Έντυπη Έκδοση

ΚΟΝΤΡΕΣ ΤΣΙΠΡΑ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΟ ΦΟΝΤΟ

Γιώργος με συναίσθημα και ...ιατρικούς όρους

Δηλώνοντας εν πολλοίς πως «δεν κωλώνει» να αρνηθεί τα δανεικά, ο πρωθυπουργός επιδίωξε χθες στη Βουλή τον προσεταιρισμό της αντιπολίτευσης αλλά κυρίως της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας στο Μεσοπρόθεσμο, επισείοντας την ευθύνη τους έναντι της χρεοκοπίας.

Γ. Παπανδρέου Γ. Παπανδρέου Με την ίδια αποφασιστικότητα προειδοποίησε για πρώτη φορά ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ πως «δεν θα επιτρέψει» νέες επιθέσεις σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας ταυτόχρονα να ελέγξει το εύρος των κινητοποιήσεων.

Ο πρωθυπουργός μεταχειρίστηκε προσωπικό τόνο -ως «συναισθηματικό» τον προσδιόρισε ο ίδιος- για να απαντήσει στον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εάν θεωρεί πως «διαθέτει τη στοιχειώδη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρεί στην πολιτική του ερήμην του λαού, και μάλιστα με τον λαό όχι στους καναπέδες αλλά στους δρόμους».

«Δεν το κάνω για την πάρτη μου, το κάνω για τον εργαζόμενο, για τον συνταξιούχο, για τη νέα γενιά. Ποιος άλλος πρωθυπουργός θα ήθελε να βγαίνει με τον δίσκο και να μαζεύει λεφτά από άλλες χώρες και από πάνω να ακούει τα σχολιανά του;». Και συνέχισε ρωτώντας: «Θέλετε να τα διεκδικήσω ή όχι τα χρήματα; Αν μου πείτε "άντε φτύσ' τους", θα το κάνω. Κι εγώ πολλές φορές λέω: "Αϊ στο καλό μ' αυτούς που έχουμε πάνω από τα κεφάλια μας". Θα ήταν εύκολο να κάνω τον ήρωα και να αισθανθώ εθνική ανάταση. Αλλά την επόμενη ημέρα δεν θα είχαμε να πληρώσουμε τους συνταξιούχους».

Βλέπει πλατεία

Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες δήλωσε «υπέρ», εφιστώντας ωστόσο την προσοχή σ' αυτούς που «προσπαθούν να τις ποδηγετήσουν, να γίνουν εργαλείο στα χέρια κάποιων που με ευχάριστα λόγια προσπαθούν να δημιουργήσουν διχασμό». Και απευθύνθηκε ξεκάθαρα στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Εχουμε παλέψει για τη δημοκρατία και δεν θα αφήσουμε ομάδες που υποκινούνται από το δικό σας κόμμα, με βίαιο τρόπο να εμποδίζουν τον ελεύθερο λόγο δικών μας στελεχών. Δεν θα επιτρέψουμε αυθαιρεσίες και αυταρχισμούς».

«Ακόμη και μια ιδιωτική επιχείρηση όταν στέλνει τον διευθύνοντα σύμβουλο να δανειστεί και επιστρέφει μιλώντας τη γλώσσα των δανειστών, η εταιρεία αμέσως τον απολύει», αντέτεινε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας στο ερώτημα του πρωθυπουργού: «Σώζεται κάποιος χρεοκοπημένος με νέα δάνεια, ακόμη πιο σκληρά, όχι για ανάπτυξη, αλλά για να αποπληρώσει τα προηγούμενα; Ενα χρόνο τι κάνετε; Γιατί εκεί που αποτύχατε χθες θα πετύχετε σήμερα και μάλιστα με μια πολιτική που φτάνει στα όρια του παραλογισμού;». Υπενθύμισε στον Γ. Παπανδρέου πως όταν εξελέξη πρωθυπουργός δήλωσε αντιεξουσιαστής, υποστηρίζοντας σε αντιδιαστολή: «Τώρα είστε εξουσιομανής στην εξουσία, γαντζωμένος στην καρέκλα του Μαξίμου». Και κατέληξε: «Ο λαός θέλει δύο πράγματα: αλλαγή πολιτικής και δημοκρατία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου γέμιζε τις πλατείες έχοντας τον λαό υπέρ του, εσείς τις γεμίζετε έχοντας τον λαό εναντίον σας».

«Μιλάω τη γλώσσα της Ελλάδας», απάντησε ο Γ. Παπανδρέου υπεραμυνόμενος της συνέπειας της χώρας. «Το φάρμακο δεν είναι ευχάριστο και η θεραπεία θέλει συνέπεια. Είμαι δίπλα στους πολίτες όσο πιο πολύ μπορώ. Αλλά γι' αυτούς παλεύουμε. Αυτό το πατριωτικό καθήκον κι εγώ και η παράταξη και η Κ.Ο. υπηρετούμε» θέτοντας προ ιδεολογικού τετελεσμένου τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Οι καταθέσεις

Με αφορμή σχετική πρόταση του Αλ. Τσίπρα να φορολογηθούν οι καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Ελβετούς, υπογραμμίζοντας πάντως τη δυσκολία στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να υπάρξει ειδικό καθεστώς φορολόγησής τους.

Τέλος, εμφανίστηκε ακόμη για μία φορά ανοιχτός στη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων τόσο για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού (εκλογικός νόμος, διαφάνεια στη λειτουργία των κομμάτων κ.ά.) όσο και για το νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ξεκαθάρισε πως δεν θα στηρίξει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αφήνοντας ανοιχτή τη συμμετοχή του στη συζήτηση και πρότεινε τριετές πάγωμα των τιμών όλων των προϊόντων.****

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
ΣΥΡΙΖΑ
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Με τα φρένα σπασμένα...
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Μεσοπρόθεσμo πρόγραμμα
Ομολογία αποτυχίας τα νέα οριζόντια μέτρα
Με τα φρένα σπασμένα...
Και νέα έκκληση για συναίνεση, με διάγγελμα
ΚΚΕ: Στοπ στη βαρβαρότητα
Κουβέλης: Επιτείνουν την ύφεση
Χουντής: Πρέπει να φύγουν
Νέο ελληνικό πακέτο
Γερμανικό «ναι» στο νέο πακέτο
Η ΕΚΤ πλησιάζει τις θέσεις Σόιμπλε
Βουλή
Γιώργος με συναίσθημα και ...ιατρικούς όρους
Δήμος Θεσσαλονίκης
Στο κελί για τη μαύρη τρύπα των 51,4 εκατ. ευρώ
Υπόθεση των υποβρυχίων
Χορεύοντας με τις μίζες
Εφοδος για έγγραφα
Αποδοκιμασίες πολιτικών
Κυνηγημένη εξουσία
Δημοκρατική Αριστερά
ΔΗΜ.ΑΡ.: προτείνει πλαφόν σε μισθούς Δημοσίου και συντάξεις
Νέα Δημοκρατία
Γαλάζια διάψευση για Φιγιόν
Υπουργείο Εξωτερικών
Το ΥΠΕΞ διαψεύδει δημοσίευμα περί συμφωνίας με Λιβύη
Άλλες ειδήσεις
Εφυγε στα 96 του ο Πάτρικ Λι Φέρμορ