Έντυπη Έκδοση

Με την «Ωδή στο νερό» ψηφίζουν οι Ιταλοί κατά των πυρηνικών

Στοπ!

Κάτω τα χέρια από το αργυρό μου παρελθόν./

Δεν ανήκω σε σένα!/ Δεν θέλω να ανήκω σε κανέναν./

Ανήκω σε όλους σας, πλούσιους και φτωχούς, ωραίους και άσχημους, υγιείς και ασθενείς/

Είμαι το νερό και το νερό δεν έχει αφεντάδες, δεν τους επιθυμεί

Η «Ωδή στο νερό», γραμμένη από έναν υπέρμαχο του δημόσιου χαρακτήρα της ιταλικής υπηρεσίας υδάτων, έγινε όπλο -ασύνηθες είναι αλήθεια- για το στρατό των πάρα πολλών πολιτών που κινητοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιταλία, προκειμένου να απορριφθεί η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού, η οποία πέρασε με νόμο από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Είναι και άλλα όμως τα θέματα, ανάμεσά τους τα πυρηνικά.

Οι Ιταλοί καλούνται αύριο και μεθαύριο σε δημοψήφισμα με τέσσερα ερωτήματα. Τα δύο αφορούν την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, το τρίτο τα πυρηνικά και το τέταρτο το λεγόμενο «θεμιτό κώλυμα». Οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν «ναι» αν θέλουν να αλλάξει ο υφιστάμενος νόμος που προβλέπει ιδιωτικοποίηση του νερού, «ναι» αν θέλουν να ακυρώσουν σχέδια της κυβέρνησης που αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο για επιστροφή της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, «ναι» αν επιθυμούν να αποσυρθεί νόμος που λέει ότι όσοι ασκούν πολιτικό αξίωμα έχουν ασυλία από δίκη (λέγε με Μπερλουσκόνι).

Το ερώτημα για τα πυρηνικά μπήκε στο δημοψήφισμα μετά από δικαστική μάχη. Η συμπερίληψή του θεωρήθηκε μια πρώτη σημαντικότατη νίκη για το στρατόπεδο των πολέμιων της πυρηνικής ενέργειας, οι οποίοι μάλιστα έκτοτε έχουν κερδίσει την υποστήριξη μέχρι και της πανιταλικής ένωσης ογκολόγων. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε ελπίσει ότι θα κατάφερνε να αφήσει το ερώτημα για τα πυρηνικά εκτός, δεδομένου ότι μετά τη Φουκουσίμα είχε εκδώσει απόφαση με την οποία παγώνει την κατασκευή νέων σταθμών. Αλλά έχασε. Νευρικός, όταν ερωτάται για τα δημοψηφίσματα, λέει ότι ο κόσμος είναι ελεύθερος να επιλέξει, «μολονότι αυτά γεννήθηκαν μέσα στη δημαγωγία». Δηλώνει δε ότι ο ίδιος «σκέφτεται να μην πάει να ψηφίσει».

Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα, ώστε αυτό να είναι έγκυρο, είναι το μεγαλύτερο στοίχημα. Παρά την αποτυχία του μακαρίτη Μπετίνο Κράξι, το 1991, να διώξει τους ψηφοφόρους από τις πόλεις -και τις κάλπες- καλώντας τους «να πάνε για μπάνιο», οι σημερινοί κυβερνώντες επιμένουν φροντίζοντας να τοποθετήσουν το δημοψήφισμα στο έμπα του ζεστού καλοκαιριού.

Οι οπαδοί του «ναι» όμως είχαν άλλα σχέδια προκειμένου να πιάσουν το 50% συν μία ψήφο που απαιτείται για να είναι έγκυρο. Κινητοποιήθηκαν διαδικτυακά και πέραν των πολιτικών απόψεων με την ανάλογη επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν, τις... ωδές κ.λπ. κοινοποίησαν εκατοντάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες που θα γίνουν μετά την ερχόμενη Δευτέρα, στις οποίες το κοινό θα πάει δωρεάν υπό την προϋπόθεση να έχει προσέλθει στο δημοψήφισμα. Επίσης, τεράστιος αριθμός καταστημάτων θα δίνουν εκπτώσεις και δώρα σε όποιον πάει να ψηφίσει.

Από το 1995 η Ιταλία δεν έχει δει έγκυρο δημοψήφισμα, τώρα όμως, λένε οι παρατηρητές, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μετά τις δίκες για σκάνδαλα, σεξουαλικά και άλλα, και την ήττα στις τοπικές εκλογές, ο Μπερλουσκόνι έχει τώρα και το δημοψήφισμα. Αν είναι έγκυρο, το πιθανότερο θα είναι να βγάλει «ναι». «Ναι» στις αλλαγές, «όχι» πια στην πολιτική και τη γενικότερη στάση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιταλία
Σχετικά θέματα: Ιταλία
Η Ιταλία ανακάλεσε λόγω Μπατίστι τον πρεσβευτή της από τη Βραζιλία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Ερντογάν για 3 στα 3
Ιταλία
Με την «Ωδή στο νερό» ψηφίζουν οι Ιταλοί κατά των πυρηνικών
Η Ιταλία ανακάλεσε λόγω Μπατίστι τον πρεσβευτή της από τη Βραζιλία
Γερμανία
Από κακιά φύτρα
Διαδίκτυο
Επίθεση από τους «Anonymous» σε δικτυακούς τόπους τουρκικών υπηρεσιών
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ιούλιο του 2013, η Κροατία στην Ε.Ε.
Κούβα
«Ούτε ένας Κουβανός άνεργος»
Συρία
Ερπύστριες καταστολής
Άλλες ειδήσεις
Ρόμπερτ Γκέιτς κατά του ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ σηκώνουν το βάρος μαζί με λίγες χώρες όπως η Ελλάδα
Οταν το Χάρβαρντ «επενδύει» σε αφρικανική γη