Έντυπη Έκδοση

Σκυλεύουν το πτώμα της Lehman Brothers: 16-25 σεντς ανά δολάριο

Αγριο πάρτι έχουν στήσει τα μεγάλα αρπακτικά του τραπεζικού συστήματος πάνω από το πτώμα της Lehman Brothers, διεκδικώντας το καθένα για λογαριασμό του το μεγαλύτερο κομμάτι.

Ο «μεζές», διόλου ευκαταφρόνητος, είναι τα ύψους 61 δισ. δολαρίων εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της άλλοτε 4ης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, η πτώχευση της οποίας τον Σεπτέμβριο του 2008 τροφοδότησε πιστωτικό κραχ στον πλανήτη, διάσωση των ιδιωτικών τραπεζών από τις κυβερνήσεις και τελικά στη γνωστή μας διόγκωση των κρατικών χρεών ανά την υφήλιο.

Το ζήτημα αναδύθηκε πρόσφατα όταν το γνωστό hedge fund Paulson & Co.'s κατέθεσε αίτημα στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, που έχει αναλάβει την πτώχευση της Lehman Brothers, να υποχρεωθούν οι πιστωτές της τράπεζας σε αποκάλυψη όλων των αγορών ομολόγων αυτής. Το αίτημα στηρίχθηκε σε σχετικό νόμο των ΗΠΑ, που καλεί ομίλους και επιτροπές που επηρεάζουν την πτώχευση μιας εταιρείας να αποκαλύπτουν τα μερίδια που κατέχουν, καθώς και το τίμημα που κατέβαλαν για αυτά.

Το Paulson επιθυμεί επέκταση του νόμου απαιτώντας τα στοιχεία των αγορών ομολόγων της Lehman και από τους ανεξάρτητους επενδυτές, όπως και κάθε άλλον που συγκεντρώνει πληροφορίες για τη Lehman, πριν το δικαστήριο προχωρήσει στην επιλογή πρότασης για τη ρευστοποίηση.

Το αίτημα θορύβησε αρκετούς, καθώς περισσότερες από 20 τράπεζες και hedge funds -πιστωτές της Lehman- διεκδικούν μερίδιο από την εκποίηση της περιουσίας της. Μεταξύ αυτών και οι Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs, J.Ρ. Morgan, Barclays, Morgan Stanley, Deutsche Bank Α.G., Credit Suisse, Silver Point, TPG Capital.

Από την πλευρά του το Paulson, που ηγείται ομάδας πιστωτών της Lehman στην οποία συμμετέχει και το συνταξιοδοτικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων της Καλιφόρνιας, έχει καταθέσει πρόταση στο αμερικανικό δικαστήριο προκειμένου να του χορηγηθεί ο έλεγχος της ρευστοποίησης της Lehman.

Στο σχέδιο ρευστοποίησης που προτείνει το Paulson προβλέπεται να δοθούν στους κατόχους των «νεκρών» πια ομολόγων της Lehman 25,4 σεντς ανά δολάριο. Απέναντι σε αυτήν την πρόταση έχουν κατατεθεί ακόμη δύο. Η μία από την ίδια τη Lehman, η οποία προτείνει αντίστοιχα την καταβολή 21,4 σεντς ανά δολάριο και η δεύτερη από ομάδα μεγάλων τραπεζών στην οποία συμμετέχουν οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, Silver Point και άλλοι πιστωτές παραγώγων που πληρώνει 40 σεντς για τις ίδιες και 16 σεντς για τους κατόχους των ομολόγων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο το Paulson είχε υποχρεωθεί από το πτωχευτικό δικαστήριο σε αποκάλυψη όσων κατέβαλε για την απόκτηση ομολόγων της Lehman. Οπως έγινε γνωστό τον Δεκέμβριο του 2008, δύο και πλέον μήνες μετά τη χρεοκοπία της Lehman, η Paulson κατέβαλε 9 σεντς στο δολάριο για ομόλογα συνολικής αξίας 5,1 δισ. δολαρίων. Νωρίτερα, μεταξύ Ιουλίου 2006 και Δεκεμβρίου 2007, η Calpers, που συμμετέχει σήμερα στον όμιλο της Paulson, είχε πληρώσει αντίστοιχα 86 σεντς στο δολάριο για την απόκτηση ομολόγων συνολικής αξίας 90,1 δισ. δολαρίων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Επενδυτικές τράπεζες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιες επενδύσεις
Ξανά στον Προκρούστη τα περιφερειακά έργα
Επιδοτήσεις
Εκλεισε η πύλη για ΕΑΣ Κοζάνης - Σερβίων και Κεφαλονιάς
Οδικό δίκτυο
Τη Σύνοδο περιμένουν οι τράπεζες για να επαναχρηματοδοτήσουν έργα
ΗΠΑ
Σκυλεύουν το πτώμα της Lehman Brothers: 16-25 σεντς ανά δολάριο
Απεργίες
Απεργία και τη μέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου
Και ο Τύπος απεργεί την Τετάρτη
Στις 15 Ιουνίου πανελλαδική στις 16 παγκρήτια απεργία
Συνέντευξη: Ρ. Χάουσμαν
Μην ψάχνετε για φόρους και περικοπές - η λύση είναι στις εξαγωγές
Τεχνοοικονομία
Ο όγκος των δεδομένων υπερβαίνει τις δυνατότητες των δικτύων
Στην Κομισιόν απειλούν να προσφύγουν Vodafone και Wind για τον ...προϋπολογισμό
Τα νεύρα μου
Αργεντινή
Ινδιάνοι της Αργεντινής διεκδικούν τη γη τους από την Benetton
Ενέργεια
Αμερικανικό ενδιαφέρον για την ελληνική στάση στους αγωγούς
Ορους στην εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη θέτουν οι Αζέροι
Ευρωπαϊκή Ενωση
Ασυνεννοησία Ε.Ε. και αδυναμία Παπακωνσταντίνου φουντώνουν CDS
Οικοδομή
Βουτιά 37,5% στις οικοδομικές άδειες τον Φεβρουάριο
Τράπεζες
Η υποτίμηση των ελληνικών μετοχών εξισορροπεί κάθε ρίσκο
Άλλες ειδήσεις
Διπλασιάστηκαν τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ στα 11,3 εκατ.
Βαθύτερη ύφεση... μεσοπρόθεσμα