Έντυπη Έκδοση

Δώδεκα χρόνια μετά τον φονικό σεισμό θα πάρουν 315.538 €

Δώδεκα χρόνια περίμεναν για να αποζημιωθούν τα μέλη δύο οικογενειών που είχαν εγκλωβιστεί στα ερείπια τυπογραφείου, το οποίο κατέρρευσε στον μεγάλο σεισμό της Αττικής, την 7η Σεπτεμβρίου του 1999, εξαιτίας των αλλοιώσεων που είχαν υποστεί τα θεμέλια της πολυκατοικίας από τις εργασίες υποκαταστήματος πολυεθνικής αλυσίδας σουπερμάρκετ.

Και όλα αυτά, όταν τον 8ο χρόνο και αφού είχαν δικαιωθεί από τα δικαστήρια, οι κατά τον νόμο υπεύθυνοι, επικαλούμενοι «ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά», αρνούνταν να τους καταβάλουν το ποσό των 315.538 ευρώ που τους είχε επιδικαστεί.

Τα τέσσερα μέλη των δύο οικογενειών διατηρούσαν τυπογραφείο σε πολυκατοικία στην οδό Γ. Παπανδρέου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το μέρος της πολυκατοικίας που βρισκόταν πάνω από το σουπερμάρκετ (στεγαζόταν στο ισόγειο και το υπόγειο) κατέρρευσε. Ηταν η περίοδος που γίνονταν οικοδομικές μεταρρυθμίσεις, συνεπεία των οποίων προκλήθηκαν αλλοιώσεις στα θεμέλια.

Οι δύο οικογένειες -που εγκλωβίστηκαν στα ερείπια και επέζησαν με τραύματα, σωματικά και ψυχικά- προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά των υπευθύνων του υποκαταστήματος, το οποίο ανήκει σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία.

Στις 31/1/2011 εκδόθηκε τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Αθήνας, που υποχρεώνει την εταιρεία να πληρώσει στους τέσσερις αιτούντες το συνολικό ποσό των 315.538 ευρώ.

Οι υπεύθυνοι άσκησαν αναίρεση ενώπιον του Αρείου Πάγου, που προσδιορίστηκε να εκδικαστεί την 1η-12-2012. Μέχρι τότε οι ίδιοι ζητούσαν να μην καταβάλουν τα χρήματα, με αίτηση αναστολής εκτέλεσης.

Στις 23 Μαΐου η αίτηση συζητήθηκε ενώπιον του Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, όπου οι συνήγοροι των αιτούντων, Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης, μίλησαν για τη φερεγγυότητα των θυμάτων προκειμένου να καταδείξουν ότι δεν μπορούν να ληφθούν κατ' αυτών ασφαλιστικά μέτρα αναστολής.

Απεναντίας, όπως τονίστηκε, αποτελεί πρόκληση να ζητούν οι μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κόσμο να μην πληρώσουν τώρα γιατί, όπως ισχυρίζονται στα δικόγραφα, θα πάθουν ανεπανόρθωτες ζημιές.

Τελικά, πάνω στην παραπάνω αίτηση αναστολής εκδόθηκε απόφαση του δικαστηρίου του Αρείου Πάγου (ως Συμβούλιο) με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση της εταιρείας με την αιτιολογία πως «δεν πιθανολογήθηκε ότι από την εκτέλεση της απόφασης του Εφετείου (αν δηλαδή πληρώσουν τους σεισμόπληκτους) θα προκύψει κίνδυνος βλάβης της, η αποκατάσταση της οποίας δεν θα είναι εύκολη».

Υστερα από αυτή την απόφαση η αποζημίωση καταβάλλεται υποχρεωτικά.

Αν και, έπειτα από 12 ολόκληρα χρόνια, το χρηματικό ποσό που επιδικάστηκε για την αξία καταστήματος (τυπογραφείο), το οποίο κατέρρευσε το 1999, δεν είναι πλέον ικανό -με τα σημερινά δεδομένα- για την επαγγελματική αποκατάσταση των θυμάτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Δικαιοσύνη
Σχετικά θέματα: Αρειος Πάγος
Μπλόκο στις αποζημιώσεις θυμάτων της «Ρικομέξ»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Οδικό δίκτυο
Πέρνα δίπλα από την μπάρα
Αρειος Πάγος
Μπλόκο στις αποζημιώσεις θυμάτων της «Ρικομέξ»
Δώδεκα χρόνια μετά τον φονικό σεισμό θα πάρουν 315.538 €
"Αγανακτισμένοι"
«Πρέπει να τολμήσουμε»
Ψυχογραφώντας τις «φυλές» της πλατείας
Υγεία
Υποστέλλεται η σημαία της δημόσιας υγείας στη μεγαλόνησο
Χανιά: στο 40% οι ελλείψεις λόγω περικοπών προσωπικού
Λασίθι: διάσπαρτες οι υπηρεσίες
Ρέθυμνο: πεπαλαιωμένα μηχανήματα τεχνητού νεφρού
Αφημένο στο μεράκι των εργαζομένων το Ασκληπιείο
«Οχι σε άλλη συρρίκνωση του ορθοπεδικού τομέα»
Εξαγωγές
1,5 δισ. ευρώ από εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά
Καταγγέλλουν αδιαφανείς μετακινήσεις
«7ply project»
Τέχνη με ρίζες στον δρόμο
Δικαστικό ρεπορτάζ
Καταδικάστηκε αστυνομικός για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε διαδηλωτή
Κανείς, από τους δέκα μάρτυρες, δεν αναγνώρισε τον Αρη Σειρηνίδη
ΜΜΕ
Προς απεργία διαρκείας στο «Εθνος»
ΣΔΟΕ
Απλά μαθήματα φοροδιαφυγής
Άλλες ειδήσεις
Απεργία ακτινολόγων
Καλιφορνέζικο σεμινάριο για ασφαλή οδήγηση στους 2 τροχούς
Απέσυραν παρτίδα κρασιών