στη Ν.Δ., για να μπορέσει, όπως είπε, στη σύνοδο κορυφής στις 24 Ιουνίου να απαιτήσει ακόμα μεγαλύτερες εγγυήσεις από τους εταίρους, μέχρι να βγει η χώρα από την κρίση.

Ο κ. Παπανδρέου, σε διάγγελμά του αργά το απόγευμα, υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές και σημαντικές συγκλίσεις μεταξύ των κομμάτων και είπε ότι «με εθνική συνεννόηση μπορούμε να διαπραγματευτούμε -εκείνες τις λύσεις που προκρίνουμε- από κοινού με τους εταίρους μας, κοιτώντας το καθήκον και όχι το αποτέλεσμα της επόμενης κάλπης». Πρότεινε τη σύσταση κοινών ομάδων εργασίας, επιλογή προσώπων κοινής αποδοχής σε κρίσιμες θέσεις, επεξεργασία κοινών προτάσεων, που οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς απόκλιση από τους στόχους.

«Μπορούμε και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να υπερβούμε τα κομματικά τείχη, να παραμερίσουμε τις μικροκομματικές και ψηφοθηρικές αντιλήψεις και να βάλουμε πρώτα την πατρίδα», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, με τη συναίνεση, οι πολιτικές δυνάμεις θα δείξουν στους εταίρους ότι «είμαστε σοβαροί με τα χρήματα που μας δανείζουν, σοβαροί στην προσπάθεια για μια Ελλάδα δίχως επιτηρήσεις, δίχως δανεικά» και οι αποφάσεις θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Χαρακτήρισε δύσκολη και σκληρή τη διαπραγμάτευση στην Ε.Ε., που θα γίνει στην επικείμενη σύνοδο κορυφής, στο τέλος του Ιουνίου. Γι' αυτό είπε ότι, αν η χώρα πάει στη σύνοδο με ένα πρόγραμμα ευρύτερα αποδεκτό, η θέση της θα είναι ακόμα ισχυρότερη, θα αποτελούσε εγγύηση για τους εταίρους μας, να επενδύσουν στη χώρα μας και να βάλουν πλάτη «έως ότου νοικοκυρέψουμε το δικό μας σπίτι».

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί μέχρι την ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, αλλά και μετά, κάθε έξυπνη, αποτελεσματική, δίκαιη και εφικτή πρόταση για το μεσοπρόθεσμο, αρκεί οι προτάσεις αυτές να είναι εφικτές, να οδηγούν στο στόχο του νοικοκυρέματος της οικονομίας και του κράτους, μέσα στο πλαίσιο των διεθνών μας υποχρεώσεων.

* Αποτυχημένη πολιτική στρατηγική καταλόγισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς στην κυβέρνηση και τόνισε, σχολιάζοντας το πρωθυπουργικό διάγγελμα, πως συναίνεση θα δώσει μόνο για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. «Τέτοια πολιτική, που βαθαίνει την κρίση, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να προσυπογράψει», είπε ο κ. Σαμαράς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Σχετικά θέματα: Μεσοπρόθεσμo πρόγραμμα
Ομολογία αποτυχίας τα νέα οριζόντια μέτρα
Με τα φρένα σπασμένα...
ΚΚΕ: Στοπ στη βαρβαρότητα
Κουβέλης: Επιτείνουν την ύφεση
Χουντής: Πρέπει να φύγουν
Για το ίδιο θέμα
Με τα φρένα σπασμένα...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μεσοπρόθεσμo πρόγραμμα
Ομολογία αποτυχίας τα νέα οριζόντια μέτρα
Με τα φρένα σπασμένα...
Και νέα έκκληση για συναίνεση, με διάγγελμα
ΚΚΕ: Στοπ στη βαρβαρότητα
Κουβέλης: Επιτείνουν την ύφεση
Χουντής: Πρέπει να φύγουν
Νέο ελληνικό πακέτο
Γερμανικό «ναι» στο νέο πακέτο
Η ΕΚΤ πλησιάζει τις θέσεις Σόιμπλε
Βουλή
Γιώργος με συναίσθημα και ...ιατρικούς όρους
Δήμος Θεσσαλονίκης
Στο κελί για τη μαύρη τρύπα των 51,4 εκατ. ευρώ
Υπόθεση των υποβρυχίων
Χορεύοντας με τις μίζες
Εφοδος για έγγραφα
Αποδοκιμασίες πολιτικών
Κυνηγημένη εξουσία
Δημοκρατική Αριστερά
ΔΗΜ.ΑΡ.: προτείνει πλαφόν σε μισθούς Δημοσίου και συντάξεις
Νέα Δημοκρατία
Γαλάζια διάψευση για Φιγιόν
Υπουργείο Εξωτερικών
Το ΥΠΕΞ διαψεύδει δημοσίευμα περί συμφωνίας με Λιβύη
Άλλες ειδήσεις
Εφυγε στα 96 του ο Πάτρικ Λι Φέρμορ