Έντυπη Έκδοση

ΝΤ. ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΖ ΜΠΑΡΕΡΑ Ο ΥΦ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ

«Ούτε ένας Κουβανός άνεργος»

Δεν πρόκειται για απολύσεις αλλά για «μετατάξεις», δηλώνει στην «Ε» ο Κουβανός υφυπουργός Εξωτερικών Νταγκομπέρτο Ροντρίγκεζ Μπαρέρα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις τελευταίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του και την είδηση που δέσποσε στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ για 500.000 απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

«Δεν πιστεύουμε στην "ελευθερία" που υποτίθεται  ότι είχαμε πριν από την επανάσταση,  όταν λειτουργούσαν 38 κόμματα  και ο λαός ζούσε καταπιεσμένος.  Δεν είχε σημασία ποιος είχε  την εξουσία, αφού οι φτωχοί  γίνονταν φτωχότεροι  και οι πλούσιοι  πλουσιότεροι»  (φωτ. Μ. Βαλασόπουλος) «Δεν πιστεύουμε στην "ελευθερία" που υποτίθεται ότι είχαμε πριν από την επανάσταση, όταν λειτουργούσαν 38 κόμματα και ο λαός ζούσε καταπιεσμένος. Δεν είχε σημασία ποιος είχε την εξουσία, αφού οι φτωχοί γίνονταν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι» (φωτ. Μ. Βαλασόπουλος) «Δεν λέμε σε κάποιον ότι δεν έχεις πλέον θέση εδώ και πρέπει να φεύγεις. Αλλά δημιουργήθηκαν και εξακολουθούν να δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε οι άνθρωποι αυτοί που εργάζονται στον δημόσιο τομέα να μπορέσουν να εργαστούν, μια μορφή μετάταξης, σε ένα διαφορετικό τομέα, σε συνεταιρισμούς και βέβαια στον επιχειρηματικό τομέα, όπου μπορεί κάποιος να εργαστεί ως αυτοαπασχολούμενος ή να ανοίξει μια μικρή δική του επιχείρηση», εξηγεί με συνέντευξή του στην «Ε» ο κ. Μπαρέρα, ο οποίος βρέθηκε προ ημερών σε ταξίδι-αστραπή στη χώρα μας στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας σε χώρες της Ε.Ε.

Διαβεβαιώνει μάλιστα «ότι ο δημόσιος τομέας στην οικονομία θα συνεχίσει να έχει την πρωτοκαθεδρία», απορρίπτει μετά βδελυγμίας τα περί τέλους του σοσιαλισμού στην Κούβα και δεν παραλείπει να ευχαριστήσει την Ελλάδα και τους Ελληνες για τη συμπαράστασή τους τόσο στον αγώνα κατά του αμερικανικού εμπάργκο όσο και στην προσπάθεια για βελτίωση των σχέσεων με την Ε.Ε.

Πού βρίσκονται σήμερα οι ελληνοκουβανικές σχέσεις;

«Οι διμερείς σχέσεις μας βρίσκονται σε καλό επίπεδο. Εχουμε ξαναρχίσει τον διμερή διάλογο και αναζητούμε πάντοτε τρόπους για να υπάρξουν ανταλλαγές σε διάφορους τομείς, όπως ο οικονομικός και εμπορικός τομέας, αλλά και στον τομέα του πολιτισμού. Υπάρχει πολύ μεγάλη συμπάθεια μεταξύ των δύο λαών μας. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα και τους Ελληνες για τη στήριξή τους στον αγώνα για την άρση του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει κατά της Κούβας οι ΗΠΑ. Θέλουμε ακόμη να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα για την υποστήριξή της στην προοπτική της εξομάλυνσης των σχέσεων με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και την ίδια την Ε.Ε.».

