Έντυπη Έκδοση

Βαθύτερη ύφεση... μεσοπρόθεσμα

«Αντιαναπτυξιακά» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ) τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου και εκτιμά ότι «με βεβαιότητα θα εμβαθύνουν την ύφεση», ενώ το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης (ΒΕΘ) τα βρίσκει «επαχθή, άδικα και αντικοινωνικά».

«Την ώρα που η ελληνική βιομηχανία παλεύει για την επιβίωσή της, οι κυβερνητικές αποφάσεις αποδεικνύονται καταστροφικές για το δύσκολο παρόν της και το αβέβαιο μέλλον της», επισημαίνει ο ΣΒΒΕ, η διοίκηση του οποίου παρατηρεί μεταξύ άλλων:

«Δεν αποτελούν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση αποφάσεις που επιδεινώνουν ευθέως την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να οδηγήσουν επιχειρήσεις στο κλείσιμο, στην αύξηση της ανεργίας και με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης.

Η προβλεπόμενη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο θα επιβαρύνει περαιτέρω τις βιομηχανίες της χώρας μας [...]

Το ίδιο ισχύει και με τις αυξήσεις του ΦΠΑ, την επιβολή νέων τελών τραπεζικών εργασιών, τη μείωση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων και την αφαίμαξη της κατανάλωσης με μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, ενώ απουσιάζουν παντελώς μεγάλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Οι αποφάσεις αυτές αποδεικνύουν περίτρανα αυτό που υποστηρίζουμε εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, ότι δηλαδή το κράτος τελικά είναι αυτό που αυξάνει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων».

Κατά τον ΣΒΒΕ, «η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους ν' αντιληφθεί ότι μόνον με μέτρα έμπρακτης ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μπορεί να επιτύχει την έξοδο της χώρας από την κρίση και όχι με φοροεισπρακτικού περιεχομένου αποφάσεις, καταφέρνοντας έτσι το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων ειδικά στην ελληνική περιφέρεια».

ΒΕΘ: Η αγορά έχει στραγγίξει

* «Αναπτυξιακά μέτρα που θα δώσουν ώθηση στους επιχειρηματίες, οι οποίοι ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί» ζητά και η διοίκηση του ΒΕΘ. Ο πρόεδρος του φορέα, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων επισημαίνει πως «η αγορά έχει στραγγίξει και η πολιτεία φαίνεται να κωφεύει», ότι «η πολιτική αυτή οδηγεί σε αφανισμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και βάζει υποθήκη το μέλλον του ελληνικού λαού». Καλεί την κυβέρνηση «να αντιληφθεί ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και οι επιχειρηματίες δεν έχουν άλλες αντοχές».

«Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι μεγάλοι φοροφυγάδες να διάγουν πολυτελή βίο αμέριμνοι και οι μικρομεσαίοι να στοχοποιούνται συνεχώς» καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εργοδοτικοί φορείς
Οικονομική κρίση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Δημόσιες επενδύσεις
Ξανά στον Προκρούστη τα περιφερειακά έργα
Επιδοτήσεις
Εκλεισε η πύλη για ΕΑΣ Κοζάνης - Σερβίων και Κεφαλονιάς
Οδικό δίκτυο
Τη Σύνοδο περιμένουν οι τράπεζες για να επαναχρηματοδοτήσουν έργα
ΗΠΑ
Σκυλεύουν το πτώμα της Lehman Brothers: 16-25 σεντς ανά δολάριο
Απεργίες
Απεργία και τη μέρα ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου
Και ο Τύπος απεργεί την Τετάρτη
Στις 15 Ιουνίου πανελλαδική στις 16 παγκρήτια απεργία
Συνέντευξη: Ρ. Χάουσμαν
Μην ψάχνετε για φόρους και περικοπές - η λύση είναι στις εξαγωγές
Τεχνοοικονομία
Ο όγκος των δεδομένων υπερβαίνει τις δυνατότητες των δικτύων
Στην Κομισιόν απειλούν να προσφύγουν Vodafone και Wind για τον ...προϋπολογισμό
Τα νεύρα μου
Αργεντινή
Ινδιάνοι της Αργεντινής διεκδικούν τη γη τους από την Benetton
Ενέργεια
Αμερικανικό ενδιαφέρον για την ελληνική στάση στους αγωγούς
Ορους στην εξαγωγή αερίου στην Ευρώπη θέτουν οι Αζέροι
Ευρωπαϊκή Ενωση
Ασυνεννοησία Ε.Ε. και αδυναμία Παπακωνσταντίνου φουντώνουν CDS
Οικοδομή
Βουτιά 37,5% στις οικοδομικές άδειες τον Φεβρουάριο
Τράπεζες
Η υποτίμηση των ελληνικών μετοχών εξισορροπεί κάθε ρίσκο
Άλλες ειδήσεις
Διπλασιάστηκαν τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ στα 11,3 εκατ.
Βαθύτερη ύφεση... μεσοπρόθεσμα