Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΡΙΣΗ, ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο Ρ. ΧΑΟΥΣΜΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΙΣΤΑ:

Μην ψάχνετε για φόρους και περικοπές - η λύση είναι στις εξαγωγές

Ο καθηγητής Χάουσμαν, ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής οικονομολόγος της Inter-American Develo-pment Bank από το 1994 μέχρι το 2000 και έχει βιώσει τις κρίσεις στη Λατινική Αμερική, έχοντας συμμετοχή στο πρόγραμμα διάσωσης της Λετονίας πριν από λίγα χρόνια, βρέθηκε στην Αθήνα για διάλεξη προσκεκλημένος του Ιδρύματος Κόκκαλη.

Ο καθηγητής Χάουσμαν Ο καθηγητής Χάουσμαν «Ο εθνικός στόχος της Ελλάδας, η έμμονη ιδέα, θα έπρεπε να είναι τα 30 δισ. δολάρια σε νέες εξαγωγές, ώστε να μπορέσει να επανέλθει η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά», τόνισε ο καθηγητής κ. Χάουσμαν, προσθέτοντας ότι η χώρα θα πρέπει να αναδείξει ήρωες από την εθνική εκστρατεία για αύξηση των εξαγωγών.

«Κάτι δεν πάει καλά»

Ο διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ανάπτυξης στο Χάρβαρντ ανέφερε ότι η Νότια Κορέα εισπράττει περίπου 30 δισ. δολάρια, όσα δηλαδή λείπουν από την Ελλάδα, από την εξαγωγή τσιπ μνήμης σε άλλες χώρες, προσθέτοντας ότι αυτό δεν επετεύχθη μέσω υποτίμησης του εθνικού νομίσματος.

Ο ίδιος επίσης παρατήρησε ότι το Ισραήλ με 7 εκατ. κατοίκους εξάγει πολύ περισσότερα προϊόντα και μάλιστα υψηλής προστιθέμενης αξίας, π.χ. λογισμικό, σε σχέση με την Ελλάδα που έχει 11 εκατ. κατοίκους, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στις εξαγωγές των δύο χωρών. Κάτι δεν πάει καλά».

Ο πλούτος... μετακομίζει

«Θα ήθελα να δω ένα εθνικό σχέδιο που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τον τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα αλλά όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που παράγουν εμπορεύσιμα προϊόντα», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τον τουρισμό, ο καθηγητής παρατήρησε ότι υπάρχει μια παγκόσμια μετατόπιση πλούτου προς την Ασία, π.χ. Κίνα κ.α., που δεν ευνοεί την Ελλάδα, η οποία βασίζεται κυρίως σε Ευρωπαίους τουρίστες.

Για την επίτευξη του εθνικού σκοπού της κατακόρυφης αύξησης των εξαγωγών θα έπρεπε να αναληφθεί μια πρωτοβουλία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή κάποιον άλλο και τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων επιχειρηματιών για την προετοιμασία ενός σχεδίου, παρατήρησε.

Ο καθηγητής Χάουσμαν πρόσθεσε ότι η στρατηγική της ανάπτυξης είναι εξίσου και ίσως πιο σημαντική για τον έλεγχο της ανοδικής δυναμικής του δημόσιου χρέους από τη λήψη των αναπόφευκτα περιοριστικών μέτρων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Η επίτευξη του στόχου για μια μεγάλη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών είναι πιο σημαντική από τη συζήτηση ποιοι φόροι θα πάνε πάνω και ποιες δαπάνες του Δημοσίου θα περικοπούν», ανέφερε. Ερωτηθείς σχετικά, ο ίδιος πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες που πέρασαν κρίση χρέους είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση.

«Το τωρινό επίπεδο εισοδήματος της χώρας δεν είναι διατηρήσιμο με βάση τα θεμελιώδη δεδομένα της οικονομίας», τόνισε, προσθέτοντας όμως ότι δεν θα είναι πάντοτε σκοτεινά, «υπάρχει πρωί».

Ο καθηγητής Χάουσμαν τόνισε ότι «όλες οι κρίσεις είναι άδικες γιατί εκείνοι που ευθύνονται γι' αυτές συνήθως δεν πληρώνουν, ενώ αντίθετα τις πληρώνει αθώος κόσμος που δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί συνέβη αυτό.

Το άσχημο είναι ότι αν οι αντιδράσεις των αθώων είναι ακραίες, οι ίδιοι θα είναι τα μεγάλα θύματα», τόνισε. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπορικό ισοζύγιο
Οικονομική κρίση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιες επενδύσεις
Ξανά στον Προκρούστη τα περιφερειακά έργα
Επιδοτήσεις
Εκλεισε η πύλη για ΕΑΣ Κοζάνης - Σερβίων και Κεφαλονιάς
Οδικό δίκτυο
Τη Σύνοδο περιμένουν οι τράπεζες για να επαναχρηματοδοτήσουν έργα
ΗΠΑ
Σκυλεύουν το πτώμα της Lehman Brothers: 16-25 σεντς ανά δολάριο
Απεργίες
Απεργία και τη μέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου
Και ο Τύπος απεργεί την Τετάρτη
Στις 15 Ιουνίου πανελλαδική στις 16 παγκρήτια απεργία
Συνέντευξη: Ρ. Χάουσμαν
Μην ψάχνετε για φόρους και περικοπές - η λύση είναι στις εξαγωγές
Τεχνοοικονομία
Ο όγκος των δεδομένων υπερβαίνει τις δυνατότητες των δικτύων
Στην Κομισιόν απειλούν να προσφύγουν Vodafone και Wind για τον ...προϋπολογισμό
Τα νεύρα μου
Αργεντινή
Ινδιάνοι της Αργεντινής διεκδικούν τη γη τους από την Benetton
Ενέργεια
Αμερικανικό ενδιαφέρον για την ελληνική στάση στους αγωγούς
Ορους στην εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη θέτουν οι Αζέροι
Ευρωπαϊκή Ενωση
Ασυνεννοησία Ε.Ε. και αδυναμία Παπακωνσταντίνου φουντώνουν CDS
Οικοδομή
Βουτιά 37,5% στις οικοδομικές άδειες τον Φεβρουάριο
Τράπεζες
Η υποτίμηση των ελληνικών μετοχών εξισορροπεί κάθε ρίσκο
Άλλες ειδήσεις
Διπλασιάστηκαν τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ στα 11,3 εκατ.
Βαθύτερη ύφεση... μεσοπρόθεσμα