Αλλαγές με εθνική συναίνεση

Η Κούβα προχωρά σήμερα σε σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Διαβάσαμε στα διεθνή ΜΜΕ για απολύσεις 500.000 εργαζομένων στο Δημόσιο. Είναι όντως έτσι;

«Για μας πρωτεύον ζήτημα είναι η τελειοποίηση του σοσιαλιστικού συστήματος, όπως επίσης και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της οικονομίας, πάντοτε με σκοπό τη μεγαλύτερη ευημερία του λαού. Οι οικονομικές αλλαγές στην Κούβα είναι πάντοτε αποτέλεσμα εθνικής συναίνεσης. Η νέα πολιτική πριν εφαρμοστεί υποβλήθηκε σε ένα πραγματικό λαϊκό δημοψήφισμα. Από τα 11 εκατ. πληθυσμού της χώρας, τα 9 εκατ. συμμετείχαν στον διάλογο. Ολες οι γνώμες ελήφθησαν υπόψη. Το τελικό κείμενο προσαρμόστηκε ανάλογα στις προτάσεις και τα αιτήματα που συλλέξαμε από τον λαό που μετείχε στη διαδικασία.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται τώρα, όπως και πριν, δεν είναι απλά μια απόφαση της κυβέρνησης, αλλά απόφαση του κουβανικού λαού. Τα μέτρα έχουν βεβαίως να κάνουν και με το πόσο επηρεάζει και εμάς η παγκόσμια οικονομική κρίση, με δεδομένο μάλιστα ότι η Κούβα υφίσταται εμπορικό, οικονομικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει πληγεί επίσης από ιδιαίτερες φυσικές καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Ολα αυτά δημιουργούν ένα πλαίσιο που μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε την κατάσταση. Ενα από τα μέτρα αυτά αποσκοπεί στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Μιλήσαμε λοιπόν αρχικά για 500.000 άτομα, αλλά εμείς δεν μιλάμε για απολύσεις. Γιατί δεν είναι απολύσεις. Δεν λέμε λοιπόν σε κάποιον ότι δεν έχεις πλέον θέση εδώ και πρέπει να φεύγεις. Αλλά δημιουργήθηκαν και εξακολουθούν να δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε οι άνθρωποι αυτοί που εργάζονται στον δημόσιο τομέα να μπορέσουν να εργαστούν, μια μορφή μετάταξης, σε ένα διαφορετικό τομέα, σε συνεταιρισμούς και βέβαια στον επιχειρηματικό τομέα όπου μπορεί κάποιος να εργαστεί ως αυτοαπασχολούμενος ή να ανοίξει μια μικρή δική του επιχείρηση. Σε όλη αυτή τη διαδικασία θα εξακολουθήσει το κάθε άτομο να έχει την προστασία του κράτους. Ούτε ένας εργαζόμενος στην Κούβα δεν πρόκειται να μείνει χωρίς δουλειά, απροστάτευτος.

Υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία ελήφθησαν με λαϊκή συναίνεση, τα οποία αποβλέπουν στη μείωση των μη αναγκαίων δαπανών για να συγκεντρωθούν περισσότεροι πόροι στα βασικά κοινωνικά προγράμματα, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το σύστημα της δωρεάν καθολικής υγείας και παιδείας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και την κοινωνική ασφάλιση, η οποία καλύπτει όλους βεβαίως τους πολίτες. Αυτά είναι επιτεύγματα της επανάστασης εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό στο οποίο αποσκοπούμε τώρα είναι να συνεχίσουμε να τα διασφαλίζουμε αλλά και να πετύχουμε ένα υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο.

Η επικαιροποίηση του οικονομικού μοντέλου συνεπάγεται και την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, η οποία είχε μειωθεί κατά πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. Περιλαμβάνει επίσης και μια μεγαλύτερη ευελιξία από πλευράς των τοπικών αρχών όσον αφορά τη χρήση των πόρων».

