Έντυπη Έκδοση

«Πρέπει να τολμήσουμε»

«Εδώ που είμαστε, ήρθε ένα μήνυμα από το μέλλον, εμείς τρομάξαμε και πήγαμε να απαντήσουμε με επιχειρήματα από το παρελθόν», έλεγε μια κοπέλα στην ταραγμένη λαϊκή συνέλευση πολιτών στο Σύνταγμα το βράδυ της Πέμπτης.

Πολλές φορές η ομάδα ψυχραιμίας έκανε έκκληση για ψυχραιμία, ενώ την ίδια στιγμή πληθαίνουν αυτοί που μιλάνε για ινκόγκνιτο παρουσία πολιτικών κομμάτων και εξωκοινοβουλευτικών συλλογικοτήτων, που δρουν προς δικό τους όφελος ή μέχρι και διασπαστικά.

«Σαφέστατα έχουμε διαφορές», είπε η κυρία που ακολούθησε μετά την κοπέλα. «Φαντάζεστε μια πλατεία να ήμασταν όλοι ίδιοι; Πρέπει να εστιάσουμε μόνο στα όσα μας ενώνουν. Το Μνημόνιο είναι αυτό; Το Μνημόνιο τότε!». Το ίδιο πάντα βράδυ, το παρακάτω μήνυμα έφτανε σε πάρα πολλά ηλεκτρονικά γραμματοκιβώτια του facebook. «Το κίνημα πάσχει από πολλές φοβίες. Είμαι της άποψης να τολμήσουμε».

Παρ' όλο που η πλατεία έχει εφοδιαστεί μέχρι και με κοινόχρηστο χώρο για ντους, η ομάδα αστέγων εκεί φαίνεται πως έχει άλλα να τολμήσει. Μέχρι που χρειάστηκε να ζητήσει προστασία από τη λαϊκή συνέλευση. Οπως αναφέρουν οι άστεγοι με ανακοίνωσή τους προς το σώμα της συνέλευσης: «Προφυλάξτε μας από τους επαγγελματίες ανθρωπιστές που έχουν έρθει εδώ για μας χωρίς εμάς».

Εκτός όμως από τους «επαγγελματίες ανθρωπιστές» ή τα «διασπαστικά» στοιχεία, πλήθος άλλων ομάδων, οργανώσεων, κινήσεων, κινημάτων, πρωτοβουλιών, συλλόγων, συλλογικοτήτων, δικτύων και επιτροπών έχουν βρει στέγη ή έχουν περάσει από την πλατεία Συντάγματος.

Σε μόνιμη βάση βρίσκονται οι «Δεν Πληρώνω», το «Stop Cartel», η «Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου», μέχρι και η Ενωση Πολιτών «Πόρτα - Πόρτα» εμφανίστηκε να μοιράζει ενημερωτικά έντυπα με οδικό χάρτη και έντονο βέλος που σημαδεύει τη συμβολή των οδών «Ελευθερίου Βενιζέλου» και «Ρωμυλίας» στη Νέα Ερυθραία.

Στο δε κάλεσμα διαμαρτυρίας έγραφε: «Ολοι στη συγκέντρωση έξω από το σπίτι του Γιωργάκη Παπανδρέου στο Καστρί» (σ.σ. έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη). «Οχι στην κατοχή». Και στο τέλος: «Θα σας περιμένουμε».

Τέλος, είναι κοινή αλήθεια στην πλατεία πως ο μόνος εχθρός της λαϊκής συνέλευσης μπορεί τελικά να αποδειχτεί ο ίδιος της ο εαυτός. Αλλες βραδιές όλα λειτουργούν ομαλά και υποδειγματικά, ενώ άλλες επικρατούν σύγχυση και αναστάτωση.

Γράφει «ένας απ' όλους εμάς» πως «αν η μισή συνέλευση πιστεύει ότι η υπόλοιπη μισή θέλει να την καπελώσει, τότε κανένα μέτρο δεν μας γλιτώνει από τον εκφυλισμό. Αν ο καθένας πασχίζει να εκφράσει μόνο τον εαυτό του, να "περάσει" την άποψή του χωρίς να αντιλαμβάνεται το τι είμαστε, πολύ γρήγορα θα μείνουμε λίγοι. Αντί π.χ. να πούμε ένα μεγάλο μπράβο σε όσους συνέβαλαν στην πολύ πετυχημένη εκδήλωση για το χρέος, θ' αρχίσουμε την κουβέντα γιατί καλέστηκε αυτός και όχι ο άλλος, αν εγκρίθηκαν στη συνέλευση όλοι οι ομιλητές κ.λπ. κ.λπ.; (...) αλλιώς θα μείνουμε αποφασισμένοι μεν, λίγοι και ακίνδυνοι δε». «Ας προσπαθήσουμε στο μέλλον να μην απαντάμε με επιχειρήματα από το παρελθόν», όπως σίγουρα θα πιστεύει και η κοπέλα από τον πρόλογο...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Οικονομική κρίση
Σχετικά θέματα: "Αγανακτισμένοι"
Ψυχογραφώντας τις «φυλές» της πλατείας
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Οδικό δίκτυο
Πέρνα δίπλα από την μπάρα
Αρειος Πάγος
Μπλόκο στις αποζημιώσεις θυμάτων της «Ρικομέξ»
Δώδεκα χρόνια μετά τον φονικό σεισμό θα πάρουν 315.538 €
"Αγανακτισμένοι"
«Πρέπει να τολμήσουμε»
Ψυχογραφώντας τις «φυλές» της πλατείας
Υγεία
Υποστέλλεται η σημαία της δημόσιας υγείας στη μεγαλόνησο
Χανιά: στο 40% οι ελλείψεις λόγω περικοπών προσωπικού
Λασίθι: διάσπαρτες οι υπηρεσίες
Ρέθυμνο: πεπαλαιωμένα μηχανήματα τεχνητού νεφρού
Αφημένο στο μεράκι των εργαζομένων το Ασκληπιείο
«Οχι σε άλλη συρρίκνωση του ορθοπεδικού τομέα»
Εξαγωγές
1,5 δισ. ευρώ από εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά
Καταγγέλλουν αδιαφανείς μετακινήσεις
«7ply project»
Τέχνη με ρίζες στον δρόμο
Δικαστικό ρεπορτάζ
Καταδικάστηκε αστυνομικός για επικίνδυνη σωματική βλάβη σε διαδηλωτή
Κανείς, από τους δέκα μάρτυρες, δεν αναγνώρισε τον Αρη Σειρηνίδη
ΜΜΕ
Προς απεργία διαρκείας στο «Εθνος»
ΣΔΟΕ
Απλά μαθήματα φοροδιαφυγής
Άλλες ειδήσεις
Απεργία ακτινολόγων
Καλιφορνέζικο σεμινάριο για ασφαλή οδήγηση στους 2 τροχούς
Απέσυραν παρτίδα κρασιών