Έντυπη Έκδοση

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΟΪΜΠΛΕ - ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ 120 ΔΙΣ.

Γερμανικό «ναι» στο νέο πακέτο

Σε μια συνεδρίαση με έντονες αντεγκλήσεις και φορτισμένη ατμόσφαιρα, όπου κυριάρχησε η αμηχανία μπροστά στο ελληνικό πρόβλημα, η γερμανική Βουλή ενέκρινε χθες με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας το «σχέδιο Σόιμπλε» για τη σωτηρία της Ελλάδας από τη χρεοκοπία.

Το σχέδιο σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει ένα νέο οικονομικό πακέτο άγνωστου μέχρι στιγμής ύψους -Γερμανοί αξιωματούχοι το ανεβάζουν σύμφωνα με ανταπόκριση του «Ρόιτερ», από το Βερολίνο στα 120 δισ. ευρώ-, ήπια αναδιάρθρωση και κυρίως τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο σημείο, φαίνεται να συμφωνούν όλα τα γερμανικά κόμματα, ακόμη και η Αριστερά.

Πριν από την ψηφοφορία είχε προηγηθεί με δραματικούς τόνους ομιλία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ξεκίνησε με τα λόγια: «Κυρίες και κύριοι, η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα είναι πολύ σοβαρή».

Παρά τους φόβους που υπήρχαν για διαρροές στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αυτές τελικά αποφεύχθηκαν, ωστόσο έγινε δεκτό το αίτημα διαφωνούντων κυβερνητικών βουλευτών, δηλαδή το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα να συνδέεται με νέα δημοσιονομικά μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις.

Οπως τόνισε στην ομιλία του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -προκειμένου να πείσει όχι μόνον τους Γερμανούς βουλευτές, αλλά κυρίως τη γερμανική κοινή γνώμη και τους φορολογουμένους, που καλούνται και πάλι να στηρίξουν την Ελλάδα: «Εάν δεν πάρει η Ελλάδα την επόμενη δόση, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας, με πολύ μεγάλες συνέπειες για την ευρωζώνη και συνολικά για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ακόμη μία φορά θύμισε ότι η Γερμανία έχει κερδίσει πάρα πολλά από την καθιέρωση του ευρώ, ενώ για το ύψος του νέου πακέτου τόνισε ότι δεν μπορούμε τώρα να ορίσουμε το μέγεθός του.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει νέες σκληρές προσπάθειες για να διορθώσει τα δημοσιονομικά της και υπογράμμισε: «Η σωτηρία της Ελλάδας είναι στα χέρια των Ελλήνων».

Ζήτησε να ανταλλαγούν τα νέα ομόλογα του ελληνικού κράτους με παλαιά, «ώστε να πάρει μια νέα ανάσα η Ελλάδα για τα επόμενα επτά χρόνια» και υπενθύμισε ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα και νέες ιδιωτικοποιήσεις.

Δήλωσε ότι η συμμετοχή ιδιωτών είναι θέμα δικαιοσύνης, αφού τα βάρη σωτηρίας της Ελλάδας πρέπει να μοιραστούν με τους φορολογουμένους, και σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες με τη Γαλλία, αλλά και την ΕΚΤ, σημείωσε: «Σέβομαι τις διαφωνίες με την ΕΚΤ, που υπάρχουν στο θέμα συμμετοχής των ιδιωτών, πιστεύω όμως ότι μια κοινή ομάδα εργασίας θα μας βοηθήσει να βρούμε λύση».

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, κ. Σταϊνμάγιερ, δεν φάνηκε κατά βάση να διαφωνεί με τις προτάσεις Σόιμπλε, εξαπέλυσε όμως σφοδρή κριτική κατά της μέχρι τώρα πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ.

Στον Σταϊνμάγιερ επιτέθηκε ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής κ. Κάουντε, ο οποίος και υποστήριξε ότι Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν μεγάλη ευθύνη για το ελληνικό πρόβλημα, καθώς αυτοί «έβαλαν την Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων, Φριντς Κουν, ήταν ο μόνος που ζήτησε ως λύση την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο εκπρόσωπος της Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, ανέφερε ότι «οι περικοπές και η υψηλή φορολογία χειροτερεύουν την κατάσταση στην Ελλάδα», ζήτησε ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη χώρα μας, έλεγχο των διεθνών αγορών και τάχθηκε υπέρ του προγράμματος Σόιμπλε σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών στη σωτηρία της Ελλάδας.

Οπως είπε ο ίδιος: «Αυτό έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Ομως, απ' ό,τι φαίνεται, η Ντόιτσε Μπανκ κάνει ό,τι θέλει τη γερμανική κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση την Ντόιτσε Μπανκ».

Με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις εξελίξεις και συμμετέχει στην αναζήτηση λύσεων. Θέλουμε, είπε, να αποφύγουμε πιστωτικό γεγονός. Υπάρχουν πολλές προτάσεις στο τραπέζι, τις συζητάμε και θέτουμε στη διάθεση των ενδιαφερομένων την εμπειρία και τεχνογνωσία μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Οικονομική κρίση
Γερμανία
Σχετικά θέματα: Νέο ελληνικό πακέτο
Η ΕΚΤ πλησιάζει τις θέσεις Σόιμπλε
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μεσοπρόθεσμo πρόγραμμα
Ομολογία αποτυχίας τα νέα οριζόντια μέτρα
Με τα φρένα σπασμένα...
Και νέα έκκληση για συναίνεση, με διάγγελμα
ΚΚΕ: Στοπ στη βαρβαρότητα
Κουβέλης: Επιτείνουν την ύφεση
Χουντής: Πρέπει να φύγουν
Νέο ελληνικό πακέτο
Γερμανικό «ναι» στο νέο πακέτο
Η ΕΚΤ πλησιάζει τις θέσεις Σόιμπλε
Βουλή
Γιώργος με συναίσθημα και ...ιατρικούς όρους
Δήμος Θεσσαλονίκης
Στο κελί για τη μαύρη τρύπα των 51,4 εκατ. ευρώ
Υπόθεση των υποβρυχίων
Χορεύοντας με τις μίζες
Εφοδος για έγγραφα
Αποδοκιμασίες πολιτικών
Κυνηγημένη εξουσία
Δημοκρατική Αριστερά
ΔΗΜ.ΑΡ.: προτείνει πλαφόν σε μισθούς Δημοσίου και συντάξεις
Νέα Δημοκρατία
Γαλάζια διάψευση για Φιγιόν
Υπουργείο Εξωτερικών
Το ΥΠΕΞ διαψεύδει δημοσίευμα περί συμφωνίας με Λιβύη
Άλλες ειδήσεις
Εφυγε στα 96 του ο Πάτρικ Λι Φέρμορ