Έντυπη Έκδοση

700 ΕΚΑΤ. ΤΟ ΕΚΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ 2010

Ξανά στον Προκρούστη τα περιφερειακά έργα

Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι το 2012 θα αυξήσει ξανά τη δαπάνη κατά 350 εκατ. ευρώ και θα καταφέρει παράλληλα να εξοικονομήσει με μεταρρύθμιση στον μηχανισμό διαχείρισης των δημοσίων επενδύσεων 154 εκατ. ευρώ.

Ετσι, από 7,8 δισ. ευρώ φέτος, αναμένεται να αυξηθεί και να διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια στα 8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό τελεί υπό την αίρεση της επιτυχίας των υπόλοιπων ορίων δαπανών της κυβέρνησης.

Ο νέος προϋπολογισμός ορίζει ότι αν «ξεφύγει» μια δαπάνη, ή θα βρεθεί άλλο έσοδο ή θα κοπεί ισόποσα άλλη δαπάνη και η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι η κυβέρνηση θεωρεί το ΠΔΕ το κατ' εξοχήν «θύμα» της κρατικής σπατάλης τον καιρό του Μνημονίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ίδια η κυβέρνηση, σε κείμενο που πρόσφατα έστειλε στις Βρυξέλλες, εξετάζεται η απορρόφηση του ΠΔΕ από τον τακτικό προϋπολογισμό. Αν αυτό συμβεί, τότε δεν θα εμφανίζεται η δαπάνη ανά υπουργείο και περιφέρεια αυτόνομα, όπως συμβαίνει σήμερα, και θα είναι πολύ πιο εύκολη και «αφανής» η κατά περίπτωση περικοπή της στο μέλλον.

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, οι πόροι που θα δοθούν από το υπουργείο Εσωτερικών προς την περιφέρεια, αντί να αυξηθούν για την εφαρμογή του Καλλικράτη, περικόπτονται κατά 202 εκατ. ευρώ ή κατά 28,5%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρώτα στη λίστα βρίσκονται τα ολοκληρωμένα αναπτυξιακά προγράμματα των νομών, τα οποία με πολύ λίγες εξαιρέσεις οδεύουν στον... Καιάδα.

Δεύτερο στις περικοπές είναι το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (εννέα μήνες μετά τη... μετονομασία του σε υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), καθώς αποδεικνύεται από το κείμενο του Μεσοπρόθεσμου ότι δεν έχει αλλάξει ακόμη επισήμως όνομα.

Καταγράφεται περικοπή 200 εκατ. ευρώ (10%), η οποία αναμένεται να προέλθει από χαμηλότερες πληρωμές δικαιούχων των επενδυτικού νόμου. Σημειώνεται ότι πολλοί επιχειρηματίες παραμένουν εδώ και μήνες απλήρωτοι, έχοντας πλέον τεράστια προβλήματα ρευστότητας, ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η έγκριση σχεδίων του 2007-2008.

Στο στόχαστρο μικρά έργα

Επεται σε περικοπές το υπουργείο Υποδομών (130 εκατ. ευρώ). Στο στόχαστρο βρίσκονται τα μικρά έργα στην περιφέρεια που δεν έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Περικοπές της τάξης των 59 εκατ. ευρώ γίνονται στα έργα της παιδείας (κυρίως σχολικές υποδομές), 39 εκατ. ευρώ στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και 16 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Εργασίας, που πρέπει να καλύψει το εκρηκτικό πρόβλημα των ανέργων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο, το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ που βρίσκεται στο επίκεντρο της περικοπής έχει ύψος 2,3 δισ. ευρώ για το 2011 και εξυπηρετεί τις ανάγκες του υφιστάμενου και του νέου επενδυτικού νόμου, τα επενδυτικά προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΣΑΤΑ και ΕΛΛΑΔΑ, τις δαπάνες για την αποκατάσταση ζημιών σε έργα υποδομής και ενισχύσεις σε πληγέντες από σεισμούς, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές.

Σχεδιάζεται η μετατροπή του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ σε Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, προωθείται ο έλεγχος και η διαγραφή έργων «που χρονίζουν», προσδιορίζονται οι κατηγορίες δαπανών του ΠΔΕ που «στερούνται επενδυτικής λογικής», όπως αναφέρονται, φέροντας ως παράδειγμα επιχορηγήσεις φορέων, επιδόματα, ακόμη και δαπάνες για ΦΠΑ (!).

Επίσης θα δημιουργηθεί μηχανισμός για να μη δημιουργηθούν ξανά ανεξόφλητες οφειλές στις οποίες, όπως αναφέρεται, «πρωταθλητής» είναι το υπουργείο Υποδομών. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιες επενδύσεις
Ξανά στον Προκρούστη τα περιφερειακά έργα
Επιδοτήσεις
Εκλεισε η πύλη για ΕΑΣ Κοζάνης - Σερβίων και Κεφαλονιάς
Οδικό δίκτυο
Τη Σύνοδο περιμένουν οι τράπεζες για να επαναχρηματοδοτήσουν έργα
ΗΠΑ
Σκυλεύουν το πτώμα της Lehman Brothers: 16-25 σεντς ανά δολάριο
Απεργίες
Απεργία και τη μέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου
Και ο Τύπος απεργεί την Τετάρτη
Στις 15 Ιουνίου πανελλαδική στις 16 παγκρήτια απεργία
Συνέντευξη: Ρ. Χάουσμαν
Μην ψάχνετε για φόρους και περικοπές - η λύση είναι στις εξαγωγές
Τεχνοοικονομία
Ο όγκος των δεδομένων υπερβαίνει τις δυνατότητες των δικτύων
Στην Κομισιόν απειλούν να προσφύγουν Vodafone και Wind για τον ...προϋπολογισμό
Τα νεύρα μου
Αργεντινή
Ινδιάνοι της Αργεντινής διεκδικούν τη γη τους από την Benetton
Ενέργεια
Αμερικανικό ενδιαφέρον για την ελληνική στάση στους αγωγούς
Ορους στην εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη θέτουν οι Αζέροι
Ευρωπαϊκή Ενωση
Ασυνεννοησία Ε.Ε. και αδυναμία Παπακωνσταντίνου φουντώνουν CDS
Οικοδομή
Βουτιά 37,5% στις οικοδομικές άδειες τον Φεβρουάριο
Τράπεζες
Η υποτίμηση των ελληνικών μετοχών εξισορροπεί κάθε ρίσκο
Άλλες ειδήσεις
Διπλασιάστηκαν τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ στα 11,3 εκατ.
Βαθύτερη ύφεση... μεσοπρόθεσμα