Έντυπη Έκδοση

Η ΕΚΤ πλησιάζει τις θέσεις Σόιμπλε

Πιο κοντά στις θέσεις Σόιμπλε φαίνεται να έρχεται η ΕΚΤ, με τον προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι να δηλώνει αισιόδοξος για συμφωνία πάνω στο νέο ελληνικό πακέτο μέχρι τα τέλη του μήνα.

Τη ίδια στιγμή Μέρκελ και Σαρκοζί συναντώνται την ερχόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο, με στόχο τον συντονισμό του γαλλογερμανικού άξονα εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 24-25 του μήνα, αλλά και του Eurogroup που θα προηγηθεί στις 20 Ιουνίου.

Τη στροφή υπέρ κάποιας μορφής «ήπιας αναδιάρθρωσης» της ΕΚΤ ανήγγειλε χθες ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Βίκτορ Κονστάτσιο, λέγοντας ότι ο Τρισέ δεν έχει αποκλείσει την ιδέα ενός προγράμματος ανακούφισης του χρέους για την Ελλάδα μέσω παράτασης της λήξης των ομολόγων.

Με δηλώσεις του χθες στη Φρανκφούρτη ο Κονστάτσιο υποστήριξε ότι ο Τρισέ απλώς απέκλεισε τη δημιουργία μηχανισμών που θα προκαλούσαν πιστωτικό γεγονός. «Ο πρόεδρος απέκλεισε πολλά πράγματα χθες (σ.σ. προχθές) αλλά δεν είπε ότι θα πρέπει να αποκλειστεί η παράταση της λήξης των ομολόγων. Αυτό που όντως είπε είναι ότι απέκλεισε ένα σχήμα που θα προκαλούσε πιστωτικό γεγονός ή επιλεκτική χρεοκοπία», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Προχθές ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ είχε δηλώσει κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη ότι είναι αντίθετος σε οποιασδήποτε μορφή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα η οποία δεν «θα είναι καθαρά εθελοντική».

Η ΕΚΤ, με βάση τις δηλώσεις Κονστάτσιο, φαίνεται να έρχεται πιο κοντά στις απόψεις Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να μελετά το ενδεχόμενο κάποιου είδους αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με ανταλλαγή των ομολόγων με νέα και παράταση της λήξης τους για επτά χρόνια, παράλληλα με τη χορήγηση νέας βοήθειας. Αυτό που φοβάται η Γερμανία, και εν μέρει η ΕΚΤ, είναι να μη φανεί η αναδιάρθρωση σαν κάποιου είδους χρεοκοπία, με ό,τι αυτή συνεπάγεται ως προς την αντίδραση των αγορών. Δίλημμα που δεν φαίνεται να έχουν προς το παρόν λύσει, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη πάρει θέση και θεωρούν την οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους ντε φάκτο χρεοκοπία.

Με την Ελλάδα να ταλανίζεται μεταξύ «εθελοντικής» ή «κανονικής» χρεοκοπίας, η Ε.Ε. ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα: το νέο πακέτο βοήθειας. Σε συνέντευξη Τύπου από το Νίζχνι Νοβγκορόντ της Ρωσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι το νέο πακέτο ελληνικής βοήθειας θα έχει συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

«Εργαζόμαστε σε διαφορετικά επίπεδα για το πακέτο. Πρώτα απ' όλα στην Ελλάδα, πάνω στο πακέτο μέτρων για τη διόρθωση της δημοσιονομικής υστέρησης το 2011 και αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια», επισήμανε ο Ρομπάι.

«Εργαζόμαστε επίσης για την κάποιας μορφής ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να προκληθεί πτώχευση ή πιστωτικό γεγονός», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Εργαζόμαστε πάνω σε πρόσθετα χρηματοοικονομικά μέσα για την Ελλάδα, όπως και στο παρελθόν, θα έχουμε θετικό αποτέλεσμα και θα καταλήξουμε σε συμφωνία κατά τα τέλη του μήνα. Είμαι πεπεισμένος».

Στο Βερολίνο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ ανακοίνωσε χθες ότι Μέρκελ και Σαρκοζί θα συναντηθούν στη γερμανική πρωτεύουσα την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην ευρωζώνη. «Ολα τα τρέχοντα διεθνή θέματα θα συζητηθούν, αλλά οι συζητήσεις θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Η γερμανική κυβέρνηση θα επιχειρήσει προφανώς να κάμψει τις γαλλικές αντιδράσεις σε οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Νέο ελληνικό πακέτο
Γερμανικό «ναι» στο νέο πακέτο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μεσοπρόθεσμo πρόγραμμα
Ομολογία αποτυχίας τα νέα οριζόντια μέτρα
Με τα φρένα σπασμένα...
Και νέα έκκληση για συναίνεση, με διάγγελμα
ΚΚΕ: Στοπ στη βαρβαρότητα
Κουβέλης: Επιτείνουν την ύφεση
Χουντής: Πρέπει να φύγουν
Νέο ελληνικό πακέτο
Γερμανικό «ναι» στο νέο πακέτο
Η ΕΚΤ πλησιάζει τις θέσεις Σόιμπλε
Βουλή
Γιώργος με συναίσθημα και ...ιατρικούς όρους
Δήμος Θεσσαλονίκης
Στο κελί για τη μαύρη τρύπα των 51,4 εκατ. ευρώ
Υπόθεση των υποβρυχίων
Χορεύοντας με τις μίζες
Εφοδος για έγγραφα
Αποδοκιμασίες πολιτικών
Κυνηγημένη εξουσία
Δημοκρατική Αριστερά
ΔΗΜ.ΑΡ.: προτείνει πλαφόν σε μισθούς Δημοσίου και συντάξεις
Νέα Δημοκρατία
Γαλάζια διάψευση για Φιγιόν
Υπουργείο Εξωτερικών
Το ΥΠΕΞ διαψεύδει δημοσίευμα περί συμφωνίας με Λιβύη
Άλλες ειδήσεις
Εφυγε στα 96 του ο Πάτρικ Λι Φέρμορ