Ατομική ιδιοκτησία επιτρέπεται;

«Πάντοτε υπήρχε ατομική ιδιοκτησία. Πριν από την εφαρμογή των πρόσφατων μέτρων 400.000 άνθρωποι είχαν το δικό τους κομμάτι γης και το καλλιεργούσαν. Το 85% των Κουβανών είναι ιδιοκτήτες των σπιτιών τους και 150.000 Κουβανοί είχαν δική τους επιχείρηση και πριν από τα τελευταία μέτρα. Τους τελευταίους μήνες έχουν προστεθεί σε αυτούς άλλες 300.000. Το δικαίωμα της ατομικής ιδιοκτησίας υπήρχε και προστατεύεται από τη νομοθεσία μας».

Στόχος κάθε πολιτικής, ο άνθρωπος

Κάποια ΜΜΕ μιλούν για το τέλος του σοσιαλισμού στην Κούβα.

«Κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Στόχος κάθε πολιτικής στην Κούβα είναι ο άνθρωπος. Μια κοινωνία στην οποία όλοι οι πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δωρεάν καθολική υγεία, να έχουν πρόσβαση στη δωρεάν παιδεία σε κάθε επίπεδο και να έχουν εξασφαλισμένο το δικαίωμά τους στη διατροφή και την εργασία. Τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, χαίρουν πλήρους προστασίας. Στόχος μας είναι μια κοινωνία που εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες. Αν αυτό δεν είναι σοσιαλισμός, τότε τι είναι;

Ολα αυτά που σας προανέφερα, όχι μόνο είναι εξασφαλισμένα στην Κούβα αλλά θα συνεχίσουν να είναι. Από την άλλη πλευρά, σας διαβεβαιώνω ότι ο δημόσιος τομέας στην οικονομία θα συνεχίσει να έχει την πρωτοκαθεδρία. Η κουβανική κοινωνία θα συνεχίσει να λειτουργεί με βάση τη διαδικασία της συναίνεσης. Η διαδικασία λήψης των αποφάσεων βρίσκεται στα χέρια του λαού».

Κάποιες αλλαγές στο ζήτημα των πολιτικών ελευθεριών;

«Πάντοτε προσπαθούμε να βελτιώνουμε την κατάσταση. Αλλά δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τις ελευθερίες που έχουμε ήδη κατακτήσει. Δεν πιστεύουμε στην "ελευθερία" που, υποτίθεται, είχαμε πριν από την επανάσταση, όταν λειτουργούσαν 38 κόμματα και ο λαός ζούσε καταπιεσμένος. Δεν είχε σημασία ποιος κρατούσε την εξουσία. Οι φτωχοί γίνονταν πιο φτωχοί και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

Πιστεύουμε ότι το πολιτικό σύστημα και το καθεστώς που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να λύσει τα προβλήματα. Είναι ένα σύστημα που στηρίζεται στη βούληση των πολιτών. Πιστεύω ότι αυτό είναι το ιδεώδες της δημοκρατίας. Αυτό ήταν το ιδεώδες της δημοκρατίας των μεγάλων στοχαστών της ανθρωπότητας, η δημοκρατία του λαού».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κούβα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Ερντογάν για 3 στα 3
Ιταλία
Με την «Ωδή στο νερό» ψηφίζουν οι Ιταλοί κατά των πυρηνικών
Η Ιταλία ανακάλεσε λόγω Μπατίστι τον πρεσβευτή της από τη Βραζιλία
Γερμανία
Από κακιά φύτρα
Διαδίκτυο
Επίθεση από τους «Anonymous» σε δικτυακούς τόπους τουρκικών υπηρεσιών
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ιούλιο του 2013, η Κροατία στην Ε.Ε.
Κούβα
«Ούτε ένας Κουβανός άνεργος»
Συρία
Ερπύστριες καταστολής
Άλλες ειδήσεις
Ρόμπερτ Γκέιτς κατά του ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ σηκώνουν το βάρος μαζί με λίγες χώρες όπως η Ελλάδα
Οταν το Χάρβαρντ «επενδύει» σε αφρικανική γη