Έντυπη Έκδοση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΦΑΡΜΑ Η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟΥ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΟΥ Ε.coli

Από κακιά φύτρα

Τις φύτρες λαχανικών γερμανικής φάρμας ενοχοποιούν τελικώς οι γερμανικές αρχές ως πηγή της μόλυνσης από επικίνδυνο στέλεχος του βακτηριδίου Escherichia coli (Ε.coli) με χιλιάδες κρούσματα και 31 θανάτους στην Ευρώπη.

Τα «άνθη του κακού» τελικά βρέθηκαν στις φύτρες λαχανικών της βιολογικής φάρμας Γκέρτνερχοφ στο Μπίνενμπτελ της βόρειας Γερμανίας (φωτ. ΑΠΕ, Reuters) Τα «άνθη του κακού» τελικά βρέθηκαν στις φύτρες λαχανικών της βιολογικής φάρμας Γκέρτνερχοφ στο Μπίνενμπτελ της βόρειας Γερμανίας (φωτ. ΑΠΕ, Reuters) Οι φύτρες είχαν αναφερθεί ως πιθανή πηγή από την περασμένη Κυριακή, ωστόσο οι αρμόδιοι τηρούσαν στάση αναμονής έως ότου ολοκληρωθούν οι αναλύσεις. Αν και το επικίνδυνο στέλεχος Ε.coli 0104:Η4 δεν εντοπίστηκε στα συγκεκριμένα δείγματα φύτρας που είχαν ληφθεί, η ευρύτερη έρευνα στο μοτίβο της επιδημίας απέφερε επαρκή στοιχεία που τη συνδέουν με τη βιολογική φάρμα Γκέρτνερχοφ στο Μπίνενμπτελ της βόρειας Γερμανίας.

Οπως δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Ράινχαρντ Μπούργκερ, «κατέστη εφικτό να συνδέσουμε επιδημιολογικώς το αίτιο της επιδημίας με την κατανάλωση φυτρών».

Το Ινστιτούτο Κοχ, το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνου και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών της Γερμανίας κατάφεραν να συνδέσουν διαφορετικές ομάδες ασθενών με 26 εστιατόρια τα οποία είχαν προμηθευτεί φύτρες από τη εν λόγω φάρμα. Κατά τον Μπούργκερ είναι πιθανόν όλες οι μολυσμένες φύτρες να έχουν πλέον καταναλωθεί ή πεταχτεί, ωστόσο οι καταναλωτές πρέπει να συνεχίσουν να τις αποφεύγουν.

Αθώα τα αγγούρια

Αντιθέτως, οι γερμανικές αρχές ήραν την προειδοποίηση κατά της κατανάλωσης αγγουριών, ντοματών και άλλων φρέσκων λαχανικών που είχαν ενοχοποιηθεί αρχικώς με καταστροφικές συνέπειες για τους παραγωγούς πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Στους 31 οι νεκροί

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να άρει το εμπάργκο στα λαχανικά της Ε.Ε. μόλις λάβει τα αναγκαία πιστοποιητικά της ασφάλειάς τους. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διαβεβαίωσε ότι η σχετική διαδικασία πιστοποίησης θα κινηθεί εντός των ερχόμενων ημερών.

Κι αν η περιπέτεια των ευρωπαϊκών λαχανικών φαίνεται να οδεύει προς αίσιο τέλος, δεν συμβαίνει κατ' ανάγκη το ίδιο με την περιπέτεια των ασθενών που έφτασαν τις 3.000, εκ των οποίων 772 έχουν εμφανίσει το εν δυνάμει θανατηφόρο αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο.

Στη Γερμανία, όπου εκδηλώθηκε η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων, θρηνούν από χθες ακόμη ένα θύμα, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό απολογισμό των νεκρών σε 31 (30 Γερμανία, 1 Σουηδία).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διατροφή και Διαιτολογία
Γερμανία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Τουρκία
Ερντογάν για 3 στα 3
Ιταλία
Με την «Ωδή στο νερό» ψηφίζουν οι Ιταλοί κατά των πυρηνικών
Η Ιταλία ανακάλεσε λόγω Μπατίστι τον πρεσβευτή της από τη Βραζιλία
Γερμανία
Από κακιά φύτρα
Διαδίκτυο
Επίθεση από τους «Anonymous» σε δικτυακούς τόπους τουρκικών υπηρεσιών
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ιούλιο του 2013, η Κροατία στην Ε.Ε.
Κούβα
«Ούτε ένας Κουβανός άνεργος»
Συρία
Ερπύστριες καταστολής
Άλλες ειδήσεις
Ρόμπερτ Γκέιτς κατά του ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ σηκώνουν το βάρος μαζί με λίγες χώρες όπως η Ελλάδα
Οταν το Χάρβαρντ «επενδύει» σε αφρικανική γη